Seré

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Seré (Lemon grass)
Serai.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Monocots
Unranked: Commelinids
Ordho: Poales
Famili: Poaceae
Génus: Cymbopogon
Spésies: C. citratus
Jeneng binomial
Cymbopogon citratus
(DC.) Stapf,[1] 1906
Serai.jpg

Seré (Cymbopogon nardus) iku tanduran kang kagolong familia Poaceae.[2] Seré urip ing panggonan kang cedhak karo banyu, lemahe gembur.[2] Panggonan kang akèh dadi habitate tanduran iki ya iku pinggir kali, rawa, utawa saluran irigasi.[2] Kanggo ngembang biake tanduran iki kanthi cara pisahke seré saka godhonge, nanging oyote aja diilangi, banjur tandur.[2]

Jeneng liya saka seré [2]:seréh, seré (Jawa), sarai, sorai, sange-sange (Sumatera), belangkak, senggalau, salai (Kalimantan), see, nau sina, bu muke (Nusa Tenggara), tonti, sare (Sulawesi), hisa, bisa (Maluku) Tanduran iki ngandhung: Minyak asiri: geraniol, citronnelal, eugenol-metil eter, sitral, dipenten, eugenol, kadinen, kadinol, lan limonen.[2]

Mupangate[besut | besut sumber]

  1. Ngobati awak pegel: Siapke 600 gram seré kang isih seger, sekaliyan oyote. Digodhog nganggo banyu, banur banyune kanggo adus. Banyune sing digunakaké adus apike isih anget.[2]
  2. Obat watuk: Siapke 600 gram seré seger banjur digaringaké. Bubar diresike banjur digodhog nganti mateng, banjur banyune diombe
  3. obat nyeri utawa ngilu: seré kang wis disuling dijupuk lenga atsirine, banjur lenga seréne dioleske ing panggon kang lara. éIsa uga seré kang isih seger digodhog nganggo banyu sithik, banjur banyune mau dioleske ing panggonan kang lara.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Cymbopogon citratus information from NPGS/GRIN". www.ars-grin.gov. Dijupuk 2008-03-02. 
  2. ^ a b c d e f g h Serai(diases tanggal 7 Maret 2011)