Suzuki Cultus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Suzuki Cultus
ProdhusènSuzuki
Uga kasebut
Mangsa sajroning produksi1983 - 2004
Modhèl taun1983 - 2004
Modhèl sawisé
Wangun rangka

Suzuki Cultus ya iku salah sawijining tetunggangan jinis mobil penumpang supermini utawa sédan kang diprodhuksi déning badan usaha Suzuki saka Jepang. Suzuki Cultus diprodhuksi ana ing taun 1983 tekan 2004. Mobil jinis Suzuki Cultus iki ditepungaké kapisan ing Tokyo, Jepang taun 1983 nalika ana acara Tokyo Motor Show kaping 25. Mobil Suzuki Cultus ora mung didol ing Jepang, nanging uga didol ing nagara-nagara liyané. Suzuki Cultus disebaraké lan didol ana ing 7 nagara liyané. Mobil iki nduwèni jeneng liya ing nagara-nagara liya. Ing Indonésia, mobil iki mlebu wiwit taun 1985 lan mobil iki duwé jeneng Suzuki Forsa ing Indonésia. Bentuk awak mobil ing béda nagara uga béda-béda miturut kabutuhan saben nagara. Suzuki Cultus ing Indonésia duwé lawang cacahé lima.[1]

Generasi kapisan 1983[besut | besut sumber]

Mobil saka Suzuki Cultus kang diprodhuksi kapisan ya iku ing taun 1983. Ing taun 1983 iki, prodhusèn mobil Suzuki Cultus gawé mobil jinis hatchback utawa mobil penumpang kang lawangé ana 3, lawang bagasi dadi siji karo kaca mburi lan dadi siji karo panggon penumpang ing mobil. Mobil jinis hatchbaSuzuki Cultus ing generasi kapisan iki duwé manéka warna jinis lan spèsifikasi mobil dhéwé-dhéwé miturut nagara ing ngendi mobil kuwi didistribusikaké utawa didol. Ing generasi kapisan, mobil iki duwé modhèl kang sedhengan. Ing pasar internasiyonal, Suzuki Cultus generasi kapisan jenengé béda-béda miturut naara lan modhèlé.[2]

Nagara Modhèl Taun Awak
Ostrali Holden Barina 1985–1988 5
Ostrali Suzuki Swift 1985–1988 3/5
Kanadhah Pontiac Firefly 1985–1988 3/5
Kanadhah Chevrolet Sprint 1985–1991 3/5
Kolombia Chevrolet Sprint 1986–2004 5
Indonésia Suzuki Forsa 1985
1986–1990
3
5
Jepang Suzuki Cultus 1983–1988 3/5
Jepang Isuzu Geminett 1986–1988 3
Amérikah Lor Suzuki Forsa 1985–1988 3/5
Niu Sélan Holden Barina 1985–1988 3/5
Niu Sélan Suzuki Swift 1985–1994 3/5
Pakistan Suzuki Khyber 1989–2000 5
Amérikah Sarékat Chevrolet Sprint 1984–1988 3/5


Suzuki Cultus generasi kapisan

Suzuki Cultus 1000[besut | besut sumber]

Mobil jinis iki dadi mobil kapisan kang diprodhuksi lan dirilis ana ing taun 1983 déning prodhusèn mobil Suzuki. Mobil iki diprodhuksi ana ing taun 1983 tekan taun 1988. Modhèl lan bentuk Suzuki Cultus 1000 ya iku mobil penumpang jinis sédan kang duwé lawang cacahé telu. Spèsifikasi saka Suzuki Cultus 1000, ya iku mobil jinis iki bisa ngasilaké tenaga gedhéné 59 hp (60 PS/44 kW). Nalika dianggo mlaku, mobil iki bisa mlaku paling cepet 145km/jam.[3][4]

Suzuki Swift GTi (AA33S)[besut | besut sumber]

Sadurungé gawé mobil jinis Suzuki Swift GTi, Suzuki wis gawé mobil jinis Suzuki Swift ing taun 1983. Mobil modhèl iki diprodhuksi déning Suzuki taun 1986. Mobil iki dadi mobil kapisan saka prodhusèn Suzuki kang nganggo tèknologi injèksi. Saliyané kuwi, mobil modhèl Suzuki Swift GTi iki dadi mobil kapisan kang nganggo bahan bakar èlèktronik. Mesin kang digunakaké mobil modhèl iki duwé kapasitas cacahé 1.2988 cc.[1][5]

Generasi kapindho 1988[besut | besut sumber]

Prodhusèn Suzuki ing Jepang wiwit prodhuksi lan ngenalaké prodhuksi generasi kapindho saka tetunggangan Suzuki Cultus ing Sèptèmber taun 1988. Sawisé ngetokaké prodhuk saka Suzuki Cultus ing Jepang, prodhusèn iki uga ngetokaké lan ngenalaké prodhuk saka Suzuki Cultus ing nagara-nagara liyané, kayata ing Éropah. Debut Suzuki Cultus ing Éropah kuwi dianakaké ana ing sasi Oktober taun 1988 nalika ana acara babagan otomotif ing Brussel. Saliyané didol ing Jepang lan Éropa, Suzuki Cultus generasi kapindho iki uga didol ing nagara-nagara liya lan ing saben nagara, jeneng, modhèl, lan spèsifikasi tetunggangan saka Suzuki Cultus generasi kapindho iki uga béda-béda. Ing ngisor iki katrangan kang nuduhaké manéka warna jinis tetunggangan Suzuki Cultus ing donya.[6]

Second generation (SF)
Suzuki Swift (second generation) (front), Kuala Lumpur.jpg
Uga kasebut
Mangsa sajroning produksi1988–2000 (Japan)
1990–1996 (Indonesia)
1999–2015 (China)
2000–2016 (Pakistan)
PerakitanKosai, Japan
Ingersoll, Ontario, Canada
Chongqing, China (Chang'an Suzuki)
Bogotá, Colombia (GM Colmotores)
Quito, Ecuador (AYMESA/GM de Ecuador)
Esztergom, Hungary
Gurgaon, India
Bekasi, Indonesia (Suzuki Indomobil Motor)
Pekan, Malaysia (DRB-HICOM)
Karachi, Pakistan,
Valencia, Venezuela (GM Venezolana)
Wangun rangka
LayoutTransverse front-engine, front-wheel drive
Mesin
Let sumbu rodha2,265 mm (89.2 in) (3-door/conv.)
2,365 mm (93.1 in) (5-door/sedan)
Dawa3,745 mm (147 in) (3-door/conv.)
3,845 mm (151.4 in) (5-door)
4,095 mm (161.2 in) (sedan)
Amba1,575 mm (62.0 in) (3/5-door)
1,590 mm (62.6 in) (sedan/conv.)
Dhuwur1,350 mm (53.1 in) (3-door)
1,380 mm (54 in) (5-door/sedan)
1,340 mm (52.8 in) (conv.)
Modhèl Nagara Awak
2-dr Cv 3-dr HB 4-dr Sd 5-dr HB
1988–1994 Holden Barina[lower-alpha 1] Ostrali X X
1989–1994 Geo Metro / Chevrolet Metro[lower-alpha 2] Amérikah Lor X X X X
1989–1994 Pontiac Firefly Kanadhah X X X X
1989–1994 Suzuki Swift Amérikah Lor X X
1989–2003 Suzuki Cultus Jepang X X X X
1989–2004 Suzuki Swift[lower-alpha 3] Éropah X X X X
1990–1994 Maruti 1000 India X
1991–2004 Chevrolet Swift Kolombia[lower-alpha 4] X X
1994–2010 Maruti Esteem India X
1995–2003 Subaru Justy[lower-alpha 3] Éropah X X
1999–2015 Changan Suzuki Lingyang Cina X
2000–2016 Suzuki Cultus[lower-alpha 5] Pakistan X
  1. MF, MH: only generations of 'Cultus-derived' Barina
  2. Geo branded models in US after 1989, in Canada after 1992.
  3. a b Manufactured at Magyar Suzuki
  4. Imported to Colombia.
  5. Manufactured at Paksuzuki.

Generasi katelu 1995[besut | besut sumber]

Mobil jinis Suzuki Cultus generasi katelu diprodhuksi ing taun 1995. Jinis tetunggangan Suzuki Cultus kang diprodhuksi déning prodhusèn Suzuki, ya iku Suzuki Cultus Crescent. Mobil kuwi mau ing Indonésia duwé jeneng Suzuki Baleno. Suzuki Cultus kang diprodhuksi ing generasi katelu iki padha karo generasi-generasi sadurungé, ya iku awujud mobil sédhan kang duwé lawang cacahé telu. Mesin kang digunakaké déning mobil jinis iki ya iku mesin kang duwé kapasitas 1300 cc lan ana kang kapasitasé tekan 1590 cc. Mobil Suzuki Cultus generasi kaping telu iki didol ana ing nagara-nagara liya, kayata Ostrali, Puerto Rico, Pilipina, Amérikah Kidul, lan Éropah.[7]

Generasi 2017[besut | besut sumber]

Suzuki Cultus generasi kaping papat diprodhuksi lan disebar ing pasar wiwit taun 2017. Jinis mobil generasi papat iki diarani Suzuki Celerio kang diprodhuksi ing Pakistan.[8]

Ing Indonésia[besut | besut sumber]

Mobil sédan Suzuki Cultus mlebu ing Indonésia wiwit taun 1985. Ing Indonésia, Suzuki Cultus iki duwé jeneng ya iku Suzuki Forsa. Suzuki Forsa duwé kapasitas mesin 999 cc. Sadurungé dijenengi Suzuki Forsa, mobil jinis Suzuki Cultus ing Indonésia iki dijenengi Suzuki Swift.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b "Suzuki Motor Corporation - Company Profile, Information, Business Description, History, Background Information on Suzuki Motor Corporation". www.referenceforbusiness.com. Dijupuk 2020-02-16. 
  2. a b "Suzuki Cultus-Swift 1gen data and specifications catalogue". www.automobile-catalog.com. Dijupuk 2020-02-15. 
  3. "1983 Suzuki Cultus 1000 GL AA41S specifications, fuel economy, emissions, dimensions 26290". www.carfolio.com. Dijupuk 2020-02-15. 
  4. "Suzuki Cultus I 1.0 Turbo (SA310) (71 Hp) | Technical specs, data, fuel consumption, Dimensions". www.auto-data.net (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-16. 
  5. "Suzuki Cultus I 1.3 GTi/GXi (SA413,AA33) (101 Hp) | Technical specs, data, fuel consumption, Dimensions". Auto Data (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-16. 
  6. "1989 Suzuki Cultus II | Technical Specs, Fuel consumption, Dimensions". www.auto-data.net (ing basa Inggris). Dijupuk 2020-02-16. 
  7. Febrian, Raju (2019-12-15). "24 Tahun Suzuki Baleno, Perjalanan dari Sedan Menjadi Hatchback". Carvaganza.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2020-02-16. 
  8. "Suzuki Celerio 2019 price, overview, review & Photos - fairwheels.com". fairwheels (ing basa Inggris). 2019-04-27. Dijupuk 2020-03-05.