Tahu

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tahu

Tahu putih.JPG

Tahu
Chinese name
Traditional Chinese: 荳腐 utawa 豆腐
Simplified Chinese: 豆腐
Hanyu Pinyin: dòufu
Literal meaning: dadhih kacang
Jeneng Filipina
Tagalog: tokwa[1][2]
Jeneng Jepang
Kanji: 豆腐
Hiragana: とうふ
Jeneng Korea
Hangul: 두부
Hanja: 豆腐
Jeneng Malaysia
Malay: tauhu
Jeneng Tamil
Tamil: tahu
Jeneng Thailand
Thai: เต้าหู้ (IPA: tâohûː)
Jeneng Vietnam
Vietnamese: đậu phụ
utawa đậu hũ
utawa tàu hũ
Khmer name
Khmer: តៅហ៊ូ
Indonesia name
Indonesia: tahu

Tahu iku panganan sing digawé saka kacang kedhelé, difermentasikaké lan dijupuk sariné. Béda karo tèmpé sing asli saka Indonésia. Tahu asalé saka Cina, kayadéné kécap, tauco, bakpau, lan bakso. Tembung Tahu iku tembung serapan saka basa Hokkian (tauhu) (Hanzi: 豆腐, hanyu pinyin: doufu) sing sacara harfiah tegesé "kedhelé sing difermentasi". Tahu pisanan tuwuh ing Tiongkok wiwit jaman Dinasti Han watara 2200 taun kepungkur. Panemuné yaiku Liu An (Hanzi: 劉安) sing arupa sawijining bangsawan, putuné Kaisar Han Gaozu, Liu Bang sing madegaké Dinasti Han.

Ing Jepang diglepungi mawa jeneng tofu. Digawa para perantau China, panganan iki nyebar menyang Asia Wétan lan Asia Kidul-wétan, banjur uga pungkasané menyang saindhenging donya.

Kayadéné témpé, tahu diglepungi minangka panganan rakyat. Manéka warna jinis tahu sing ana ing Indonésia umumé dingerteni saka papan panggawéyané, upamané tahu Sumedang lan tahu Kediri.

Manéka panganan saka tahu antarané tahu bacem, tahu bakso, tahu isi (tahu bunting), tahu campur, tahu gejrot, tahu aci, tahu sumedang, perkedel tahu, krupuk tahu, lan liya-liyané.

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Remo, Amy R.. "After cheap rice, ‘P10 Budget Ulam’", Philippine Daily Inquirer, 2008-11-04. 
  2. ^ Remo, Amy R.. "Filipino food served 'hawker' style", Filipino Reporter, March 31, 2005. 
  3. ^ "Korea's Pulmuone launches New York bean curd plant", AsiaPulse News, 2002-03-13. diaksès tanggal 2009-09-26. Archived from the original on 2012-07-17. 
  4. ^ Tamsyn Burgmann. "Soon dubu simmers under the radar", Toronto Star, August 29, 2007. 
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tahu&oldid=884850"