Ater-ater SI

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Prefix SI iku ater-ater (prefiks) sing bisat diaplikasèkaké jroning satuan SI kanggo mbentuk sawijining satuan sing nandhakaké tikelan (kalipatan) saka satuan kasebut. Akèh awalan SI wis ana sadurungésistem SI iku dhéwé dikenalaké ing taun 1960.

Minangka conto, ater-ater kilo sing tegesé dipingaké karo sèwu, dadi sak kilomèter maknané sèwu mèter lan sak kilowatt tegesé sèwu watt. Ater-ater mili tegesé dipara sèwu, dadi sak milimeter tegesé sak pra sèwu meter lan sak mililiter tegesé sak pra sèwu liter.

Tabel ater-ater SI
n 10n Ater-ater Simbul Ekuivalen karo angka
24 1024 yotta Y 1 000 000 000 000 000 000 000 000
21 1021 zetta Z 1 000 000 000 000 000 000 000
18 1018 exa E 1 000 000 000 000 000 000
15 1015 peta P 1 000 000 000 000 000
12 1012 tera T 1 000 000 000 000
9 109 giga G milyar 1 000 000 000
6 106 mega M juta 1 000 000
3 103 kilo k ribu 1 000
2 102 hekto (hecto) h ratus 100
1 101 deka (deca) da sepuluh 10
0 100 tidak ada tidak ada satu 1
-1 10-1 desi (deci) d 0,1
-3 10-3 mili m 0,001
-6 10-6 mikro (micro) µ 0,000 001
-9 10-9 nano n 0,000 000 001
-12 10-12 piko (pico) p 0,000 000 000 001
-15 10-15 femto f 0,000 000 000 000 001
-18 10-18 atto a 0,000 000 000 000 000 001
-21 10-21 zepto z 0,000 000 000 000 000 000 001
-24 10-24 yokto (yocto) y 0,000 000 000 000 000 000 000 001

Ater-ater SI uga umum dipigunakaké jroning tèknologi informasi. Ananging ora kaya umumé sistem metrik sing basisé désimal (ping-pingan karo angka 10), ater-ater SI jroning teknologi informasi nganggo sistem binèr (ping-pingan karo angka 2).

Tabel ater-ater SI jroning sistem binèr
n 1024n Ater-ater Simbol Ekuivalen karo angka Ekuivalen karp basis 2
8 1.0248 yotta Y 1.208.925.819.614.629.174.706.176 280
7 1.0247 zetta Z 1.180.591.620.717.411.303.424 270
6 1.0246 exa E 1.152.921.504.606.846.976 240
5 1.0245 peta P 1.125.899.906.842.624 250
4 1.0244 tera T 1.099.511.627.776 240
3 1.0243 giga G 1.073.741.824 230
2 1.0242 mega M 1.048.576 220
1 1.0241 kilo k atau K 1.024 210
0 1.0240 1 20

Conto: 1 kilobyte iku 1.024 byte déné 1 megabyte iku 1.024x1.024 byte = 1.048.576 byte.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ater-ater_SI&oldid=816587"