D

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wiktionary-logo-en.png
Pirsani D, d ing Wiktionary, kamus gratis.
D
Abjad Latin dasar
Aa Bb Cc Dd Ee  
Ff Gg Hh Ii Jj  
Kk Ll Mm Nn Oo  
Pp Qq Rr Ss Tt  
Uu Vv Ww Xx Yy Zz  

D iku aksara kapapat jroning aksara Latin. Jroning basa Indonesia disebut de (diwaca [ˈde]), déné ing basa Inggris lan Melayu disebut dee (diwaca [ˈdiː]). Jroning basa Latin lan basa Indonesia, aksara iki nglambangaké fonèm /d/, konsonan letup rongga-gigi mawa swara.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Hieroglif Mesir
"pintu" 
Proto-Semitik
digg 
Fenisia
daleth 
Etruska
O31
[[Gambar:{{{aksara protosemit}}}|40px|alt=|link=]] [[Gambar:{{{aksara fenisia}}}|45px|alt=|link=]] [[Gambar:{{{aksara etruska}}}|40px|alt=|link=]]

Aksara Semitik Dâlet manawa tuwuh saka logogram sing maknané "iwak" utawa "lawang". Ana sawetara hieroglif Mesir sing manawa mènèhi ilham. Ing basa Semitik, Yunani Kuna, lan Latin, aksara iki nglambangaké konsonan /d/; ing aksara Etruska uga aksara iki kaya-kaya ora dibutuhaké, nanging iasih dilestarèkaké (pirsani aksara B). Aksara Yunani sing setara karo aksara iki yaiku : Δ (aksara gedhé) utawa δ (cilik) (Delta).

Kodhe komputasi[sunting | sunting sumber]

Representasi alternatif huruf D
Alfabet fonetik NATO Kode Morse
Delta –··
ICS Delta.svg Semaphore Delta.svg ⠙
Gendéra isyarat Semafor Braille
Titik kodhe Aksara gedhé
D
Aksara cilikl
d
Unicode U+0044 U+0064
ASCII Desimal 68 100
Binèr 01000100 01100100
EBCDIC 196 132

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=D&oldid=834286"