Sogok telik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Saga pohon
Adenanthera pavonina.jpg
Adenanthera pavonina ana ing wite.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Fabales
Famili: Fabaceae
Subfamili: Mimosoideae
Génus: Adenanthera
Spésies: A. pavonina
Jeneng binomial
Adenanthera pavonina
L.

Sogok telik utawa Sogok thuntheng (Adenanthera pavonina) sawijining wit-witan kang memper tanduran pete, kagolong kacang-kacangan. Tanduran iki asalé saka Asia Kidul lan wis sumebar ing laladan-laladan tropis. Wit sogok telik duwure bisa nganti watara 10 mèter lan gedhene sakprangkulan. Ing karang padésan, sogok telik umume thukul ana ing pomahan sakiwa tengen omah. Déné ing kutha, biyasa ditandur ing kiwa-tengen dalan gedhé utawa taman kanggo eyup-eyup.

Godhonge saemper karo godhong pete lan kelor, lan duwé kasiat kanggo tamba rematik. Kayune cukup atos saéngga kena kanggo mebel, kusen lan balungan omah.

Isine kang werna abang menceling biyasa diklumpukake bocah-bocah kanggo dolanan, utawa dibakar lan njerone dipangan.

Tanduran liya kang uga duwé jeneng sogok telik ya iku Abrus precatorius kang awujud wit-witan mrambat kang isiné bunder-bunder sak gotri werna abang menceling uga lan ana campuran werna ireng. Kanggo mbedakake, diarani sogok telik lanang.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Isi sogok telik