Okeanos

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Okeanos
Patung Okeanos ana ing Air mancur Trevi, Roma
Patung Okeanos ana ing Air mancur Trevi, Roma
Dewa banyu, segara, tlaga, kali, lautan, samudra, lan kolam
Simbul Samudra, segara lan banyu
Pasangan Tethis
Wong tuwa Uranus lan Gaia
Sedulur Tethis, Kronos, Rea, Theia, Hiperion, Themis, Krios, Mnemosine, Koios, Foibe, Iapetos, para Kiklops lan para Hekatonkhire
Anak Thetis, Metis, Amfitrit, Dodone, Pleione, Neda, Nefele, Amfiro dan para Okeanid lainnya serta Inakhos, Amnisos lan para Potamos liyane

Okeanos (basa Yunani: Ὠκεανός, "samudra")[1] yaiku Titan lautan lan samudra ana ing mitologi Yunani.[1] Okeanos yaiku putra saka Gaia lan Uranus.[1] Dening masyarakat ing Yunani lan Romawi kuna, Okeanos dipercaya dadi Samudra donya, yaiku sawijining segara reksasa kang ngubengu donya.[1] Sedulur kang uga dadi bojone Okeanos yaiku Tethis.[2] Saka hubungane Okeanos lan Tethis, lair 3000 putri kang dikenal karo para Okeanid.[2] Salah siji saka Okeanid kang misuwur yaiku Klimene utawane Asia.[2] Anak-anak Okeanos kang liyane yaiku kabeh kali, banyu mancur, lan tlaga kang ana ing donya.[2] Akeh sejarahwan kang percaya bahwa yen Okeanos nglambangake kabeh segara, kalebu uga Segara Mediterania lan Samudra Atlantik, yaiku segara kang paling gedhe kang dikenal dening wong Yunani kuna.[2] Nanging merga ilmu geografi kang sansaya akurat, Okeanos nglambangake sawijining segara kang ora dikenal lan ora ana ing Samudra Atlantik. Dene Mediterania dipercaya masyarakat dikuasai dening Poseidon.[2] Okeanos kang kalebu saka sawijining Titan, ana ing Titanomakhia dheweke ora melu mbantu Titan lan lewih milih kanggo netral lan ora mbela salah sisji.[1] Nalika Kronos arep nggulingake kakuwasaane bapake Uranus, Okeanos uga ora melu cawe-cawe.[1]



Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f Ὠκεανός, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, di Perseus project
  2. ^ a b c d e f Nonnos, Dionisiaka 6.352
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Okeanos&oldid=832217"