Real Betis

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Real Betis
Real Betis
Jeneng jangkep Real Betis Balompié
Julukan Béticos del Universo
Verdiblancos
Diadegaké 12 September 1907
(as Betis Futbol Club)
Lapangan Estadio Benito Villamarín
Sevilla, Andalusia, Spanyol
Kapasitas 56.432
Ketua Miguel Guillén
Manajer Pepe Mel
Liga La Liga
2011–12 ke-13, La Liga
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
 
Seragam kandang
Team colours Team colours Team colours
Team colours
Team colours
 
Seragam tandang

Real Betis Balompié, tim bal-balan profesional ingkang basisipun wonten ing Sevilla. Real Betis Balompié main ing la liga lan mapan ing posisi 10 wonten ing klasifikasi historik liga Spanyol,[1] : dumugi taun 2007 sampun ndhèrèk 45 musim kompetisi Divisi I, pikantuk 3 gelar juara resmi, 1 gelar juara liga, 2 gelar juara Piala Raja Spanyol lan kaping 4 tampil minangka finalis Piala raja.

Real Betis minangka tim angka 1 saking Andalusia ingkang main ing La Liga, lan saged dado juwara Copa del Rey , La Liga lan main ing Piala Champions.

Tim punika minangka tim ingkang angka 4 ingkang dados juara La Liga (1934/35) lan minangka tim angka 7 ingkang nate pikantuk 2 gelar paling wigati ing Spanyol: La Liga taun 1935 lan Copa del Rey taun 1977.

Real Betis nate mlebet ing salebting dhaptar tim bal-balan paling apik ing donya ingkang dipunrilis dening IFFHS rikala taun 1995,[2] 1997,[3] lan 2005,[4] , lan minangka tim Andalusia angka 2 ingkang paling asring mlbet ing dhaptar kasebut.

Raja Spanyol Don Juan Carlos de Borbón, ibu Raja, lan Pangeran Don Felipe de Borbón minangka anggota kehormatan Real Betis Balompié.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

1907-1929: Taun-taun wiwitan[sunting | sunting sumber]

Kaca 36 Cathetan Sipil Sevilla ing pundi kadhaptar klub Real Betis Balompié lan Sevilla Football Club.

Rikala taun 1907, sekelompok pelajar akademi militer lan fakultas kedokteran saking Escuela Politécnica, kanthi resmi ndhirikaken Sevilla Balompié. Cikal bakal tim punika kawiwitan taun 1904 ing pundi kelompok pelajar punika sampun miwiti main bal-balan kanthi kala mangsa. Para pemain wiwitan tim punika asalipun sakin saperangan kulawarga antawisipun: kulawarga Hermosa, Wesolousky, Castillo, Cáscales lan Gutiérrez ingkang migunakaken kostum kanthi werni biru-pethak. Presiden angka 1 saking klub inggih punika Juan del Castillo Ochoa lan kapten ingkang kapisanan –ingkang ugi ngrangkep minangka pelatih-, rikala taun 1914, inggih punikaManuel Ramos Asencio. Nalika taun-taun wiwitan klub punika ngalami wola-wali gantos markas saking calle Alfonso XII (1907-1909), ke Federico de Castro (1910-1911) lan dhateng Jerónimo Hernández (1912-1914).

Nama kesebelasan ingkang kapilih dening lare-lare enem punika ngambaraken pamanggih ingkang kepengin nentang pangaruh bal-balan Inggris: “Sevilla BALOMPIÉ” (saderengipun kagungan nama, “España Balompié”). Klub kadhaptar kanthi resmi minangka satunggaling organisasi ing tanggal 1 Februari 1909.[5]

Boten dangu sasampunipun punika, “Balompié” saged kasil dados tim pisanan ingkang dados juara Piala Sevilla taun 1910, lan minangka juara bertahan dumugi taun 1913. Tim punika ugi partisipasi kompetisi Piala Andalusia ingkang kawiwitan taun 1910 lan dipunundhang saperlu ndherek Piala Spanyol, ananging wonten pepalang dana.[6][7]

Rikala taun 1909 jumeneng Betis Foot-ball Club, ingkang minangka pecahan saking Sevilla Foot-ball Club.


Data klub[sunting | sunting sumber]

  • Anggota resmi: 39500[8]
  • Rata-rata jumlah penonton per pertandingan: 35473[9]
  • Fans-clubs: 362[10]
  • Modal: 24000000 (2007)
  • Jumlah musim kompetisi Divisi I ingkang natè dipundhèrèki: 45 (termasuk 2007-2008)
  • Jumlah musim kompetisi Divisi IIA ingkang natè dipundhèrèki: 25
  • Jumlah musim kompetisi Divisi IIB ingkang natè dipundhèrèki: 0
  • Jumlah musim kompetisi Divisi III ingkang natè dipundhèrèki: 7
  • Partisipasi ing tingkat internasional:
    • kaping 1 partisipasi ing Liga de Campeones: (Peringkat 3 ing penyisihan group th 05/06)
    • kaping 1 partisipasi ing Copa de Ferias: (babak 1/32 th 64/65)
    • kaping 6 pertisipasi ing Copa de la UEFA: (babak 1/32 th 82/83 y 84/85, babak 1/8 th 95/96 y 98/99, babak penyisihan angka 3 th 02/03, babak 1/805/06)
    • kaping 2 partisipasi ing Recopa de Europa: (babak ¼ Final 77/78 y 97/98)

Dhaptar pemain[sunting | sunting sumber]

Skuad utama[sunting | sunting sumber]

Per 29 Agustus 2012[11]

Cathetan: Gendéra nuduhaké tim nasional pemain miturut peraturan FIFA. Pemain bisa waé duwé luwih saka siji kewarganegaraan.

No. Pos. Jeneng
1 Flag of Spanyol GK Casto (kapten)
2 Flag of Spanyol DF Javier Chica
3 Flag of Spanyol DF Mario
4 Flag of Spanyol DF Antonio Amaya
5 Flag of Spanyol DF José Dorado
6 Flag of Spain DF Álex Martínez
8 Flag of Spanyol MF Rubén Pérez (pinjaman dari Atlético Madrid)
9 Flag of Spanyol FW Jonathan Pereira
10 Flag of Spanyol MF Beñat Etxebarria
11 Flag of Spanyol MF Alejandro Pozuelo
12 Flag of Brasil DF Paulão
13 Flag of Spain GK Adrián
No. Pos. Jeneng
14 Flag of Spanyol MF Salva Sevilla
15 Flag of Costa Rica FW Joel Campbell (pinjaman dari Arsenal)
17 Flag of Spanyol MF Juan Carlos (pinjaman dari Zaragoza)
18 Flag of Portugal FW Salvador Agra
19 Flag of Spanyol FW Jorge Molina
20 Cithakan:Country data NGR MF Nosa Igiebor
21 Flag of Spanyol MF José Cañas
22 Flag of Portugal DF Nélson
23 Flag of Spanyol DF Nacho
24 Flag of Spanyol FW Rubén Castro
25 Flag of Spanyol GK Fabricio
Flag of Spanyol DF Ángel López
Flag of Polandia DF Damien Perquis

Kaampilaken[sunting | sunting sumber]

Cathetan: Gendéra nuduhaké tim nasional pemain miturut peraturan FIFA. Pemain bisa waé duwé luwih saka siji kewarganegaraan.

No. Pos. Jeneng
8 Flag of Spanyol MF Javier Matilla (di Real Murcia)
33 Flag of Spanyol MF Ezequiel (di SC Freiburg)

Prestasi individual[sunting | sunting sumber]

  • Pelatih kanthi pertandingan paling kathah: Lorenzo Serra Ferrer (198 pertandingan)
  • Pemain kanthi pertandingan paling kathah: Julio Cardeñosa (306 pertandingan) (74/75 dumugi 84/85)
  • Pemain kanthi jumlah menit paling kathah: José Ramón Esnaola (27.172 menit) (74/75 dumugi 84/85)
  • Pemain kanthi gol paling kathah ing Divisi I: Hipólito Rincón (78 gol) (81/82 dumugi 88/89)
  • Pemain kanthi jumlah gol paling kathah: Domínguez (futbolista) (94 gol)
  • Pemain ingkang saged damel gol kanthi turut: Fernando Ansola (8 gol)
  • Pemain ingkang paling asring dipunusir saking lapangan : Jaime Quesada (dipunusir ing 7 pertandingan)
  • Pemain kanthi gol paling kathah ing kompetisi eropa: Alfonso Pérez (8 Gol)
  • Pemain pisanan ingkang dipundhawuhi mlebet tim nasional Spanyol: Lecue (1934)
  • Pemain pungkasan ingkang dipundhawuhi mlebet tim nasional Spanyol: Juanito (2008)

Presiden klub[sunting | sunting sumber]

José León Gómez Manuel Ruiz de Lopera José León Gómez José León Gómez Benito Villamarín

  • Sevilla Balompié:
Període Presiden
1907-1909 Alfonso del Castillo Ochoa
1909-1911 Juan del Castillo Ochoa (1er Mandato)
1911-1912 José Gutiérrez Fernández
1912-1914 Juan del Castillo Ochoa (2º Mandato)
1914 Herbert Richard Jones
  • Betis F.C:
Període Presiden
1909-1912 Eladio García de la Borbolla
1912-1913 Guillermo Comesaña Arahal
1913-1914 Pedro Rodríguez de la Borbolla
  • Real Betis Balompié:
Període Presiden
1914-1915 Herbert Richard Jones
1915-1917 Pedro Rodríguez de la Borbolla
1917 Roberto Vicente de Mata
1917-1919 Eduardo Hernández Nalda
1919-1920 Carlos Alarcón de la Lastra
1920-1921 Jerónimo Domínguez
1921-1924 Gil Gómez Bajuelo
1924 Juan del Castillo Ochoa
1924-1925 Antonio Poll Roma
1925-1928 Ramón Navarro Cáceres
1928-1929 Antonio Laguardia
1929 Camilo Romero Sánchez
1929-1930 Daniel Mezquita
1930-1932 Ignácio Sánchez Mejías
1932-1933 José Ignácio Mantecón Navasal
1933-1936 Antonio Moreno Sevillano
1936-1940 Valentín Pérez Martínez
1940-1942 Ramón Poll Carbonell
1942-1943 Alfonso Alarcón de Lastra
1943-1944 Francisco Cantalapiedra
1944-1945 Eduardo Benjumea Vázquez
1945-1946 Manuel Romero Puerto
1946-1947 Filomeno de Aspe Martínez
1947-1950 Pascual Aparicio García
1950-1952 Francisco de la Cerda Carmona
1952-1955 Manuel Ruiz Rodríguez
1955-1965 Benito Villamarín Prieto
1965-1966 Avelino Villamarín Prieto
1966 Andrés Gaviño
1966 José María Domenech (Provisional)
1967-1968 Julio de la Puerta Castro
1968-1969 José León Gómez (1er Mandato)
1969-1978 José Nuñez Naranjo
1979-1983 Juan Manuel Mauduit
1983-1989 Gerard Martínez Retamero
1989-1992 Hugo Galera Davidson
1992-1996 José León Gómez (2º Mandato)
1996-2006 Manuel Ruiz de Lopera
2006-Actualidad José León Gómez (3er Mandato)

Pelatih[sunting | sunting sumber]

Nota: dumugi taun 1925 kapten kesebelasan kagungan peran ugi minangka pelatih.

Gelar juara[sunting | sunting sumber]

Tingkat regional[sunting | sunting sumber]

Tingkat nasional[sunting | sunting sumber]

Kejuaraan tingkat nasional sanès[sunting | sunting sumber]

Kejuaraan Musim Panas[sunting | sunting sumber]

Fans klub[sunting | sunting sumber]

Real Betis minangka tim bal-balan Andalusia kanthi jumlah cabang fans-klub paling kathah (362 fans klub).[12]

Jumlah total fans clubs ingkang kadhaptar kanthi resmi 340,

Saking segi jumlah pendukungipun, Real Betis mapan ing urutan angka 6 (3,3%) antawising tim-tim bal-balan Spanyol miturut angket CIS wulan mei 2007, ing wingkingipun Real Madrid (32,8%), Barcelona (25,7%), Valencia (5,3%), Athletic (5,1%) lan Atlético de Madrid (4,3%).[13]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Tabla de la Liga Española de todos los tiempos en LFP
  2. ^ Top 25 de clubes del mundo de IFFHS
  3. ^ Top 25 de clubes del mundo de IFFHS
  4. ^ Top 25 de clubes del mundo de IFFHS
  5. ^ Página nº 36 del Libro de Registro del Gobierno Civil que se conserva en la Delegación del Gobierno de Sevilla. http://www.tuyossiempre.com/Historia/imagenesBD/img1163738966774.jpg
  6. ^ "La Historia jamás contada del Real Betis Balompié" (2001), Manuel Carmona Rodríguez
  7. ^ Web Oficial del Centenario del RBB, Manuel Carmona Rodríguez, http://www.tuyossiempre.com/historia/historia.htm
  8. ^ http://www.lfp.es
  9. ^ http://www.lfp.es
  10. ^ http://www.realbetisbalompie.es/noticias/comunicados.html?id=3512
  11. ^ "[Templates: First team]" (in Spanish). Real Betis. http://www.realbetisbalompie.es/plantillas. Retrieved 07 July 2012.
  12. ^ Guía Marca, temporada 2006-2007
  13. ^ http://www.cis.es/cis/export/sites/default/-Archivos/Marginales/2700_2719/2705/Es2705mar_A.pdf

Referensi sejarah[sunting | sunting sumber]

  • Libro de Registro que se conserva en la Delegación del Gobierno Civil de Sevilla en la Plaza de España (página 36, apunte nº 283)
  • Hemeroteca Municipal de Sevilla, diarios "La Unión", "El Liberal", "Sevilla", ABC y otros (1908-1914, 1926, 1932, 1936-40, 1947-54, 1958)
  • Enciclopedia de los Deportes, tomo sobre el RBB (1950, Francisco Narbona)
  • Especial revista "Oiga"- Historia RBB (1954, Nicolás Salas)
  • "50 años de fútbol sevillano" (1958, Manuel Benítez Salvatierra "Cesar del Arco", Editorial Selecciones Gráficas)
  • Especial Revista "Oiga" (Diciembre de 1958)
  • Especial ABC (Diciembre de 1958)
  • Historia del Real Betis Balompié (1985, Furest y Rodríguez, Biblioteca de Ediciones Andaluzas)
  • "Historia viva del Real Betis Balompié" (1993, Prensa Española)
  • La historia jamás contada del Real Betis Balompié" (2001, Manuel Carmona, Editorial Castillejo)
  • "Primeros pasos del fútbol sevillano" (2005, Juan Castro Prieto, Puntorojo libros)
  • Sección Historia, web oficial del centenario http://www.tuyossiempre.com/historia/historia.htm (2006-2007, Manuel Carmona Rodríguez, historiador del Centenario)

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

</noinclude>

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Real_Betis&oldid=836767"