Menyang kontèn

Wader pari

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Aksara Latin
     
Wader pari
Wader pari, Rasbora argyrotaenia, saka Prembun, Tambak, Banyumas
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Cypriniformes
Famili: Cyprinidae
Génus: Rasbora
Spésies: R. argyrotaenia
Jeneng binomial
Rasbora argyrotaenia
(Bleeker, 1850)

Wader pari (Rasbora argyrotaenia) jeneng sawijining iwak cilik anggota suku Cyprinidae anak-suku Rasborinae. Iwak iki duwé jeneng liya kaya ta , lunjar pari, lunjar andong (Jw.), paray (Sd.), cecereh, ikan cere (Btw.), pantao, seluang (Sum.), lan sakpiturute.[1]

Iwak iki sumebar ing pulo-pulo Sunda Besar (Sumatra, Jawa, Kalimantan) lan Filipina.[2]

Pengenalan[besut | besut sumber]

thumb|left|180px| Wader pari kang isih cilik (19mm SL) Iwak cilik kuru, dawané bisa nganti 170 mm.[1] Nduwèni awak warna soklat kuning ing sisih dhuwur (dorsal) lan putih slaka ing wetengé, duwé garis warna emas kaapit garis ireng saka buri angsang nganti buntut.

[[Berkas:Rasbo argyr 080518 9287 tdp.jpg|thumb|left|180px|Wader pari (tengah) diapit iwak Wader cakul ]] Formula sirip punggung (dorsal) II.7, yaiku rong jari-jari atos (ri) bebarengan karo pitung jari-jari empuk. Sirip dubur (anal ) III.5; sirip dhadha (pectoral) I.12-13; sirip weteng (ventral) II.7; sarta jumlah sisik ing gurat sisih (linea lateralis) 29-30 buah.[1] Batang buntut (peduncle) diunyeri 14 sisik; antarané gurat sisih karo awal sirip weteng dileti olèh 1-1½ sisik.[2]

Kalumrahan lan kagunaan[besut | besut sumber]

thumb|left|180px|wader pari ing pasar Wader pari asring tinemu ngelompok ana ing wadhuk, got, kali kang iliné ora banter, kang banyune bening. Asring mlumpuk bareng iwak liya kaya ta Wader cakul.

Barengan karo lunjar lan [[Wader cakul|wader]] umumé, lunjar pari yaiku iwak konsumsi kang disenengi amarga rasané. Lunjar lan wader goreng (iwak paray gorèng, yèn ana ing Jawa Barat) yaiku hidangan istimewa ing sapira-pira restoran kondhang. Iwak-iwak iki dicekel saka populasi amargan ing perairan umum, lan akèh-akèhé namung didol ing pasar-pasar lokalan.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c Weber, M. and L.F. de Beaufort. 1916. The Fishes of The Indo-Australian Archipelago III:61-63. E.J. Brill. Leiden.
  2. a b Kottelat, M., A.J. Whitten, S.N. Kartikasari, dan S. Wirjoatmodjo. 1993. Ikan Air Tawar Indonésia pérangan Barat dan Sulawesi. Periplus dan Proyek EMDI KMNKLH. Jakarta. ISBN 0-945971-60-5. p.60.

Pranala njaba[besut | besut sumber]