Spesies kritis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Kritis (basa Inggris:critically endangered), iku status konsèrvasi sing dipatrapaké marang sawenèh spésies sing duwé risiko dhuwur bakal dadi cures ing alam utawa bakal cures sajeroning wektu sing ora suwé manèh.

IUCN wis dadi lembaga sing sacara resmi lan objèktif nglasifikasèkaké status konsèrvasi sawijining spésies. Sajeroning pratélan sing diduwèni IUCN, saora-orané ana 3246 spésies (1665 fauna, 1575 flora, lan 6 spésies jamur, liken, lan alga) sing duwé status kritis.

Yèn sawijining spésies nyandhang status kritis, maknané cacahé wis kurang banget ing habitat alami né, ana 80% sajeroning telung génerasi. IUCN ora sembrono nyimpulaké sawenèh spésies bener-bener cures, sadurungé nglebokaké menyang status kritis nganti data sing maton ngenani anané spésies kasebut wis ana. Kategori paling anyar wis diusulaké déning BirdLife International, ya iku "Kamungkinan Cures" kanggo mènèhi kategori status spésies kasebut.

Conto spésies sing kritis antarané:

Pranala njaba[besut | besut sumber]