Yohanes Calvin

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Jean Chauvin
Lair 10 Juli 1509
Noyon, Picardie, Karajan Prancis
Tilar donya 27 Mei 1564
Jenewa, Swiss

John Calvin utawi saged dipunsebat Yohanes Calvin (lair ing Noyon, Picardie, Kerajaan Perancis, 10 Juli 1509 – tilar donya ing Jenewa, Swiss, 27 Mei 1564 kanthi umur54 taun) inggih menika téolog Kristen aaking Prancis ingkang misuwur ing wekdal Réformasi Protèstan.[1] Samenika asmanipun kawentar minangka tiyang ingkang wonten gayutanipun kaliyan sistem téologi Kristen ingkang dipunsebat Calvinisme (Kalvinisme).[1] Panjenenganipun miyos kanthi asma Jean Chauvin (utawi Cauvin) ing Noyon, Picardie, Prancis, saking Gérard Cauvin lan Jeanne Lefranc.[1] Basa Prancis menika dados basa ibunipun. Calvin asalipun saking vèrsi Latin asmanipun, Calvinus.[1]

Biografi[sunting | sunting sumber]

Nalika alit Yohanes Calvin asring dipungayutaken kaliyan Charles de Hangest, salah satunggal saking kalih welas bangsawan inggil ing Prancis (twelve Peers of France) ingkang mréntah ing Ngoyon (panggènan Calvin dipunwiyosaken).[2] Calvin nggadhahi gayutan ingkang caket kaliyan anggota kulawarga Hangest.[2] Gayutan ingkang caket menika dados alesan Calvin nggadhahi tata krama kados déné aristokrtat. [2]

Wonten ing yuswa 14 (sekawan welas) taun, Calvin dipunkuliahaken dhateng Universitas Paris supados sinau bab humaniora lan hukum.[3] Calvin tindak dhateng Prancis kaliyan tiga nèm-nèman saking kulawarga Hengest. Taun 1532, panjenenganipun dados Dhoktor Hukum ing Orléans. Karyanipun ingkang sepindhah inggih menika buku karya filsuf Romawi Seneca, De clementia, ingkang dipunkomentari kanthi manthes.[3]

Taun 1536, panjenenganipun manggen ing Jenewa. Panjenenganipun dados pendhéta ing Strasbourg taun 1538-1541, lajeng kondur malih dhateng Jenewa. Panjenenganipun manggèn ing Jenewa ngantos dumugi tilar donya ing taun 1564.[3]

Cathetan sukuku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d (id)[http://biokristi.sabda.org/johanes_calvin_pelopor_gerakan_reformasi_gereja You are hereJohanes Calvin Johanes Calvin]] dipunundhuh tanggal 24 Juni 2011)
  2. ^ a b c (id)[ Francois Wendel. 2010. Calvin: Asal Usul dan Perkembangan Pemikiran Religiusnya. Surabaya: Momentum 4-5]
  3. ^ a b c (id)[ J. L. Ch. Abineno. 2006. Bucer & Calvin, Suatu Perbandingan Singkat. Jakarta: Gunung Mulia]

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Yohanes Calvin ing Wikimedia Commons.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Yohanes_Calvin&oldid=830770"