Uyuh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sampel urin manungsa

Urine minangka produk metabolisme cair ing manungsa lan ing kewan liyane. Urine mili saka ginjel liwat ureter menyang kandung kemih . Urin nyebabake urin diekskresi saka awak liwat uretra .

Metabolisme seluler ngasilake akeh produk sampingan sing akeh nitrogen lan kudu diresiki saka aliran getih, kayata urea, asam urat, lan bun . Produk sampingan kasebut diusir saka awak sajrone nguyuh, yaiku cara utama kanggo ngasilake bahan kimia larut banyu saka awak. Urinalisis bisa ndeteksi sampah nitrogen ing awak mamalia .


Urine duwe peran ing siklus nitrogen bumi . Ing ekosistem sing seimbang, cipratan nyubur lemah lan banjur mbantu tetanduran tuwuh. Mula, urin bisa digunakake minangka pupuk . Sawetara kewan nggunakake tandha-tandha kanggo wilayahe . Miturut sejarah, urin sing wis tuwa utawa difermentasi (dikenal minangka lant ) uga digunakake kanggo produksi bubuk mesiu, reresik kluwarga, penyamakan kulit lan pewarnaan tekstil.

Urin lan feses manungsa sacara kolektif diarani sampah manungsa utawa ekskresi manungsa, lan dikelola kanthi sistem sanitasi . Urin ternak lan feses uga mbutuhake manajemen sing tepat yen kerapatan populasi ternak akeh .