Pulo Bawéan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Pulo Bawean)
Jump to navigation Jump to search
Bawean
Peta Pulau Bawean.png
Géografi
Pernah Asia Tenggara
Koordhinat 5°46′S 112°40′E / 5.767°S 112.667°E / -5.767; 112.667
Kapuloan KapuloanSunda Besar
Administrasi
Indonesia
Provinsi Jawa Timur
Pamukiman jembar dhéwé Sangkapura
Dhémografi
Cacah jiwa 70.000

꧋ꦥꦸꦭꦺꦴ​ꦧꦮꦺꦪꦤ꧀꧉​

Pulo Bawéan iku pulo kang dumunung ing Segara Jawa, kira-kira 80 mil utawa 120 kilomèter sisih lor Gresik. Secara administratif, pulo iki kalebu ing Kabupatèn Gresik, Jawa Timur. Landa (VOC) pisanan mlebu ing pulo iki taun 1789. Sadurungé taun 1974, Pulo Bawéan mlebu ing wewengkon Kabupatèn Surabaya sadurungé Kabupatèn Gresik dumadi, nanging wiwit taun 1974 Pulo Bawéan dilebokake ing wewengkon Kabupatèn Gresik amarga dumununge pancen nyedhaki wewengkon Kabupatèn Gresik.

Pulo Bawéan duwé 2 kacamatan, ya iku Sangkapura lan Tambak. Sing ndunungi watara 70.000 ing jiwa kang minangka gabungan sawetara suku kang asal saka Pulo Jawa, Meduro, Kalimantan, Sulawesi lan Sumatra, kalebu "budaya" lan "basa". Penduduk Bawéan mayoritas duwé panggaweyan ya iku warigaluh utawa wong tani lan uga minangka buruh migran ing Malaysia lan Singapura, mayoritas buruh migran iku statuse wis dadi penduduk tetap ing nagara iku, saliyané dadi kang ndunungi loro nagara iku, penduduk Bawéan uga manetep ing Australia lan Vietnam. Mayoritas populasi ètnik Pulo Bawéan punika ya iku Suku Bawean, ngiring déning Jawa, Meduro lan suku liyané kaya ta Suku Bugis, Suku Mandar, Suku Mandailing, Suku Banjar lan Palembang.