Républik Cina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Republik China)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Taiwan mangalih ing kaca iki. Jeneng resmi nagara iki iku Républik Cina. Taiwan sajatiné sawijing kawasan ing nagara iki, nanging tembung iki kerep kanggo ngrujuk nagara iki kanthi kabèh. Taiwan uga jeneng sawijining pulo, mangga mirsani artikel pulo Formosa.

-

中華民國
Zhōnghuá Mínguó
Flag of the Republic of China.svg National Emblem of the Republic of China.svg
Sesanti: Ora ana
peta_Taiwan.png
Nagarabasa Mandarin
Kuthagara Taipei (台北)1
Kutha gedhé dhéwé New Taipei
Présidhèn Tsai Ing-wen
Wakil Présidhèn Chen Chien-jen
Mahamantri Su Tseng-chang
Wewengkon
 -Total
 -% banyu
Urutan kaping 134
32.260 km²
10,34%
Padunung
 -Total (2003)
 -Kerapetan
Urutan kaping 47
22.749.838
705/km²
Proklamasi
 -Proklamasi ing
 -Pangadegan
Revolusi Xinhai
10 Oktober 1911
1 Januari 1912
PDB (PPP)
 -Total (2005)
 -PDB/kapita

US$629 milyar (17)
$27,122 (23)
Valutah Dholar Anyar Taiwan
(新臺幣), NT$
Laladan wektu UTC +8
Lagu kabangsan Telung Prinsip Rakyat
(三民主義)
TLD .tw
Kodhe nagara +886
(1) Kanggo sawatara wektu, kutha krajan resmi Républik Cina papané isih ana Kutha Nanjing ing Cina Dharatan.

Ganagara Cina utawa nagara Taywan (Ind: Republik Cina; Taiwam) (Aksara Cina tradhisional: 中華民國; Aksara Cina prasaja: 中华民国; Wade-Giles: Chung-hua Min-kuo, Tongyong Pinyin: JhongHuá MínGuó, Hanyu Pinyin: Zhōnghuá Mínguó) iku nagara sing saiki nguwasani tlatah kapuloan Taiwan, Kapuloan Pescadores, Quemoy, lan Kapuloan Matsu. Tembung "Taiwan" lumrahé kanggo ngrujuk ing Paprentahan Ganagara Cina minangka kabèh. Sawatara iku, tembung Cina utawa Tiongkok ngrujuk ing Paprentahan Républik Rakyat Cina sing nguwasani Tiongkok Daratan, Hong Kong lan Makaw.

Sanadyan Ganagara Cina iku jeneng baku nagara Taywan, tembung "Cina" dhéwé lumrah ngrujuk ing nagara Tiongkok Daratan sing papréntahané wis dijupuk déning Républik Rakyat Cina. Prakara iku kalakon nalika papréntahan Ganagara Cina ing Tiongkok Daratan bubar ing taun 1949 lan pindhah menyang Taywan.

Républik Cina (ROC) iku wiwitane ana ing Tiongkok Daratan, sawisé papréntahan Rajawangsa Cing (Ind: Dinasti Qing) digolingaké ing taun 1912 lan nandhani bubaré 2.000 taun papréntahan kabauraton.

Pamerangan administratif[besut | besut sumber]

Republik Cina (Taiwan) kaperang dadi 6 special munisipalities, 3 kutha lan 13 county (kabupaten).


Priksani Uga[besut | besut sumber]

Républik Cina (1911-1949)

Perang Sadulur Tiongkok