Wisran Hadi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Wisran Hadi
Wisran Hadi.jpg
Lair27 Juli 1945
NèderlanKutha Padang, Sumatera Barat, Hindia Nèderlan
Pati28 Juni 2011
Indonésia Indonésia
PakaryaPenulis
BangsaIndonésia Indonésia

Wisran Hadi inggih punika salah satunggaling sastrawan Indonésia ingkang miyos wonten ing Kutha Padang, Sumatera Barat ing tanggal 27 Juli 1945 lan séda ing tanggal 28 Juni 2011.

Pendhidhikan[besut | besut sumber]

Wisran Hadi ngrampungaken sekolah SD, SMP, saha SMA wonten ing Padang.[1] Wisran Hadi inggih punika lulusan saking Akademi Seni Rupa Indonésia ingkang sak punika dados Institut Seni Indonésia Yogyakarta. kalih welas naskah dramanipun sampun naté menang sayembara Penulisan Naskah Sandiwara Indonésia ingkang dipunadani déning Dewan Kesenian Jakarta (DKJ) saking taun 1976 ngantos taun 1998. Piyambakipun ugi sampun naté ndhèrèk International Writing Program ing Iowa University, Iowa, Amérikah Sarékat, ing taun 1977 lan naté ndhèrèk observasi teater modern Amérika ing taun 1978 lan teater Jepang ing tan 1987.[2] Piyambakipun ugi sampun naté pikantuk Bebungah Sastra ing taun 1991 saking Pusat Pengembangan Basa Depdikbud amargi karya buku dramanipun Jalan Lurus dipundadosaken buku drama ingkang paling saé ing pertemuan sastrawan Nusantara ing taun 1997.

Asiling Karya[besut | besut sumber]

Tuladha asiling KArya Wisran Hadi kados ta makaten. Tamu (novèl) dipunterbitaken déning saking PT Pustaka Utama Grafiti lan pikantuk penghargaan Buku Utama saking IKAPI lan Dept. P lan K Jakarta. Saderengipun dipunterbitaken déning kanthi bersambung wonten ing Harian Umum Republika Jakarta. Imam (novèl) dipunterbitaken déning saking Pustaka Firdaus, Jakarta. saderengipun kanthi wujud cerbung sampun dipunterbitaken déning Harian Umum Republika Jakarta. Orang-orang Blanti (novèl) dipunterbitaken déning saking Penerbit Citra Budaya, Palang. Negeri Perempuan (novèl) juga dipunterbitaken déning saking Pustaka Firdaus Jakarta. Saking Tanah Tepi (kisah perjalanan Haji) dipunterbitaken déning saking Balai Pustaka Jakarta. Sebelumnya kanthi bersambung telah dipunterbitaken déning Harian Singgalang Palang. Pelarian (novèl) dipunterbitaken déning kanthi bersambung wonten ing Harian Republika, Jakarta. Daun-daun Mahoni Gugur Lagi (kempalan 22 buah carkak) dipunterbitaken déning saking Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd. Malaysia. Guru Berkepala Tiga (kempalan 22 buah carkak) dipunterbitaken déning saking Balai Pustaka Jakarta. Puti Bungsu-Wanita Terakhir (drama) dipunterbitaken déning saking Pustaka Jaya lan Balai Pustaka Jakarta lan kalebu wonten ing Antologi Drama Indonésia Jilid IV dipunterbitaken déning Yayasan Lontar Jakarta. Anggun Nan Tongga (drama) dipunterbitaken déning Balai Pustaka, Jakarta sampai cetakan VI. Jalan Lurus (drama) dipunterbitaken déning PT Angkasa Bandung. Pikantuk Bebungah Sastra 1991 saking Pusat Pengembangan Basa, Dept. P lan K Jakarta. Buku tersebut juga pikantuk bebungah dados buku drama terbaik wonten ing Pertemuan Sastrawan Nusantara 1997. Empat Sandiwara Orang Melayu (kempalan naskah drama) dipunterbitaken déning PT Angkasa Bandung. Pikantuk bebungah dados buku drama Indonésia terbaik saking Departemen Pendidikan lan Kebudayaan 2000 lan dipilih ugi menjadi buku bacaan pelajar. Empat Lakon Perang Paderi (Kempalan naskah drama tentang Perang Paderi) dipunterbitaken déning saking Angkasa Bandung, wonten ing taun 2002 difilmkan saking TVRI Pusat kanthi judhul Perang Paderi. Roh lan Nyonya-nyonya (naskah pemenang naskah sayembara DKJ 2004), dipunterbitaken déning wonten ing Kempalan Drama Sobrat dipunterbitaken déning Grasindo Jakarta. Pembisik dipunterbitaken déning wonten ing kempalan carkak terbaik harian Republika, Jakarta. Wayang Palang (drama) dipuntontonaken di Palang lan TIM Jakarta Juli 2006 Generasi Ketujuh (novèl) dipunterbitaken déning kanthi bersambung wonten ing Harian Umum Palang Ekspres wiwit Mèi sampai September 2007. Biografi Haji Amran, Pendiri Yayasan Pendidikan Baiturrahmah, dipunterbitaken déning Yayasan Pendidikan Baiturrahmah, 2007.

Penghargaan[besut | besut sumber]

Wisran Hadi inggih salah satunggaling seniman lan ugi budayawan ingkang pikantuk penghargaan saking Kementerian Kebudayaan dan Pariwisata Indonésia lan sapérangan penghargaan saking manca nagari, kados ta saking Thailand.[3] Panulis prosa ingkang gadhah getih Minang punika inggih salah satunggaling pujangga ingkang konsisten kanggé tetep makarya ngantos piyambakipun séda. Wisran sampun naté nyerat kempalan naskah drama kanthi irah-irahan Empat Orang Melayu ingkang ngewrat sekawan naskah drama, inggih punika ”Senandung Ujung”, ”Dara Jingga”, ”Gading Cempaka”, lan ”Cindua Mato” (yingkang dadosaken piyambakipun pikantuk penghargaan Ssaking south East Asia (SEA) Write Award 2000. Novelipun ingkang sampun naté dipundamel buku ing antawisipun kanthi irah-irahan Tamu, Imam, Empat Sandiwara Orang Melayu, lan Simpang. Cerpen-cerpenipun asring dipunwedalaken ing médhia cithak saha dipunterbitaken déning penerbit saking Malaysia ingkang irah-irahanipun Daun-daun Mahoni Gugur Lagi. Tahun 1991 lan taun 2000, pikantuk penghargaan dados Sastrawan Terbaik Indonésia saking Departemen Pendidikan lan Kebudayaan Republik Indonesia Tahun 2000 pikantuk penghargaan South East Asia (SEA) Write Award Tahun 2003 pikantuk Anugerah Seni saking Pamaréntah Indonésia Penghargaan saking Pamaréntah Kota Palang (1976 lan 2005) dados seniman telalan lan budayawan Indonésia Penghargaan Seni Budaya 2009 saking Présidhèn RI kategori maestro seni budaya Indonésia

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. [1] Wisran Hadi (dipunundhuh tanggal 26 Januari 2013)
  2. [2] Tentang Wisran Hadi (dipunundhuh tanggal 26 Januari 2013)
  3. Wisran Hadi Laman profil di Balai Basa Kemdiknas (dipunundhuh tanggal 26 Januari 2013)