Corona Borealis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CORONA BOREALIS

Peta Corona Borealis
Daftar lintang ing Corona Borealis
Cekakan CrB
Genitif Coronae Borealis
Asensio rekta 16
Deklinasi +30
Area 179 derajad pesagi (#73rd)
Lintang utama 8
Lintang
Bayer/Flamsteed
24
Lintang
mawa planèt
4
Lintang padhang 4
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang α CrB (Alphecca or Gemma) (2.21m)
Lintang paling cedhak HD 144579 ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Katon antara lintang +90° lan −50°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi July.
'
Rasi lintang Corona Borealis

Corona Borealis (play /kɵˈrnə bɒriˈælɪs/) inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang alit ingkang mapan wonten ing langit sisih lor. Corona Borealis inggih saking basa Latin kanggé manuk gagak lor. Corona Borealis kalebet salah satunggaling saking 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar déning Ptolemy, ingkang namung dipunetang pitung lintang,[1] lan rasi lintang punika kalebet 88 rasi lintang modhèrn.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Corona Borealis gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 179 drajat persegi lan gadhah tigang lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged ipuntingali wonten ing garis lintang antawisipun +90° lan -50° lan badhé ketingal paling saé menawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Juli. Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika ing antawisipun inggih punika kados mekaten:

  • Alpha Coronae Borealis inggih punika lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang punika. Alpha Coronae Borealis ugi dipunsebat Gemma (perhiasan), Alphecca utawi Alphekka (saking "nayyir al fakka") utawi lintang ingkang padhang ing broken ring), Gnosia (saking "Gnosia stella coronae" utawi "star of the crown of Knossos") lan Asteroth, Astarte utawi Ashtaroth (saking the Hebrew word kangge "idols"). Lintang punika gadha magnitudo o,1 kanthi periode 17,4 dinten. Alphekka tebihipun kirang langkung 75 taun cahya saking bumi.[2]
  • Beta Coronae Borealis inggih punika kalebet lintang binar, ingkang minangka lintang paling padhang nomer kalih ing rasi lintang punika. Beta Corona Borealis ugi dipunmangertosi minangka Nusakan, saking tembung ing basa Arab, "an nasaqan", ingkang tegesipun kalih bageyan.
  • Kalih lintang sanesipun ingkang ugi narik kawigatosan inggih punika Zeta 1 lan Zeta 2 Corona Borealis inggih punika sepasang lintang biru - pethak, ugi wonten nu 1 Corona Borealis lan nu 2 Corona Borealis inggih sepasang cahya raksasa oranye.
  • Corona Borealis gadhah saperangan variabel lintang ingkang saged dipuntitiki, inggih punika R Corona Borealis lan T Corona Borealis.
  • R Corona Borealis inggih punika satunggaling super raksasa werna jene lan satunggaling prototipe saking R Coronae Borealis (RCB) kelas lintang variabel.
  • T Corona Borealis utawi ingkang dipunsebat Blaze Star, inggih punika lintang binar spektroskopik ingkang gadhah komponen cahya raksasa abrit.[2][3]

Corona Borealis taksih kalebet kulawarga saking rasi lintang Ursa Major, sesarengan kaliyan rasi lintang Ursa Major, Ursa Minor, Draco, Canes Venatici, Bootes, Coma Berenices, Camelopardalis, Leo Minor lan Lynx. Dene ing sak kitering Corvus wonten rasi lintang sanesipun inggih punika Hercules, Bootes, lan Serpens Caput.[4]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cithakan:1728
  2. ^ a b Ridpath & Tirion 2001, hlm. 126–128.
  3. ^ Levy 2005, hlm. 70–71.
  4. ^ (en)Corona Borealis (dipunundhuh tanggal 20 Pebruari 2013)
  • Levy, David H. (2005). Deep Sky Objects. Prometheus Books. ISBN 978-1-59102-361-6.
  • Makemson, Maud Worcester (1941). The Morning Star Rises: an account of Polynesian astronomy. Yale University Press.
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil (2001). Stars and Planets Guide. Princeton University Press. ISBN 978-0-691-08913-3.
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0-00-725120-9. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0-691-13556-4.
  • Squire, C. (2000). The mythology of the British Islands: an introduction to Celtic myth, legend, poetry and romance. London & Ware: UCL & Wordsworth Editions Ltd.

]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Corona_Borealis&oldid=836735"