Joseon Wangjo Sillok

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Joseon Wangjo Sillok

Joseon Wangjo Sillok utawa Babad Dinasti Joseon (조선왕조실록;朝鮮王朝實錄) yaiku sawijining catatan sejarah kang nulisake riwayat 25 raja Dinasti Joseon kang mrintah Korea saka taun 1397-1910.[1][2] Babad iki ngemot 472 tahun kepempinan mulai saka Raja Taejo ing taun 1392 nganti Raja Cheoljong ing taun 1863.[1] Ing taun 1997 babad iki didaptarake minangka warisan pustaka donya ing Warisan Memori Dunia UNESCO.[1]

Saliyane nulis ngenani sejarah raja-raja Joseon, babad iki uga ngrekam prstawa saebn dinane ing istana kayata laporan padinan pejabat, perintah-perintah raja lan kedadeyan-kedadeyan liyane.[1] Nalika sawijining raja tinggal donya, digawe kompilasi cathetan sautara lan babad saka mangsa pemerintahane dipublikasekake banjur diarsipake ing panggonan kang dijaga kanthi ketat.[1]

Sekabehane volume babad iki disimpan ing patang panggonan kanggo nyimpen kang ana ing pegunungan ing kabeh negera ing antarane yaiku ing Gunung Jeongjok, Taebaek, Jeoksan, lan Odae.[1] Ing prastawa penyerbuan Jepang lan Manchu, pirang-pirang cathetan ilang, nanging ditulis lan dicetak maneh.[1] Ana 2.077 volume kang isih nyisa ing patang situs mau, ing antarane yaiku 1.181 volume ing Gunung Jeongjok, 848 ing Gunung Taebaek, 27 ing Gunung Odae, lan 21 salinan kang sumebar kang diarani Sanyeopbon.[1]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h (en)Joseon Wangjo Sillok (Annals of the Joseon Dynasty), visitkorea. Diundhuh tanggal 31 Mei 2010.
  2. ^ (id)Catatan sejarah di masa Kerajaan Joseon, Joseon Wangjo Sillok, kbs. Diundhuh tanggal 31 Mei 2010.