Anggur (ombèn-ombèn)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Segelas anggur merah

Anggur (utawa populèr ingaran ing basa Inggris: wine) iku ombènan ngandhut alkohol kang digawé saka sari anggur jinis Vitis vinifera. Lumrahé mung tuwuh ing area 30 hingga 50 drajat lintang lor lan kidul. Ombèn-ombèn ngandhut alkohol kang digawé saka sari buah liya kang kadar alkoholé antara 8% nganti 15% lumrahé diarani anggur woh-wohan (fruit wine).

Anggur digawé liwat prosès fermentasi gula kang ana ing jero woh anggur. Ana sawatara jinis ombènan yaiku, Red Wine, White Wine, Rose Wine, Sparkling Wine, Sweet Wine, lan Fortified Wine:

  • Red Wine iku angur kang digawé saka woh anggur abang (red grapes). Sawetara jinis anggur abang kang misuwur ing kalangan peminum wine ing Indonésia yaiku : merlot, cabernet sauvignon, syrah/shiraz, lan pinot noir.
  • White Wine yaiku anggur kang digawé saka woh anggur putih (white grape). Sawetara jinis anggur mau kang misuwur yaiku : chardonnay, sauvignon blanc, semillon, riesling, dan chenin blanc.
  • Rose Wine yaiku anggur kang wernané jambon kang digawé saka woh anggur abang nanging kanthi prosès ekstraksi warna kang luwih rikat dibandingké karo prosès ekstraksi Red Wine. Ing laladan Champagne, tembung Rose Wine ngrujuk marang campuran antara White Wine lan Red Wine.
  • Sparkling Wine yaiku anggur kang ngandhut akèh gelembung karbon dioksida. Sparkling Wine kang paling misuwur yaiku Champagne saka Prancis, mung Sparkling Wine kang digawé saka anggur kang asalé saka désa Champagne ing kana kang olèh diwènèhi label Champagne.
  • Sweet Wine yaiku anggur kang isih akèh ngandhut gula sisa kasil fermentasi (residual sugar) sahéngga rasané dadi legi.
  • Fortified Wine yaiku anggur kang ngandhut alkohol luwih dhuwur, watara 15% nganti 20.5%). Kadar alkohol kang dhuwur iki amarga anané tambahan spirit ing prosès panggaéné.


Pranala njaba[besut | besut sumber]