Spektrum elektromagnetik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Spektrum elektromagnetik iku rentang kabèh radhiasi elektromagnetik sing ana. Spektrum elektromagnetik bisa dijelasaké sajeroning dawa gelombang, frekuensi, utawa tenaga per foton. Spektrum iki kanthi langsung gegandhèngan (deleng uga tabel lan ater-ater SI):

  • Dawa gelombang dipingaké karo frekuensi dadi kacepetan cahya: 300 Mm/s, ya iku 300 MmHz
  • Energi saka foton ya iku 4.1 feV per Hz, ya iku 4.1μeV/GHz
  • Dawa gelombang dipingaké karo enerji per foton ya iku 1.24 μeVm

Spektrum elektromagnetik bisa dipérang sajeroning sawetara laladan wiwit saka sinar gamma gelombang pendek mawa ènergi dhuwur nganti tekan gelombang mikro lan gelombang radhio kanthi dawa gelombang dawa banget. Pamérangan iki sakbeneré ora tegas banget lan tuwuh saka panggunaan praktis sing kanthi historis asalé saka manéka warna métodhe dhetèksi. Lumrahé sajeroning ndhèskripsèkaké ènergi spektrum elektromagnetik dinyatakaké sajeroning elektronvolt kanggo foton mawa ènergi dhuwur (sak ndhuwuring 100 eV), sajeroning dawa gelombang kanggo ènergi menengah, lan sajeroning frekuensi kanggo ènergi cendhèk (λ ≥ 0,5 mm). Istilah "spektrum optik" uga isih dipigunakaké ing ngendi-endi yèn ngarujuk spektrum elektromagnetik, sanadyan sakbeneré mung nyakup sapérangan rentang dawa gelombang waé (320 - 700 nm)[1].

EM Spectrum Properties id.svg

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Léna, Pierre; François Lebrun, François Mignard (1998). Observational Astrophysics. Springer-Verlag. ISBN 3-540-63482-7.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
Spektrum elektromagnetik

Gelombang radhio | Gelombang mikro | Infraabang | Spektrum optik | Ultraungu | Sinar-X | Sinar gamma


Kasat mata (katon): Abang | Jingga | Kuning | Ijo | Biru | Nila | Ungu