Tabung (géomètri)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Sawijining wangun tabung

Jroning géomètri, tabung utawa silinder iku wangun ruwang telung dhimènsi sing kawangun saka rong bunderan idhèntik sing sejajar lan sawijining pesagi dawa sing ngubengi kaloro bunderan kasebut. Tabung nduwèni 3 sisi lan 2 rusuk.

Kaloro bunderan diarani dhasar lan tutup tabung sarta pesagi dawa sing nylimuti disebut slimut tabung.

Rumus éitungan silinder[sunting | besut sumber]

Luas alas silinder[sunting | besut sumber]

L = \pi r^2

Luas slimut[sunting | besut sumber]

L = 2 \ \pi r \ h

....

Jembaré rerai[sunting | besut sumber]

L = 2\cdot LuasLingkaran + LuasSelimut
     = 2\cdot \pi r^2 + 2 \pi r \cdot h, atau
     = 2\cdot \pi r\cdot (r + h)

Volume[sunting | besut sumber]

V = \pi r^2 \cdot h
   = \frac{1}{4} \pi d^2 \cdot h