Coma Berenices

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
COMA BERENICES

Peta Coma Berenices
Daftar lintang ing Coma Berenices
Cekakan Com
Genitif Comae Berenices
Asensio rekta 12.76
Deklinasi +21.83
Area 386 derajad pesagi (#42nd)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
44
Lintang
mawa planèt
4
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang β Com (4.26m)
Lintang paling cedhak β Com ( tc)
Obyèk Messier 8
Udan météor Coma Berenicids
Rasi lintang
sing wewatesan
Canes Venatici
Ursa Major
Leo
Virgo
Boötes
Katon antara lintang +90° lan −70°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi May.
'

Coma Berenices inggih punika salah satunggaling jinis astronomi tradhisional ingkang sampun dipundhaptar minangka salah satunggaling saking 88 rasi lintang modhèrn. Rasi lintang Coma Berenices mapan wonten ing caket rasi lintang Leo lan mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Coma Berenices inggih ateges "Berenica's Hair" wonten ing basa Yunani, ateges via ing basa Latin, lan jumbuh kaliyan legend of Queen Berenica II of Egypt, ingkang ngorbanaken rikmanipun ingkang dawa. Tycho Brahe inggih tiyang ingkang paring biji kanggé mromosikaken rasi lintang Coma supados saged mlebet dhateng kempalan rasi lintang, lan nyerat rasi lintang punika ing katalog lintangipun ing taun 1602.[1] Ananging sejatosipun, ingkang aslinipun, rasi lintang punika dipungambar wonten ing globe langit déning kartografer Caspar Vopel saking taun 1536.[2][3][4] Gerardus Mercator has also been credited as its promoter in 1551.[5] Rasi lintang punika ugi sampun kagambar wonten ing Uranometria kagunganipun Johann Bayer ing taun 1603 lan ing sadangunipun abad kaping pitulas, peta langit sanèsipun dipundamel ndherek lintasan punika.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Coma Berenices gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 386 drajat persegi lan ngewrat kalih lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +90° lan -70° lan paling saé dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Mei. Kutub galaksi lor ingkang minangka papanipun rasi lintang Coma Berenices punika mapan wonten ing ascension ingkang leres ing 12h51m25s kanthi deklinasi +27°07'48".

Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Coma Berenices inggih punika lintang beta Comae Berenices, kanthi magnitudo ingkang paling padhang ing 4,26. Lintang punika inggih gadhah bageyan cahya kurcaci ingkang langkung padhang tinimbang srengenge.[5]

Alpha Comae Berenices inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih ing rasi lintang punika. Lintang punika ugi dipunsebat Diadem ingkang jumbuh kaliyan manuk gagak Berenice. Lintang punika ebihipun kirang langkung 65 taun cahya saking bumi.

Objek Langit Lebet[sunting | sunting sumber]

Coma Berenices ngewrat kathah objek langit bageyan lebet ingkang minangka wolung objek Messier lan kathah galaksi ingkang dipunmangertosi senajan ta galaksi punika boten dados satungaling rasi lintang ingkang sanget amba. Kluster kebikak Coma Berenics utawi Melotte 111 inggh punika satungaling kluster ingakng ageng ingkang ngewrat kirang langkung 40 lintang, ingkang nutup dhaerah ingkang lankung saking limang drajat kanthi gadhah magnitudo 5 lan 10, lan saperangan ing antawisipun saged dipuntingali kanthi mripat langsung. Lintang ingkang paling padhang wonten ing kluster punika inggih kanthi wujud 'V'. Lan kluster punika tebihipun namung udakawis 270 taun cahya.

Coma Berenices inggih taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Ursa Major sesarengan kaliyan rasi lintang Ursa Major, Ursa Minor, Draco, Canes Venatici, Bootes, Corona Borealis, Camelopardalis, Leo Minor lan Lynx. Déné rasi lintang ingkang wonten ing sakitering rasi lintang Berenices inggih punika Canes Venatici, Bootes, Ursa Major, Leo lan Virgo.[6]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Pasachoff, Jay M. (2006). Stars and Planets. Boston, Massachusetts: Houghton Mifflin.
  2. ^ Ridpath, Ian. "Coma Berenices". Star Tales. http://www.ianridpath.com/startales/comaberenices.htm. Retrieved 11 April 2012.
  3. ^ Thompson, Gary D.. "An Outline Sketch of the Origin and History of Constellations and Star-Names". http://members.westnet.com.au/Gary%2DDavid%2DThompson/page9m.html.
  4. ^ "Celestial table globe (GLB0095)". National Maritime Museum. http://www.nmm.ac.uk/collections/explore/object.cfm?ID=GLB0095.
  5. ^ a b Ridpath & Tirion 2001, hlm. 122-124.
  6. ^ (en)Coma Berenices](dipunundhuh tanggal 22 Pebruari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Coma_Berenices&oldid=837022"