Nguyuh

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Manneken Pis (bebarengan karo patung wanita sing nyalin Jeanneke Pis, digawé saka watu gamping) minangka patung tembaga ing Brussels, Belgium.

Nguyuh yaiku kedadean ekskresi urin ing alat urinasi saka uretra nganti meatus urinal metu awak. Prastawa iki uga dimangerteni minangka pipis lan nguyuh .

Ing kasarasan manungsa (lan sawetara kewan liyane) proses nguyuh digawa ing kontrol sukarela. Kanggo wong sing isih bayi, sawetara wong tuwa, lan wong kanthi masalah neurologikal, nguyuh bisa kelakon minangka refleks involuntary . Biasané, wong diwasa nguyuh kaping pitu sadina.[1]

Ngadeg lungguh utawa lungguh[besut | besut sumber]

Wong lanang[besut | besut sumber]

Wong lanang nggunakake urinal nalika nguyuh ing posisi ngadeg.

Ing budaya Kulon, posisi sing ngadeg dianggep sawetara sing luwih kepenak lan luwih becik tinimbang pilihan lenggahan utawa squatting. kanggo nyuda spatter ing urin. Analisis analisa kanthi sistematis babagan pangaruh saka posisi urination ing kualitas urination nemokake yen ing pasien lanang kanthi hiperplasia prostitusi jinise, posisi lenggah luwih unggul dibandhingake karo ngadeg. Pria sehat ora kena dipengaruhi dening posisi kosong.

Review literatur nemokake prabédan budaya ing posisi sing ditampa sacara sosial ing saindenging jagad lan nemu bedane ing posisi sing disenengi: ing Timur-Timur lan Asia, posisi squatting luwih umum, nalika ing jagad Kulon posisi ngadeg lan lungguh luwih umum.

Wong wadon[besut | besut sumber]

Posisi awak dijupuk dening wedok kanggo nguyuh menyang akeh urinal wanita: ngambang setengah ndhodhok utawa posisi skier

Bocah wedok ing akeh kabudayan dianggep luwih becik menawa nguyuh ing posisi lungguh utawa ndhodhok, gumantung saka jinis jamban sing dienggo: Jamban jongkok digunakake kanggo nguyuh ing posisi ndhodhok. Yen ora ana jamban sing kasedhiya, umume migunakake posisi squatting utawa setengah jongkok. Posisi squatting sebagean (utawa "berlegar") dijupuk nalika nguyuh dening sawetara wedhok supaya ora lungguh ing kursi jamban sing biyasane kotor nalika nggunakake urinal wedhok. Nanging, posisi iki bisa uga nyebabake uyuh ngumpul ing kandung kemih.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. American Urological Association (2014). "Diagnosis and Treatment of Overactive Bladder (Non-Neurogenic) in Adults: AUA/SUFU Guideline" (PDF). Retrieved 1 Juni 2015. Check date values in: |access-date= (help)

Wacan tambahan[besut | besut sumber]