Basa Ruslan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Russian)
Basa Ruslan(русский язык)
Dipituturaké ing: Ruslan, dan nagara-nagara pecahan Uni Soviet
Laladan: Éropah Wétan lan Asia Lor
Gunggung penutur: 300 yuta
Rangking: 4 - 7
Klasifikasi
genetik:
Basa Indo-Éropah

 Basa Slavik
  Basa Slavik Timur
   Basa Ruslan

Status Resmi
Basa Resmi: Ruslan, Belarus, Ukraina, Kazakhstan lan PBB
Diatur déning: Akademi Sains Ruslan lan Institut Basa Ruslan
Kode Basa
ISO 639-1: ru
ISO 639-2(B): rus
SIL: RUS

Basa Ruslan (русский язык /'ruski ja'zik/) iku basa Slavik sing paling akèh dicaturaké.

Basa Ruslan éwoning basa-basa Slavik kulawarga basa Indo-Éropah, lan duwé kerabat antarané karo basa Sangskreta, Yunani, lan Latin.

Sajeroning rumpun basa Slavik, basa Ruslan paling cedhak karo karo basa-basa Slavik Wétan, ya iku basa Belarus lan basa Ukraina. Kayadéné kaloro basa pungkasan iku, basa Ruslan migunakaké abjad Sirilik sing dumadi saka 33 aksara sing diciptakaké déning loro tokoh Slavik ya iku Kirill (Cyril) lan Methodius (abad IX-X) adhedhasar abjad Yunani. Salah siji basa resmi PBB. Dipigunakaké minangka basa perantara (lingua franca) ing republik-republik tilas Uni Soviet. Cacahé penutur basa Ruslan iku punjul 250 yuta (1990). Basa Ruslan uga sugih karya sastra.

Basa resmi[besut | besut sumber]

Basa Ruslan minangka basa resmi kanggo Ruslan. Basa Ruslan uga minangka basa resmi ing Kazakhstan, Kirgistan lan Belarusia, lan minangka basa resmi de-facto ing Abkhazia lan Ossetia Kidul. 97% sekolah ing Ruslan ,75% ing Belarusia ,41% ing Kazakhstan, 25% ing Ukraina, 23% ing Kirgistan, 21% ing Moldaviaa, 7% ing Azerbaijan, 5% ing Georgia lan 2% ing Armenia lan Tajikistan nganggo basa Ruslan minangka basa ing sekolah.

Sistem panulisan[besut | besut sumber]

Abjad[besut | besut sumber]

Abjad Ruslan asalé saka abjad Sirilik sing dimodifikasi. Abjad Ruslan cacahé ana 33 aksara. Tabel ing ngisor arupa abjad lan cara pangucapané.

А
/a/
Б
/b/
В
/v/
Г
/g/
Д
/d/
Е
/je/
Ё
/jo/
Ж
/ʐ/
З
/z/
И
/i/
Й
/j/
К
/k/
Л
/l/
М
/m/
Н
/n/
О
/o/
П
/p/
Р
/r/
С
/s/
Т
/t/
У
/u/
Ф
/f/
Х
/h/
Ц
/ʦ/
Ч
/ʨ/
Ш
/ʂ/
Щ
/ɕː/
Ъ
/-/
Ы
[ɨ]
Ь
/◌ʲ/
Э
/e/
Ю
/ju/
Я
/ja/

Réferènsi[besut | besut sumber]


Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Pirsani informasi ngenani Basa Ruslan ing KamusWiki.