Spektrum elektromagnetik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Spektrum elektromagnetik iku rentang kabèh radhiasi elektromagnetik sing ana. Spektrum elektromagnetik bisa dijelasaké jroning dawa gelombang, frekuensi, utawa tenaga per foton. Spektrum iki sacara langsung gegandhèngan (deleng uga tabel lan ater-ater SI):

  • Dawa gelombang dipingaké karo frekuensi dadi kacepetan cahya: 300 Mm/s, yaiku 300 MmHz
  • Energi saka foton yakuwi 4.1 feV per Hz, yaiku 4.1μeV/GHz
  • Dawa gelombang dipingaké karo enerji per foton yakuwi 1.24 μeVm

Spektrum elektromagnetik bisa dipérang jroning sawetara dhaerah wiwit saka sinar gamma gelombang pendek mawa energi dhuwur nganti tekan gelombang mikro lan gelombang radhio kanthi dawa gelombang dawa banget. Pamérangan iki sakbeneré ora tegas banget lan tuwuh saka panggunaan praktis sing sacara historis asalé saka manéka werna métodhe dhetèksi. Biasané jroning ndhèskripsèkaké energi spektrum elektromagnetik dinyatakaké jroning elektronvolt kanggo foton mawa energi dhuwur (sak ndhuwuring 100 eV), jroning dawa gelombang kanggo energi menengah, lan jroning frekuensi kanggo energi cendhèk (λ ≥ 0,5 mm). Istilah "spektrum optik" uga isih dipigunakaké ing ngendi-endi yèn ngarujuk spektrum elektromagnetik, senadyan sakbeneré mung nyakup sebagéyan rentang dawa gelombang waé (320 - 700 nm)[1].

EM Spectrum Properties id.svg

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Léna, Pierre; François Lebrun, François Mignard (1998). Observational Astrophysics. Springer-Verlag. ISBN 3-540-63482-7.
Spektrum elektromagnetik

Gelombang radhio | Gelombang mikro | Infraabang | Spektrum optik | Ultraungu | Sinar-X | Sinar gamma


Kasat mata (katon): Abang | Jingga | Kuning | Ijo | Biru | Nila | Ungu