Ulrich Zwingli

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Ulrich Zwingli.jpg

Huldrych (utawa Ulrich) Zwingli (lair ing Wildhaus, St. Gall, Swiss, 1 Januari 1484 – pati 11 Oktober 1531 ing yuswa 47 taun) ya iku pemimpin Reformasi Swiss, lan kang ngedegaké Gréja Reformasi Swiss. Zwingli ya iku pawongan doctor biblicus (pakar Alkitab) kang independen saka Luther. Déwéké tekan kesimpulan-kesimpulan kang padha sak wisé neliti Kitab Suci saka sudut pandangan pawongan sarjana humanis.[1]

Zwingli dilahiraké ing Wildhaus, St. Gall, Swiss saka salah siji kulawarga kelas nengah terkaenal Déwéké ya iku anak kaping 3 Saka wolu anak lanang. bapaké Ulrich, ya iku hakim kepala ing kotané, lan pakliké, Bartolomeus pawongan pendeta.

Reformasi Zwingli didukung déning pamaréntah lan penduduk Zürich, lan nyebapaké owah-owahan-owah-owahan wigati sajeroning urip masarakat, lan urusan-urusan nagara ing Zürich. Gerakan iki, mliginé, dikenal amarga tanpa ngenal kasihan nganiaya kaum Anabaptis lan para pengikut Kristus liyané kang jukuk sikap ora nglawan. Reformasi nyebar saka Zürich marang lima kanton Swiss liyané, sawentara kang lima liyané gujegan kuwat marang pandangan iman Gréja Katolik.[2]

Sumbangan Zwingli kanggo Reformasi[besut | besut sumber]

Latar belakang[besut | besut sumber]

Sawentara wong bisa nemu akèh banget informasi ngenani teologi Martin Luther, Yohanes Calvin, lan liyané, relatif sithik banget kang bisa tinemu babagan Ulrich Zwingli. Amerga jaman uripé Zwingli bebarengan karo jamané Luther, lan amarga Zwingli nolak tahbisan imam Katolik Roma amung pira-pira taun sawisé Luther, kayaké Zwingli wis dibayang-bayangi déning sumbangan Luther lan Calvin tumprap Reformasi.

Alesan liya kang gawé karier Zwingli kurang katon mungkin ya iku perbedaan-perbedaan teologiné dhéwé ketimbang karo Luther. Sebagian wong percaya yèn amarga perbedaan-perbedaan iki para penulis sajarah lan aktivis agama, kang luwih duwé simpati karo pandangan-pandangan doktriner Luther, mungkin mélu nekan pandangan-pandangan doktriner Zwinglin.

Teologi: sakramen lan perjanjèn (Zwingli versus Luther)[besut | besut sumber]

Miturut E. Brooks Holifield, "Nalika Luther nyebut sakramen minangkameterai perjanjian, kang dhèwèké maksutaké ya iku yèn baptisan kanthi katon ngesahaké lan njamin janji-janji Allah, kaya ngendi meterai kraton ngesahaké dokumen pamaréntah kang katulis ing jeroné. Amung kanthi sekunder baptisan iku dipahami minangka janji ketaatan déning manungsa. Nanging kanggo Zwingli, sakramen mligi ya iku 'salh sijiné tanda perjanjian kang nuduhaké yèn kabèh kang nampa gelem dadani uripé kanggo mèlu Kristus." (Holifield, "The Covenant Sealed: The Development of Puritan Sacramental Theology in Old and New Testaments" (1570-1720, New Haven, Conn.: Yale University press, 1974, 6).

Zwingli uga percaya yèn sakramen Kristen iku serupa karo janji utawa sumpah pawongan militèr kanggo mbuktèkaké kerelaan déwéné ngrungokaké lan naati firman Allah.

Pengganti Zwingli[besut | besut sumber]

Pengganti Zwingli, Heinrich Bullinger, dipilih nalika 9 Dhésèmber 1531, kanggo pendeta Gréja Grossmünster ing Zürich, salah sijiné posisi kang dijabaté nganti akir uripé (1575). Déwéké ora nggantèni Zwingli minangka pemimpin pulitik kanton iku. Pendeta Grossmünster tetep duwni prabawa pulitik, ananging jaman teokrasi kanggo Zürich wis liwat.

Garis wektu urip Zwingli[besut | besut sumber]

Tokoh-tokoh Reformasi Swiss liyané[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ ulrich_zwingli, (Kaunduh 19/2/13).
  2. ^ ulrich-zwingli, (Kaunduh 19/2/13).