Macan Sumatra

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Macan Sumatra
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Ordo: Carnivora
Kulawarga: Felidae
Marga: Panthera
Jinis: P. tigris
Subspecies: P. t. sumatrae
Trinomial name
Panthera tigris sumatrae
Pocock, 1929

Macan Sumatra (Panthera tigris sumatrae) inggih punika salah satunggalipun subspésiès macan ingkang asalipun saking Pulo Sumatra, Indonésia.[2] Macan Sumatra kalebet salah satunggalipun saking enem subspésiès ingkang taskih wonten ngantos dumugi sapunika lan mlebet klasifikasi sato kéwan kritis ingkang kaancem cures (critically endangered) wonten ing dhaftar warni abrit spésiès kaancem cures ingkang dipunrilis déning Lembaga Konservasi Donya IUCN.[3] Populasi Macan Sumatra liar kinten-kinten namung wonten 400-500 kémawon, utaminipun ingkang gesangipun ing taman-taman nasional ing Sumatra.[2] Uji genetik ingkang paling ènggal mratélakaken bilih wonten tandha-tandha genetik ingkang unik, ingkang dados pratandha bilih subspésiès punika nggadhahi kemungkinan saged ngrembaka dados spésiès ingkang kapisah, syaratipun inggih punika menawi spésiès punika saged kasil lestari.[2]

Genetik lan évolusi[besut | besut sumber]

Analisa DNA mratelakaken wonten hipotésis bilih Macan Sumatra sampun dipunasingaken saking subspésiès macan sanèsipum sasampunipun wonten prastawa minggahipun toya segara nalika jaman Pleistosen ngantos dumugi jaman Holosen (watawis 12.000 ngantos 6.000 taun ingkang kepengker).[2] Kanthi prastawa kasebat lan sajarah wontenipun évolusi punika, Macan Sumatra miturut genetikipun dados bénten kaliyan sadaya subspésiès macan ing dharatan ageng (Asia) ingkang langkung caket gegayutanipun (genetikipun).[2]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Macan Sumatra ing taun 1926

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Cat Specialist Group (1996). [http://www.iucnredlist.org/search/details.php/15966/all Panthera tigris ssp. sumatrae]. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Diakses 11 May 2006. Database entry includes a brief justification of why this subspecies is critically endangered and the criteria used.
  2. ^ a b c d e (en)[Cracraft J., Feinstein J., Vaughn J., Helm-Bychowski K. 1998. Sorting out tigers (Panthera tigris) Mitochondrial sequences, nuclear inserts, systematics, and conservation genetics; journal = Animal Conservation; volume = 1; kaca = 139–150; doi = 10.1111/j.1469-1795.1998.tb00021.x]
  3. ^ (en)[assessors=Cat Specialist Group; id=15966. 1996. Panthera tigris ssp. sumatrae; Database entry includes a brief justification of why this subspecies is critically endangered and the criteria used. Yogyakarta:Araska]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Macan_Sumatra&oldid=1051739"