Gemak

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gemak
Manuk Gemak
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Galliformes
kulawarga: Phasianidae
Genera
Gemak

Gemak yaiku salah siji jinis manuk saka kulawarga familia Phasianidae.[1] Saka wujude, manuk puyuh wujude cilik rupa ireng semu putih ing lar-e.[1] Gemak kagolong kulawarga unggas darat kang cilik lan lemu. Gemak ndhuweni pakulinan mangan wiji-wijian lan asring uga mangan kéwan kayata kalamangga lan kéwan kang cilik. Gemak ndhuweni susuh ana ing lemah, yaiku ana ing ngisor suket utawa grumbul ing sawah utawa tegalan. Gemak bisa mlayu lan mabur kathi cepet lan dhuwur nanging ora bisa adoh. Aneka werna jinis manuk puyuh kayata puyuh jepang yaiku migratori uga bisa miber kanthi jarak kang aduh. Manuk puyuh Jepang uga diternakake minangka ngasilake endhog.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Puyuh kalebu salah siji jinis manuk kang ora bisa mabur saka spesies utawa subspesies genus Coturnix. [2][3][4] Ing Jawa, ana uga kang nyebut Gemak.[2][3][4] Saka basa asing Quail, utawa manuk liar kang sepisan diternaake dening bangsa Amerika Serikat, taun 1870.[2][3][4] Ing Indonésia, puyuh wiwit dikenal lan diternak nalika pungkasane taun 1979.[2][3][4]

Mupangat[sunting | sunting sumber]

Manuk puyuh nduweni manfaat kayata:[2]

  1. Endhog lan daginge nduweni gizi gedhe lan rasa kang enak
  2. Wulu utawa lar bisa kanggo bahan kerajinan
  3. Tembelek utawa kotoran bisa kanggo pupuk kandhang utawa kompos kang apik kanggo tanduran

Kandungan Gizi Endhog Puyuh[sunting | sunting sumber]

Endhog puyuh nduweni ukuran cilik.[3] Sanajan cilik kandungan gizine gedhe.[3] Biasane endhog puyuh dimasak kanthi digodhog utawa dicampur karo sayuran kayata campuran sambel kentang, isi bakso, tahu lan somay.[3] Endhog puyuh uga bisa kanggo diet amarga bisa ngurangi proses penimbunan lemak.[5]

Zat Gizi Endhog Puyuh
Energi (kkal) 158
Protein (g) 13,05
Total lemak (g) 11,09
Karbohidrat (g) 0,41
Kalsium/Ca (mg) 64
Bes/Fe (mg) 3,65
Magnesium/Mg (mg) 13
Fosfor/P (mg) 226
Kalium/K (mg) 132
Natrium/Na (mg) 141
Seng/Zn (mg) 1,47
Tembaga/Cu (mg) 0,062
Mangan/Mn (mg) 0,038
Selenium/Se (mkg) 32,0
Thiamin (mg) 0,069
Riboflavin (mg) 0,478
Niasin (mg) 0,070
Asam Panthothenat (mg) 1,438
Vitamin B6 (mg) 0,143
Kolin (mg) 263,4
Vitamin B12 (mkg) 1,58
Vitamin A (IU) 543
Vitamin E (mg) 1,08
Vitamin K (mkg) 0,3
Kolesterol (mg) 844
Lutein+zeaksantin (mkg) 369

Sumber: USDA (2007)

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Soeseno, Ari. 1993. Burung Hias Aneka Jenis dan Perawatannya. Jakarta: PT. Penebar Swadaya. Hal 197
  2. ^ a b c d e Klub Burung(dipunundhuh tanggal 06 Maret 2011)
  3. ^ a b c d e f g Telur Puyuh Baik Bagi Semua(dipunundhuh tanggal 07 Mei 2011)
  4. ^ a b c d Sentrapuyuh(dipunundhuh tanggal 7 Mei 2011)
  5. ^ Telur Burung Puyuh(dipunundhuh tanggal 7 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gemak&oldid=883822"