Shamanisme Korea

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Persiapan kanggé upacara gut ing Korean Folk Village

Shamanisme Korea punika kapitadosan asli rakyat Korea ingkang nggabungaken manéka kapitadosan la praktek ingkang dipunpengaruhi déning agama asli Korea, agama Buddha, lan Taoisme. Wonten ing Basa Korea, shamanisme dipunsebat mu (무) lan sang pemraktik dipunwastani mudang (무당, 巫堂) [1]. Tugas mudang punika padatanipun déning wanita ingkang ngampahi kontak utawi ngubungaken antawisipun dewa lan manungsa. Shamanisme punika sampun dados satunggaling kapitadosan kagem tiyang-tiyang Kuno Korea. Minangka kapitadosan masarakat, shamanisme pitados bilih antawisipun awaking manungsa punika kapérang dados awak jasmani lan rohani, malah kadang kala ing satunggal jasmani wonten pinten roh [2]. Shaman ngawontenaken gut utawi upacara persembahan kanggé damel mari, mbeta kabegjan sarta dados lantaran antawisipun dewa kanthi cara kerasukan. Upacara gut ugi dipunwontenaken kanggé mbimbing arwah tiyang ingkang sampun séda dhateng swarga.

Kapitadosan masarakat Korea dhateng dukun utawi shaman punika ing kathah aspèk pagesangan. Shamanisme Korea punika akaripun saking kabudayan kuno ing wewengkon timur laut Asia. Kapitadosan punika kalebet sistem kapitadosan masarakat kuno ingkang dados pérangan ingkang wigati ing warisan kabudayan Korea. Kanthi dhasar kapitadosan animisme, Shamanisme langkung condhong ing ritual utawi upacara ramalan déning dukun ( mudang ) ingkang kathahipun ingkang dados mudang punika priyantun èstri [1].

Asal usul tembung[sunting | besut sumber]

Tembung shaman dipunpendhet saking Basa Tungusik ingkang dipunginakaken déning suku Bangsa Tungusik ing wewengkon Siberia lan Asia Tengah. Istilah shaman wiwit dipunginakaken kanthi wiyar awit saking panerbitan karyanipun Mircea Eliade kanthi irah-irahan "Shamanism; Archaic Techniques of Ectasy" (Shamanisme; Teknik Kuno Mencapai Ekstasi). Eliade nyebat shamanisme minangka teknik esktasi, boten sami kaliyan wujud ilmu hitam, sihir, utawi pengalaman ekstasi keagamaan.

Dhasar ngawontenaken ritual[sunting | besut sumber]

Kanthi umum, anggenipun ngawontenaken ritual punika kanthi dhasar wonten ing ngandhap punika :

  • Ritual kanthi ancas nyuwun kabecikan. Tuladhanipun nyuwun supados panenipun kasil déning para kaum petani. Ugi wonten ritual sedekah laut ingkang dipunadani déning para kaum nelayan.
  • Ritual kanthi ancas nolak penyakit. Masarakat Korea ing jaman rumiyin pitados bilih penyakit amargi roh-roh ingkang ala lan namung shaman ingkang saged ngobati.
  • Ritual kanthi ancas ngeter roh-roh tiyang ingkang sampun séda dhateng swarga [2].

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b [1] (id) Gut - Perdukunan yang dilestarikan ( dipun-akses tanggal 10 Januari 2013 )
  2. ^ a b [2] (id) Shamanisme dan Konfusianisme di Korea ( dipun-akses tanggal 10 Januari 2013 )
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Shamanisme_Korea&oldid=999792"