Wora-wari gantung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Worawari gantung
Hibiscus schizopetalus.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Malvales
Famili: Malvaceae
Génus: Hibiscus
Spésies: H. schizopetalus
Jeneng binomial
Hibiscus schizopetalus
(Mast.) Hook.f.

Wora-wari gantung (Hibiscus schizopetalus)[1] ya iku spésiès wora-wari kang asalé saka laladan tropis Afrika wétan, mligi ing Kenya, Tanzania lan Mozambik

Wedharan[besut | besut sumber]

Wit wora-wari gantung rupa grumbul kang dhuwuré bisa nganti 3 metres (9.8 ft).

Kembangé werna abang utawa jambon kanthi kelopak kang kayadéné disuwir-suwir[2][3] lan katon tansah nggantung amarga gagangé kang dawa lan cilik. Kayadéné racaké tuwuhan wora-wari, kembang wora-wari gantung uga ora bisa ngasilaké woh. Déné tumangkaré bisa nganggo cara stèk lan cangkok. Godhongé mèh padha karo godhong wora-wari (H. rosa-sinensis) nanging luwih cilik lan luwih arang.

Manfangat[besut | besut sumber]

Wora-wari gantung ditandur kanggo tuwuhan ornamental, ing taman lan kebon ing laladan tropis lan subtropis. Ing padésan ing Jawa, tuwuhan wora-wari gantung dugunakaké kanggo pager sapinggiré lurung lan kikis pomahan.

Bahan kimia kang kakandhut ing kembang wora-wari gantung durung akèh dimangertèni. Efèk farmakologis saka tuwuhan iki antarané antiradang (anti-inflamasi), ngilangi abuh, ngetokaké nanah lan ngrangsang thukulé sèl anyar. Godhongé kena kanggo tamba absès, wudun (furunculus), abuh, radhang ginjel (nephritis), gudhig nanahen (poiderma), radang sendi lan rématik arthritis.[4][5]

Galeri[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Klasifikasi Wora-wari Gantung". www.plantamor.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2018-02-20. 
  2. Cithakan:GRIN
  3. Huèley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5.
  4. 1945-, Hariana, Arief,. 262 tumbuhan obat dan khasiatnya (ed. Edisi revisi). Jakarta. ISBN 9790026137. OCLC 890803627. 
  5. Arienf., Hariana, H. (2008). Tumbuhan Obat dan Khasiatnya. 2 2 (ed. 4. cet). Jarkata: Penebar Swadaya. ISBN 9794899577. OCLC 915195963.