Basa Céko

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Basa Ceko)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Česká/Basa Ceko (čeština)
Dituturaké ing: Cékia
Dhaérah: --
Cacahing penutur: 12 juta
Rangking: 73
Klasifikasi rumpun basa

 Basa Slavik
  Basa Slavik Kulon
   Basa Ceko-Slowakia
    Ceko

Status Resmi
Basa Resmi: Cékia
Diatur déning: ...
Kodhe Basa
ISO 639-1: cs
ISO 639-2(B): cze
ISO 639-2(T): ces
SIL: CZC

Basa Česká utawa Basa Céko (Čeština) iku salah siji basa sing klebu rumpun basa Slavik Kulon lan isih kerabat karo basa Slowakia, basa Polandia, basa Kasubia, lan basa Sorbia. Basa iki dituturaké déning kurang luwih 12 yuta jiwa panutur asli ing sebagéan gedhé Republik Ceko lan dhaérah saubengé.

Fonem Basa Česká[sunting | sunting sumber]

Ing ngisor iki representasi grafik saka fonem-fonem basa Ceska:

A, Á, B, C, Č, D, Ď, E, É, Ĕ, F, G, H, Ch, I, Í, J, K, L, M, N, Ň, O, Ó P, Q, R, Ř, S, Š, T, Ť, U, Ú, Ů, V, W, X, Y, Ý, Z, Ž

Fonologi[sunting | sunting sumber]

Basa Česká kaya basa Slavik liyané misuwur akèh nduwèni tembung-tembung sing katon ora ana vokalé kaya: zmrzl (beku, zmrzlina = es), ztvrdl, scvrkl (rusak dadi cilik), lan čtvrthrst (kampung). Ananging mèmper karo basa Sangskreta, konsonan r, l, y dan v duwé fungsi minangka vokal. Amarga saka kuwi ana paribasan jroning basa Česká, "strč prst skrz krk" sing tegesé kira-kira "lebokna driji ing kerongkonganmu". Kanggo ngucapaké, aksara r nduwèni peran minangka vokal, diucapaké "er".

Soundtrack[sunting | sunting sumber]

Wiktionary-logo-en.png
Pirsani informasi ngenani Basa Céko ing KamusWiki.
  • www.mitglied.lycos.de/pojke/tschechisch1.aif Please enter in address bar!
  • www.mitglied.lycos.de/pojke/tschechisch2.aif Please enter in address bar!

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Céko&oldid=869596"