Sugondo Djojopuspito

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Patung dhadha dari Sugondo Djojopuspito yang terletak di Museum Sumpah Pemuda, jalan Kramat Raya No. 106, Jakarta Pusat, Indonésia.

Sugondo Djojopuspito (lair ing Tuban, Jawa Timur, 22 Fèbruari 1904 – pati ing Yogyakarta, 23 April 1978 ing umur 74 taun) inggih punika tokoh pèmuda taun 1928 ingkang mimpin Konggrès Pemuda Indonésia Kedua lan ngasilakèn Sumpah Pemuda, kaliyan sesanti: Satu Nusa, Satu Bangsa, lan Sètunggal Basa: Indonésia.[1]

Latar Belakang lan Pendidikan[besut | besut sumber]

Sugondo Djojopuspito [2][3] lair ing Tuban, 22 Fèbruari 1904 bapakipun namanipun Kromosardjono inggih punika tiyang Penghulu lan Mantri Juru Tulis Désa ing kutha Tuban, Jawa Timur. Pendidikan HIS (Sekolah Dasar 7 taun) taun 1911-1918 di kutha Tuban. Tahun 1919 setelah lulus HIS pindah ing Surabaya kanggé ngelajengaken ing MULO (Sekolah Lanjutan Pertama 3 taun) taun 1919-1921. Ngantos ing Surabaya mondok sami kaliyan Soekarno ing griya HOS Cokroaminoto. Saksampune lulus MULO, taun 1922 ngelajengaken sekolah ing AMS afdeling B (Sekolah Menengah Atas pérangan B-paspal-3 taun) ing Yogyakarta taun 1922-1924. Ing Yogyakarta mondok ing griya Ki Hadjardewantoro Jl. Wirogunan (sapunika Jl. Tamansiswa).

Perjuangan[besut | besut sumber]

Sumpah Pemuda "28 Oktober 1928"[besut | besut sumber]

Ing wekdal sadaya tiyang ndhèrèk ing organisasi nom-noman, nom-noman Sugondo mlebet ing PPI (Persatuan Pemuda Indonésia-lan boten mlebet ing Jong Java). Ing taun 1926 saat Konggres Pemuda I, Sugondo ndhèrèk sarta ing kagiyatan mau. Taun 1928, manawi badhé wonten Konggres Pemuda II 1928, mila Sugondo kapilih dados Ketua atas persetujuan Drs. Mohammad Hatta dados ketua PPI ing Negeri Walanda lan Ir. Sukarno (ingkang naté serumah ing Surabaya) ing Bandung. Punapa Sugondo kapilih dados Ketua Konggres, amargi beliau inggih punika anggota PPI (Persatuan Pemuda Indonésia-wadhah nom-noman independen ing wekdal punika lan boten dhedhasar kesukuan. Ing wanci puniks Mohammad Yamin inggih puniks salah satunggaling kandidat sanès dados ketua, nanging piyambakipun saking Yong Sumatra (kesukuan), pramila dipunangkat dados Sekretaris. Manawi dipunmangertosi Moh. Yamin inggih punika Sekretaris lan ugi salah satunggaling peserta ingkang mahir berbasa Indonésia (sastrawan), pramila hal-hal ingkang mbetahaken dipunterjemahaken ing Basa Indonésia ingkang leres boten dados hambatan (kados ta dipunmangertosi manawi notulen rapat dipunserat ing basa Walanda ingkang taksih dipunsimpen ing musiyum).

Masa Penjajahan Dai Nippon 1943-1945[besut | besut sumber]

Ing masa penjajahan Jepang, bekerja dados punggawa Shihabu (Kepenjaraan) ingkang berkantor ing Jl. Cilacap Jakarta Pusat, lan manggèn ing Jl. Serang No. 13, Jakarta Pusat.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Sugondo Djojopuspito, Ensiklopedia Indonésia, Volume 3
  2. Drs. M. Soenyata Kartadarmadja: Sugondo Djojopuspito, Kasil Karya lan Pengabdianipun, Departemen Pendidikan lan Kebudayaan, Proyek Dokumentasi Sajarah Nasional 1982/1983
  3. Sunaryo Joyopuspito: Soegondo Djojopoespito, Tokoh Pemuda 1928, Museum Sumpah Pemuda 2011

Pranala njaba[besut | besut sumber]