Jambé

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wit Jambe
Lukisan saka Koehler
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Liliopsida
ordo: Arecales
kulawarga: Arecaceae
Genus: Areca
Species: A. catechu
Jeneng binomial
Areca catechu
L.

Jambé uga diarani pinang, wohan, penang. Jeneng latiné Areca catechu L.. [1] Ing saben dhaérah, pinang nduwèni jeneng kang werna-werna.[1] Ing Jawa Kulon diarani jambé, penang utawa wohan.[1] Ing Sumatra diarani pinang, pineng, pineung, batang mayang, batang bongkah, batang pining, batang pinang, lan boni.[1]

Jambé biyasané thukul ing latar omah, ing pinggir dalan utawa kali.[1] Jambé uga dimupangataké kanggo kaéndahan kutha lan kanggo penghijauan.[1]

Dhèskripsi[sunting | sunting sumber]

Wit jambé dhuwuré 10-30 méter lan bentuké kang éndah cocok kanggo hiasan. [1]

Panangkaran[sunting | sunting sumber]

Jambé bisa ditangkaraké kanthi nandur wijiné kang wis mateng utawa tuwa.[1] Sadurungé wiji ditandur, wiji luwih dhisik ditandur ing plastik utawa kang biyasa diarani polybag.[1] Nalika isih cendhèk, wit pinang kena kanggo hiasan omah. Sawisé gedhé, wit jambé banjur ditandur ing njaba omah.[1]

Kagunan[sunting | sunting sumber]

Jambé wis dimupangataké masarakat Indonésia wiwit jaman biyèn.[1] Jambé dienggo campuran mangan suruh utawa nginang.[1] Wong kang mangan jambé bisa nduwèni untu kang kuwat sanajan wis tuwa.[1]

Jus woh jambé kang isih nom bisa ningkataké stamina utawa vitalitas wong lanang.[2] Kanggo nétralisir rasa pait ing jus woh jambé bisa nganggo gula pasir.[2] Carané woh jambé dipisah saka kulité banjur dicampur karo kuning endhog pitik kampung utawa endhog bèbèk.[2] Sadurungé di blènder dicampur karo madu kang cacahé telung sendok lan susu kenthel kang rasané legi.[2] Jus woh jambé banjur disaring ampasé. [2] Jus woh jambé iki uga cocok yèn diombé kaum manula.[2]

Wiji lan woh pinang uga kena dimupangataké kanggo pangobatan.[1] Wiji pinang kena kanggo nambani panyakit beri-beri, cacingen, weteng kembung, tatu, diare, watuk riak.[1] Godhongé kena kanggo bungkus panganan. Sepet jambé kena kanggo tamba beri-beri, sembelit, lan gangguan pancernan.[1] Woh pinang kang isih enom kena kanggo tamba tatu kang disebabaké kacilakan.[1]

Chatetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q (id)self-healthy.com(dipunundhuh tanggal 8 Juni 2011)
  2. ^ a b c d e f (id)indosiar.com(dipunundhuh tanggal 6 Juni 2011)

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jambé&oldid=830230"