Salami

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Salami musim adhem

Salami ( /səˈlɑːmi/ sə-LAH-mee ) iku jinis sosis dumadi saka fermentasi daging, biasane daging babi . Sujarah, salami kawentar ing antarane petani Eropa Kidul, wetan, lan Tengah amarga bisa disimpen ing suhu ruangan nganti 40 dina sepisan, nambahi suplemen daging sing anyar utawa ora konsisten. Negara lan wilayah ing saindenging Eropa nggawe variasi salami tradisional dhewe.

Etimologi[besut | besut sumber]

Tembung salami ing basa Inggris asale saka bentuk jamak saka salame Italia ( palafalan jroning basa Italia: [saˈlaːme] ). Iki minangka tembung sing tunggal utawa jamak ing basa Inggris kanggo panganan saka gaya Eropa (utamane Italia). Ing basa Romania, Bulgaria, lan Turki, tembung kasebut minangka salam ; ing basa Hungaria, iku szalámi ; ing basa Czech iku salám nalika Polandia, Prancis, Jerman, lan Walanda duwe tembung sing padha karo Inggris. Jeneng bisa uga asale saka tembung Latin salumen .[1]  

Bahan[besut | besut sumber]

Salami tradisional, kanthi tampilan marbled khas, digawé saka daging sapi utawa daging babi (kadhang khusus daging pedhèt ). Daging sapi biasanipun ing salami halal lan kosher, sing ora kalebu daging babi kanthi sebab agama. Nggawe uga nggunakake daging liyane, kalebu racun [2] lan unggas (biasane kalkun ).[3] Soang salami tradisional ing bagean Italia Lor. Salami uga wis digawé saka daging jaran .[4] Ing wilayah Provence Prancis, daging kuldi digunakake kanggo salami, uga produk sing didol ing pasar dalan. Bahan tambahan khas yaiku:[5]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Toldra, Fidel (2012). Biochemistry of Fermented Meat, in Food Biochemistry and Food Processing, Second Edition. Oxford, UK: Wiley-Blackwell. p. 331. ISBN 978-0-8138-0874-1.
  2. "Venison Salami". Cooks.com. Retrieved 13 September 2009.
  3. "Turkey Salami". Recipe Tips. Retrieved 13 September 2009.
  4. "Cold Cuts: Horse Salami". Parco naturale Valle del Ticino. Retrieved 13 September 2009.
  5. Malik, Abdul; Erginkaya, Zerrin; Ahmad, Saghir; Erten, Hüseyin (2014-11-05). Food Processing: Strategies for Quality Assessment. ISBN 978-1-4939-1378-7.