Protokol Kyoto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox Treaty

Protokol Kyoto inggih punika sebuah amandemen kaliyan Konvensi Rangka Kerja PBB babagan Perubahan Iklim (UNFCCC), sebuah persetujuan internasional ngenai pemanasan global. Negari-negari ingkang meratifikasi protokol punika gadahi komitmen kangge ngurangi emisi utawi pengeluaran karbon dioksida lan gangsal gas rumah kaca sanesipun, utawi bekerja sami ing perdagangan emisi menawi sadaya njaga jumlah utawi nambah emisi gas-gas kasebut, ingkang sampun dipungayutaken kaliyan pemanasan global.

menawi sukses dipunberlakuaken, Protokol Kyoto dipunprediksi badhe ngurangi rata-rata cuaca global antawis 0,02 °C lan 0,28 °C ing taun 2050. (sumber: Nature, Oktober 2003)

Asma rèsmi pèrsetujuan punika ya iku Kyoto Protocol to the United Nations Framework Convention on Climate Change (Protokol Kyoto mengenai Konvensi Rangka Kerja PBB babagan Perubahan Iklim). [1] ing dipunnegosiasiaken ing Kyoto ing wanci Desember 1997, dipunbuka kanggè pènanda tanganan inga 16 Maret 1998 lan dipuntutup ing 15 Maret 1999. Pèrsetujuan punika wiwit kalampahan ing 16 Februari 2005 sak sampunè ratifikasi resmi ingkang dipunlampahi Rusia ing 18 November 2004.

Detil Protokol[besut | besut sumber]

Miturut rilis pers saking Program Lingkungan PBB:

"Protokol Kyoto inggih punika sebuah persetujuan sah ing pundhi nagara-nagara perindustrian badhe ngurangi emisi gas rumah kaca mereka secara kolektif ngantos 5,2% dipunbandingaken kaliyan taun 1990 (ananging ingkang kedhah dipunperhatosaken inggih punika , menawi dipunbandingaken kaliyan perkiraan jumlah emisi inga taun 2010 tanpa Protokol, target punika berarti pengurangan ngantos 29%). ancasipun inggih punika kangge ngurangi rata-rata emisi saking enem gas rumah kaca - karbon dioksida, metan, nitrous oxide, sulfur heksafluorida, HFC, lan PFC - ingkang dipunetang dados rata-rata ing wekdhal gangsal taun antawis 2008-12. Target nasional menawi saking pengurangan 8% kangge Uni Éropah, 7% kangge AS, 6% kangge Jepang, 0% kangge Rusia, lan panambahan ingkang dipunizinake ngantos 8% kangge Australia lan 10% kangge Islandia." [2]

Protokol Kyoto inggih punika protokol kaliyan Konvensi Rangka Kerja PBB babagan Perubahan Iklim (UNFCCC, ingkang dipunadopsi ing Pertemuan Bumi ing Rio de Janeiro ing 1992). sadayaa pihak ing UNFCCC saged napak asmani utawa meratifikasi Protokol Kyoto, menawi pihak jawi boten pikoleh. Protokol Kyoto diadopsi ing sesi ketiga Konferensi Pihak Konvensi UNFCCC ing 1997 di Kyoto, Jepang.

Sebagian sgeng kstetapan Protokol Kyoto meniks ksliyan nagara-nagara msjeng ingkang dipunsenaraiken ing Annex I ing UNFCCC.

Status persetujuan[besut | besut sumber]

ing wanci pemberlakuan persetujuan ing wulan Februari 2005, piyambakipun sampun dipunratifikasi oleh 141 nagara, ingkang makili 61% saking sadaya emisi [3]. Nagara-nagara boten kedhah napak asmani persetujuan kasebut supados saged meratifikasinya: penanda tanganan namung aksi simbolis ugi. Daftar ingkang enggal para pihak ingkang sampun meratifikasinya wonten ing ngriki. [4].

Miturut syarat-syarat persetujuan protokol, piyambakipun wiwit ngelampahi "ing dinten ke-90 sak sampune tanggal saating pundhi boten kirang saking 55 Pihak Konvensi, kalebet Pihak-pihak ing Annex I yingkang gadahi tangel jawab ingkang saorane] 55 persen saing sadaya emisi karbon dioksida pada 1990 dari Pihak-pihak dalam Annex I, telah memberikan alat ratifikasi mereka, penerimaan, persetujuan utawi pemasukan." saking kalih syaat- syarat kasebut, bagian "55 pihak" ingkang dipungayuh ing 23 Mei 2002 ketika Islandia meratifikasi. Ratifikasi oleh Rusia pada 18 November 2004 memenuhi syarat "55 persen" dan menyebabkan pesetujuan punika wiwit kalampahan 16 Februari 2005.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Status terkini para pamaréntah[besut | besut sumber]

Lihat pula: Daftar penanda tangan Protokol Kyoto

Hingga 3 Desember 2007, 174 nagara telah meratifikasi protokol tersebut, termasuk Kanada, Tiongkok, India, Jepang, Selandia Baru, Rusia dan 25 nagara anggota Uni Éropah, serta Rumania dan Bulgaria.

Ada dua nagara yang telah menanda tangani namun belum meratifikasi protokol tersebut:

ing wiwitab AS, Australia, Italia, Tiongkok, India lan nagara-nagara ngerembag sampun bersatu untuk melawan strategi terhadap adanya kemungkinan Protokol Kyoto II atau persetujuan lainnya ingkang asifat mengekang. [5] ananging wiwit wulan desembet Australia pungkasanipun dherek seta meratifikasi protokol kasebut sampun dados pergantian pimpinaning nagara kasebut.

Lihat pula[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Protokol_Kyoto&oldid=1101571"