Sadio Mané

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sadio Mané
Sadio Mané.jpg
Mané wekdal main ing klub Red Bull Salzburg ing taun 2013
Katerangan priangga
Jeneng dawa Sadio Mané[1]
Tanggal lair (1992-04-10) 10 April 1992 (umur 27)
Papan lair Sédhiou, Senegal
Dhuwur 1.75 m (5 ft 9 in)[2]
Posisi main Winger[3]
Katerangan klub
Tim saiki
Liverpool
Angka 19
Karir nom
Génération Foot
Karir sénior*
Taun Tim Main (Gul)
2011–2012 Metz 22 (2)
2012–2014 Red Bull Salzburg 63 (31)
2014–2016 Southampton 67 (21)
2016– Liverpool 41 (18)
Tim nasional
2012 Senegal U23 4 (0)
2012– Senegal 48 (14)

* Gunggung main lan gul ing klub sénior tumrap liga dhomèstik iki mligi lan patitis per pukul 1 January 2018.

‡ Gunggung main lan gul ing tim nasional iki patitis per pukul 5 September 2017

Sadio Mané (lair 10 April 1992) inggih punika satungalipun juru main bal-balan profésional saking Senegal ingkang nggadhahi posisi minangka winger ing klub Liga Primer Inggris Liverpool lan tim nasional Senegal. Sadio Mané miwiti kariripun ing klub Metz ing Prancis, lajeng pindhah dhateng Red Bull Salzburg ing taun 2012. Sasampunipun menangaken Bundesliga Austria lan Piala Austria ing 2014, Mané pindhah dhateng klub Southampton. Wonten ing taun 2014-2015, Mané ndamel rekor enggal minangka panyithak hattrick paling cepet ing Liga Primer Inggris wekdal saged nyithak tigang gol ing wekdal 176 lan saged menang 6-1 menang mengsah Aston Villa.[4] Mané pindhah dhateng klub Liverpool ing taun 2016 kanthi beaya transfer 23 yuta poundsterling, ingkang ndamel Mané minangka juru main bal Afrika paling awis sedangunipun sajarah. Sadio Mané sampun main ping 40 kanggé timnas Senegal awit debut ing taun 2012, lan makili tim nasional ing Olimpiadhe 2012, Piala Afrika 2015, lan Piala Afrika 2017.

Karir klub[besut | besut sumber]

Karir Kawitan[besut | besut sumber]

Lair ing Sédhiou, Sénégal, Mané miwiti kariripun ing Académie Génération Foot, akademi bal-balan Senegal.[5] Mané miwiti debut profesionalipun ing klub Metz wekdal tanggal 14 Januari 2012, mlebet minangka juru main penggantos Kévin Diaz ing menit ke-75 lan asilipun kalah kandang 0-1 mengsah klub Bastia ing Ligue 2.[6] Mané sampun main ngantos ping 19 ing mangsa liga kawitan, 12 minangka starter, lan nyithak gol wekdal kalah 2-5 saking klub Guingamp ing Stadion Saint-Symphorien wekdal tanggal 4 Mei.[7] Metz dipundhegradhasi dhateng Liga Nasional Championnat ing akhir mangsa.[7]

Red Bull Salzburg[besut | besut sumber]

Mané ing taun 2013

Wekdal tanggal 31 Agustus 2012, Mané pindhah dhateng klub Bundesliga Austria Red Bull Salzburg kanthi béaya transfer paling angeng nomer tiga klub FC Metz.[8] Béaya transfer kasebat watawis € 4 yuta.[9]

Mané nyithak hattrick pertama kanggé klub ing tanggal 31 Oktober, lan menang tandhang 3-1 mengsah Kalsdorf ing babak kaping tiga Piala Austria.[10] Wekdal tanggal 27 Oktober 2013, Mané nyithak hattrick kawitan ing Bundesliga Austria, wekdal menang 3-0 mengsah Grödig.[11] Mané nyithak gol treble wekdal tanggal 7 Mei 2014 mengsah SV Horn, lan menang 7-0 ing semifinal Piala; mangsa punika ngasilaken kamenangan double ing Bundesliga Austria.[12] Ing pungkasaning wulan Agustus 2014, Mané meksa transfer medal saking klub, kanthi mboten ndherek latian lan mboten main ing pertandhingan kanggé lolos Liga Champions.[13]

Southampton[besut | besut sumber]

Musim 2014-15[besut | besut sumber]

Tanggal 1 September 2014, Mané pindhah dhateng klub Liga Utama Inggris Southampton kanthi regi £ 11,8 yuta, napakasmani kontrak sekawan taun.[14][15] Piyambakipun miwiti dhebut 22 dinten salajengipun wekdal menang 2-1 ing Piala Liga mengsah Arsenal, lan nyithak gol kapisan kanggé Southhamton.[16] Piyambakipun nglampahi penampilan liga ingkang kapisan kanggé klub kasebat wekdal menang 2-1 mengsah Queens Park Rangers ing tanggal 27 September, miwiti pertandhingan lan mbiyantu Ryan Bertrand.[17] Piyambakipun nyithak gol kapisanan kanggé klub kasebat wekdal mennag 8-0 mengsah Sunderland ing 18 Oktober,[18] sanajan ing tembe wingking dipun anggep minangka gol lampusdhiri dening Patrick van Aanholt.[19] Nanging, piyambakipun nyithak gol kapisanan ing pertandhingan salajengipun wekdal menang mengsah Stoke City.[20]

Wekdal wulan Desember lan Januari piyambakipun nyithak gol ing tigang pertandhingan kanthi urut, mengsah Crystal Palace,[21] Chelsea [22] lan Arsenal.[23] Mané nyethak kalih gol kamenangan ing kamenangan 1-0 mengsah Queens Park Rangers ing tanggal 7 Februari 2015 lan mengsah Crystal Palace ing tanggal 3 Maret [24][25] Nanging, Mané dipunmainaken Southampton wekdal kekalahan kandhang 0-2 mengsah Liverpool ing 22 Februari.[26]

Tanggal 16 Mei, wekdal pertandhingan kandhang pungkasan Southampton musim kasebat, Mané nyithak tigang gol ing wekdal 2 menit 56 detik wekdal kemenangan 6-1 mengsah Aston Villa lan damel rekor Liga Primer enggal kanggé hat-trick paling cepet. Rékor kasebat sampun kadamel wiwit taun 1994 dening Robbie Fowler, ingkang nyethak tigang gol mengsah Arsenal ing wekdal 4 menit lan 33 detik. Mané ngrampungaken musim kanthi 10 gol saking 32 penampilan ing sedaya kompetisi.

Musim 2015-16[besut | besut sumber]

Mané miwiti musim 2015-16 kanthi damel kalih assist ing pertandhingan leg kapisan babak kaping tiga UEFA Europa League mengsah Vitesse Arnhem ing kandhang lan nyithak gol ing leg kaping kalihipun, wekdal Southampton majeng dhateng babak salajengipun kanthi asil agregat 5-0.[27][28] Tanggal 2 Desember, piyambakipun nglapahi 39 detik kanggé mbikak skor mengsah Liverpool ing perempatfinal Piala Liga, nanging lajeng kalah 6-1 ing kandhang piyambak.[29]

Tanggal 2 Januari 2016, piyambakipun saged main malih ing starting line up dening mènèjer Ronald Koeman kanggé pertandhingan mengsah Norwich City.[30] Piyambakipun nampi kartu abrit langsung wekdal tanggal 12 Maret ing akhir kamenangan 2-1 mengsah Stoke City amargi tabrakan kaliyan Erik Pieters,[31] Sanajan ing tembe wingking dipunbatalaken ing sidhang bandhing.[32][33]

Sasampunipun gagal mboten saged nyethak gol ing liga ing wekdal sekawan wulan, Mané nyithak kalih gol ing kamenangan 3-2 mengsah Liverpool ing tanggal 20 Maret 2016,[34] lajeng nyethak gangsal gol ing gangsal pertandhingan, kalebet hat-trick ing pertandhingan 4-2 mengsah Manchester City ing tanggal 1 Mei.[35] Piyambakipun ngrampungaken musim kasebat minangka panyethak gol paling kathah Southhamton, kanthi 15 gol ing sedaya kompetisi.

Liverpool[besut | besut sumber]

Mané main kanggé Liverpool ing taun 2017

Tanggal 28 Juni 2016, Mané gabung kaliyan Liverpool kanthi beaya transfer £ 34 yuta kanthi kontrak gangsal taun. Béaya transfer kasebat ndamel piyambakipun dados "pemain Afrika paling awis sepanjang sejarah".[36][37] Wekdal tanggal 14 Agustus, piyambakipun damel dhebut Liga Primer kanggé The Reds, nyethak gol kaping sekawan wonten ing kemenangan tandhang 4-3 mengsah Arsenal.[38] Sasampunipun nglampahi kakalahan Liverpool mengsah Burnley wekdal dinten pertandhingan kaping kalih amargi cidera pundhak, Mane mlebet ing starting line up mengsah Burton Albion ing Piala Liga piyambakipun damel kalih assist wekdal kamenangan 5-0.[39]

Wekdal tanggal 19 Desember, Mané nyéthak setunggal mung-mungan wekdal derby Merseyside kaping 227 ing wekdal tambahan mengsah Everton ing Goodison Park.[40] Tanggal 11 Februari 2017, Mané mencetak dua gol dalam dua menit melawan Tottenham Hotspur ing Anfield, kanggé kamenangan liga pisanan Liverpool ing taun 2017.[41][42] Tanggal 20 April 2017, Mané dipundhapuk ing Tim PFA 2016-17 taun menika sasampunipun nyethak 13 gol liga ing musim kapisan sareng Liverpool.[43] Mané pikantuk bebingah minangka Liverpool Player of the Season ing tanggal 9 Mei 2017.[44]

Tanggal 12 Agustus 2017, wekdal pertandhingan mengsah Watford, Mané nyethak gol kapisan Liverpool musim menika kanthi asil 3-3. Piyambakipun pikantuk bebingah minangka pemain paling saé ing wulan kasebat sasampunipun nyethak setunggal gol ing tigang pertandhingan The Reds ing wulan Agustus.[45] Tanggal 9 September 2017, piyambakipun pikantuk kartu abrit langsung ing babak kapisan wekdal mengsah Manchester City.[46] ngasilaken larangan tigang pertandhingan.[47] Wekdal tanggal 14 Februari 2018, Mané nyethak hat-trickpisanan kanggé Liverpool wekdal menang tandhang 5-0 mengsah Porto ing babak 16 leg kapisan Liga Champions UEFA 2017-18.[48]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. (PDF) http://www.premierleague.com/content/dam/premierleague/site-content/News/publications/squad-lists/Premier-League-squad-lists-September-2014.pdf. Dijupuk 2018-01-18.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  2. http://www.saintsfc.co.uk/team/player-profile/sadio-mane/10. Dijupuk 2018-01-18.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  3. https://www.premierleague.com/en-gb/players/profile.overview.html/sadio-mane. Dijupuk 2018-01-18.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  4. Association, Press (2015-05-16). "Southampton 6-1 Aston Villa | Premier League match report". the Guardian. Dijupuk 2018-01-18. 
  5. "Sadio Mané - Player Profile 17/18" (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-18. 
  6. "Metz vs. Bastia - 14 January 2012 - Soccerway". uk.soccerway.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-18. 
  7. a b "Metz vs. Guingamp - 4 May 2012 - Soccerway". uk.soccerway.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-18. 
  8. GmbH, news networld Internetservice (2012-08-31). "Red Bull Salzburg - Die Bullen im Kaufrausch". news.at (ing basa Jérman). Dijupuk 2018-01-18. 
  9. "Salzburg: Wer Geld hat, kann groß einkaufen". Die Presse (ing basa Jérman). Dijupuk 2018-01-18. 
  10. "Kalsdorf v Salzburg Live Commentary & Result, 31/10/2012, Cup | Goal.com". www.goal.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-18. 
  11. "Grödig v Salzburg Live Commentary & Result, 27/10/2013, Bundesliga | Goal.com". www.goal.com (ing basa Inggris). Dijupuk 2018-01-18. 
  12. "FC Red Bull Salzburg - Red Bulls in cup final after goal fest". redbulls (ing basa Jérman). Dijupuk 2018-01-18. 
  13. "Skandal um Sadio Mané vor Malmö-Spiel". weltfussball.at (ing basa Jérman). Dijupuk 2018-01-18. 
  14. Jones, Simon (1 September 2014). "Southampton complete double swoop for Toby Alderweireld and £12m Sadio Mane". www.dailymail.co.uk. Daily Mail. Dijupuk 2 September 2014. 
  15. "Southampton sign £10m forward Sadio Mane & Toby Alderweireld". BBC Sport. 2 September 2014. Dijupuk 3 September 2014. 
  16. "Arsenal 1–2 Southampton". BBC Sport. 23 September 2014. Dijupuk 23 September 2014. 
  17. "Southampton 2–1 Queens Park Rangers". BBC Sport. 27 September 2014. Dijupuk 27 September 2014. 
  18. Reddy, Luke (18 October 2014). "Southampton 8–0 Sunderland". BBC Sport. Dijupuk 18 October 2014. 
  19. "Southampton 8 – 0 Sunderland". Premier League. 18 October 2014. Dijupuk 24 October 2014. 
  20. Canavan, Steve (25 October 2014). "Southampton 1–0 Stoke". BBC Sport. Dijupuk 26 October 2014. 
  21. "Crystal Palace 1–3 Southampton". BBC Sport. 26 December 2014. Dijupuk 2 January 2015. 
  22. "Southampton 1–1 Chelsea". BBC Sport. 28 December 2014. Dijupuk 2 January 2015. 
  23. "Southampton 2–0 Arsenal". BBC Sport. 1 January 2015. Dijupuk 2 January 2015. 
  24. "QPR 0–1 Southampton". BBC Sport. 7 February 2015. Dijupuk 6 August 2015. 
  25. "Southampton 1–0 Crystal Palace". BBC Sport. 3 March 2015. Dijupuk 6 August 2015. 
  26. "Southampton: Sadio Mane dropped for being late – Koeman". BBC Sport. 22 February 2015. Dijupuk 22 February 2015. 
  27. "Southampton 3–0 Vitesse Arnhem". BBC Sport. 30 July 2015. Dijupuk 6 August 2015. 
  28. "Vitesse Arnhem 0–2 Southampton". BBC Sport. 6 August 2015. Dijupuk 6 August 2015. 
  29. "Southampton 1–6 Liverpool". BBC Sport. 2 December 2015. Dijupuk 2 December 2015. 
  30. "Sadio Mane: Southampton midfielder dropped for being late". BBC Sport. 2 January 2016. Dijupuk 3 January 2016. 
  31. Sharpe, Rich (13 March 2016). "Stoke City 1 Southampton 2: Ronald Koeman says his side will appeal against Sadio Mane’s red card". Stoke Sentinel. Dijupuk 13 March 2016. 
  32. "Southampton win appeal against Sadio Mane red card". BBC Sport. 15 March 2016. Dijupuk 15 March 2016. 
  33. "Sadio Mane's claim against red card upheld by Commission". The FA. 15 March 2016. Dijupuk 15 March 2016. 
  34. Henson, Mike (20 March 2016). "Southampton 3 Liverpool 2". BBC Sport. Dijupuk 2 May 2016. 
  35. Rich, James (1 May 2016). "Southampton’s Sadio Mané in hat-trick romp against Manchester City". The Guardian. Dijupuk 2 May 2016. 
  36. "Sadio Mane: Liverpool complete £34m signing of Southampton forward". BBC Sport. 28 June 2016. Dijupuk 20 February 2018. 
  37. "Sadio Mane has medical as Liverpool agree transfer fee of £34m with Southampton". Sky Sports. 20 February 2018. 
  38. Ladyman, Ian (14 August 2016). "Arsenal 3–4 Liverpool: Philippe Coutinho's magical brace and Sadio Mane stunner heap misery on Arsene Wenger's men in north London thriller". Daily Mail. Dijupuk 20 February 2018. 
  39. "Liverpool hit five to see of Burton in EFL Cup". LiverpoolFC.com. 23 August 2016. Dijupuk 20 February 2018. 
  40. "Sadio Mané’s injury-time winner earns Liverpool dramatic derby victory". Guardian. 19 December 2016. https://www.theguardian.com/football/2016/dec/19/everton-liverpool-premier-league-match-report. Diwiwiti 20 February 2018.
  41. Wilson, Paul (11 February 2017). "Liverpool’s Sadio Mané fires quickfire double to stun Tottenham". The Guardian. Dijupuk 20 February 2018. 
  42. Wallace, Sam; Bull, JJ (12 February 2017). "Liverpool 2 Tottenham 0: Sadio Mane scores twice as Reds record first league win of 2017". Daily Ttelegraph. Dijupuk 12 February 2017. 
  43. "PFA Premier League Team of the Year: Sadio Mane in, Alexis Sanchez and Zlatan Ibrahimovic miss out". EuroSport. 20 April 2017. 
  44. Shaw, Chris (9 May 2017). "Sadio Mane takes top prizes at LFC Players' Awards". Liverpool F.C. Dijupuk 20 February 2018. 
  45. Frankland, Josh (8 September 2017). "Liverpool's Sadio Mane wins August's Premier League Player of the Month award". Sky Sports. Dijupuk 20 February 2018. 
  46. Ogden, Mark (9 September 2017). "Man City ease past Liverpool after Mane sees red for Ederson challenge". ESPN. Dijupuk 9 September 2017. 
  47. "Sadio Mane: Liverpool lose appeal against length of ban for red card". BBC Sport. 12 September 2017. Dijupuk 20 February 2018. 
  48. "Sadio Mané is Liverpool’s comeback king with hat-trick, says Jürgen Klopp". Guardian. 14 February 2018. https://www.theguardian.com/football/2018/feb/14/sadio-mane-liverpool-jurgen-klopp-porto-champions-league. Diwiwiti 20 February 2018.