Angelo Secchi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Angelo Secchi
Angelo Secchi.jpg
Miyos 29 Juni 1818
Reggio Emilia
Tilar donya 26 Februari 1878 (umur 59)
Dalem Roma
Kabangsan Italia
Bidhang Astronomi
Lembaga Observatorium Pawiyatan luhur Roma
Notable awards Légion d'honneur, Prancis
Agama Katulik Roma

Pietro Angelo Secchi (lair ing Reggio Emilia, Italia, 29 Juni 1818 – tilar donya ing Roma, Italia, 26 Februari 1878 kanthi umur59 taun) inggih punika satunggiling astronom Italia.

Pastor Secchi nelasaken taun-taun pungkasanipun ing Roma, panggènan panjenenganipun tilar donya nalika taun 1878.

Ing yuswa 16, panjenenganipun mlebet Ordo Yesuit, lan nalika yuswa 32, panjenenganipun dados dhiréktur Observatorium Vatikan. Lumantar pangamatan, panjenenganipun manggihaken kawontenan spikula srengéngé.

Panjenenganipun nggambar salah satunggil péta awal saking mars nalika taun 1858, ing pundi Syrtis Major panjenenganipun sebat minangka "Kanal Atlantik". Kanthi mekaten, panjenenganipun ngrumiyini Schiaparelli salebetipun pangginaan istilah kanal ing mars, senadyan kanal Pastor Secchi sanès arupi garis lurus ingkang panjang kados ingkang dipunlukisaken Schiaparelli lan Lowell.

Panjenenganipun punika perintis spektroskopi astronomi sesarengan kaliyan Joseph von Fraunhofer. Panjenenganipun punika tiyang sepisanan ingkang nglampahaken klasifikasi lintang adhedhasar spèktrumipun. Amargi pedamelanipun puniki, panjenenganipun asring dipunsebat minangka bapak pang-klasifikasian lintang.

Satunggiling kawah ing rembulan lan satunggil ing mars dipun paringi nami migunakaken asmanipun. Pastor Secchi ugi ngrembakakaken piranti oséanografi ingkang sapuniki dipuntepangi minangka piringan Secchi.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Angelo_Secchi&oldid=833643"