Manuk Cucak kuricang

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Cucak Kuricang
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Passeriformes
kulawarga: Pycnonotidae
Genus: Pycnonotus
Species: P. atriceps
Jeneng binomial
Pycnonotus atriceps
Temminck, 1822

Cucak kuricang (Pycnonotus atriceps) yaiku anggota familia merbah, cucak, lan sejenisé ing ordo passeriformes. Déwéké ditemukaké ing alas-alas Asia Tenggara. Utamané, wuluné kuning zaitun kanti ndas biru-ireng mengkilap.

Dèskripsi awak lan suwara[sunting | sunting sumber]

Cucak kuricang ing duwur watu

Ukuran awaké sedeng (17 cm),[2] déwéké arupa anggota kanti ukuran awak paling cilik ing antarané jenis kutilang liya. Senajan mengkono, cucak kuricang nduwéni wulu kang akèh warnané.[3]

Warnané kekuningan kanti ndas ireng berkilau lan tenggorokan ireng. Awak bagiyan nduwur zaitun-kekuningan, swiwi keirengan, buntut uga keirengan ananging ana warna kekuningan kang mencolok ing pucuk-pucuké. Awak bagiyan ngisor kuning-rodok ijo. Iris warnané biru-pucet, cucuké ireng, lan sikilé coklat.[2][4]

Ananging, bédané karo Cucak Kuning ing wuluné, cucak kuricang nduwéni wulu luwih sithik ketimbang cucak kuning lan warnané kuning zaitun. Wondéné, cucak kuning sakliyané nduwé wulu kang luwih akèh ketimbang cucak kuricang, matane warnané putih wondén wetengé warnané kuning jelas.[5]

Suwarane apik banget, senajan ora gedhi kaya suwara kutilang biasa, utawa crocok lan cucak jenggot. Suwarane amung siulan lirih lan krungu tajem,[3] yaiku "cip” kang rame tajem. Kicauan khas kang kgolong saka deretan “ciip” lan “ciik” sarta variasine.[2]

Persebaran lan habitat[sunting | sunting sumber]

Ana ing India wétan-laut, Asia Tenggara, Palawan, Semenanjung Malaya, lan Sunda Besar.[6]

Déwéké iso katemokaké ing pinggiran alas , alas udan sekunder kang terbuka lan terpencil, sarta ing semak belukar ing pinggiran panté. Déwéké iso ditemukaké ing keduwuran 900mdpl.[2][3] Ananging, ana ing Sumatra, déwék isa ditemukaké ing keduwuran nganti 1200 mdpl.[7]

Subspèsiès[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki yiku subspésiès saka cucak kuricang:[2]

Kebiasaan[sunting | sunting sumber]

Cucak kuricang biasa mabur ing sakcepaké wit kang duwur, Senajan dèwèké kerep mudun marang ngisor wit.[8] dèwèké kerep ketok bebarengan cucak liyané kanggo nggolèk pakan bebarengan lan pakanané yaiku buah lan memangsa kéwan cilik.[7] Kadang uga, dèwèké dewe utawa nggawe kelompok cilik.[7][3][2]

Susuhé bentuké cawan kang ora rapi,saka batang paku-pakuan, serat suket, godhong, lan bahan liya, direkataké kanti susuh gorogati, ing ing pang kang cepak saka lemah. Endog warnane rodok jambon, ana bintiké ungu, lan jumlahe 2-3 iji. dèwèké berkembangbiak ing wulan Oktober, Januari lan Maret-Mei.[4]

Basa liya[sunting | sunting sumber]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

Catatan bawah

  1. ^ BirdLife International (2004). Pycnonotus atriceps. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Diakses 12 May 2006. Database entry includes justification for why this species is of least concern
  2. ^ a b c d e f Kutilang Indonesia, Cucak Kuricang.
  3. ^ a b c d Turut 2010, hlm. 92.
  4. ^ a b SBW, Cucak Kuricang.
  5. ^ Strange 2001, hlm. 236-237.
  6. ^ FOBI, Pycnonotus atriceps.
  7. ^ a b c Strange 2001, hlm. 236.
  8. ^ Turut 2010, hlm. 93.
  9. ^ a b c d Avibase, Cucak Kuricang (Pycnonotus atriceps).

Bibliografi

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Manuk Cucak kuricang ing Wikimedia Commons.