Protokol Kyoto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox Treaty

Protokol Kyoto inggih punika sebuah amandemen kaliyan Konvensi Rangka Kerja PBB babagan Owah-owahan Iklim (UNFCCC), sebuah persetujuan internasional ngenai pemanasan global. Negari-nagari ingkang meratifikasi protokol punika gadhah komitmen kanggé ngurangi emisi utawi pengeluaran karbon dioksida lan gangsal gas rumah kaca sanèsipun, utawi bekerja sami ing dagang emisi manawi sadaya njaga jumlah utawi nambah emisi gas-gas kasebut, ingkang sampun dipungayutaken kaliyan pemanasan global.

manawi sukses dipunberlakuaken, Protokol Kyoto dipunprediksi badhé ngurangi rata-rata cuaca global antawis 0,02 °C lan 0,28 °C ing taun 2050. (sumber: Nature, Oktober 2003)

Asma resmi pèrsetujuan punika ya iku Kyoto Protocol to the United Nations Framework Convention on Climate Change (Protokol Kyoto mengenai Konvensi Rangka Kerja PBB babagan Owah-owahan Iklim). [1] ing dipunnegosiasiaken ing Kyoto ing wanci Dhésèmber 1997, dipunbuka kanggé pènanda tanganan inga 16 Maret 1998 lan dipuntutup ing 15 Maret 1999. Pèrsetujuan punika wiwit kalampahan ing 16 Fèbruari 2005 sak sampunè ratifikasi resmi ingkang dipunlampahi Ruslan ing 18 November 2004.

Detil Protokol[besut | besut sumber]

Miturut rilis pers saking Program Lingkungan PBB:

"Protokol Kyoto inggih punika sebuah persetujuan sah ing pundhi nagara-nagara perindustrian badhé ngurangi emisi gas rumah kaca mereka kanthi kolektif ngantos 5,2% dipunbandingaken kaliyan taun 1990 (ananging ingkang kedah dipunperhatosaken inggih punika , manawi dipunbandingaken kaliyan perkiraan jumlah emisi inga taun 2010 tanpa Protokol, target punika berarti pengurangan ngantos 29%). ancasipun inggih punika kanggé ngurangi rata-rata emisi saking enem gas rumah kaca - karbon dioksida, metan, nitrous oxide, sulfur heksafluorida, HFC, lan PFC - ingkang dipunetang dados rata-rata ing wekdhal gangsal taun antawis 2008-12. Target nasional manawi saking pengurangan 8% kanggé Uni Éropah, 7% kanggé AS, 6% kanggé Jepang, 0% kanggé Ruslan, lan panambahan ingkang dipunizinake ngantos 8% kanggé Australia lan 10% kanggé Islandia." [2]

Protokol Kyoto inggih punika protokol kaliyan Konvensi Rangka Kerja PBB babagan Owah-owahan Iklim (UNFCCC, ingkang dipunadopsi ing Pertemuan Bumi ing Rio de Janeiro ing 1992). sadayaa pihak ing UNFCCC saged napak asmani utawa meratifikasi Protokol Kyoto, manawi pihak jawi boten pikoleh. Protokol Kyoto diadopsi ing sesi ketiga Konferensi Pihak Konvensi UNFCCC ing 1997 di Kyoto, Jepang.

Sebagian sgeng kstetapan Protokol Kyoto meniks ksliyan nagara-nagara msjeng ingkang dipunsenaraiken ing Annex I ing UNFCCC.

Status persetujuan[besut | besut sumber]

ing wanci pemberlakuan persetujuan ing wulan Fèbruari 2005, piyambakipun sampun dipunratifikasi olèh 141 nagara, ingkang makili 61% saking sadaya emisi [3]. Nagara-nagara boten kedah napak asmani persetujuan kasebut supados saged meratifikasinya: penanda tanganan namung aksi simbolis ugi. Pratélan ingkang énggal para pihak ingkang sampun meratifikasinya wonten ing ngriki. [4].

Miturut syarat-syarat persetujuan protokol, piyambakipun wiwit nglampahi "ing dinten ke-90 sak sampune tanggal saating pundhi boten kirang saking 55 Pihak Konvensi, kalebet Pihak-pihak ing Annex I yingkang gadhah tangel jawab ingkang saorane] 55 persèn saing sadaya emisi karbon dioksida padha 1990 dari Pihak-pihak dalam Annex I, telah memberikan piranti ratifikasi mereka, penerimaan, persetujuan utawi pemasukan." saking kalih syaat- syarat kasebut, pérangan "55 pihak" ingkang dipungayuh ing 23 Mèi 2002 ketika Islandia meratifikasi. Ratifikasi olèh Ruslan padha 18 November 2004 memenuhi syarat "55 persèn" dan menyebabkan pesetujuan punika wiwit kalampahan 16 Fèbruari 2005.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Status terkini para pamaréntah[besut | besut sumber]

Uga delengen: Pratélan penanda tangan Protokol Kyoto

Hingga 3 Dhésèmber 2007, 174 nagara telah meratifikasi protokol tersebut, termasuk Kanada, Tiongkok, India, Jepang, Niu Sélan, Ruslan dan 25 nagara anggota Uni Éropah, sarta Rumania dan Bulgaria.

Ada dua nagara yang telah menanda tangani namun belum meratifikasi protokol tersebut:

ing wiwitab AS, Australia, Italia, Tiongkok, India lan nagara-nagara ngerembag sampun bersatu untuk melawan strategi terhadap adanya kemungkinan Protokol Kyoto II atau persetujuan lainnya ingkang asifat mengekang. [5] ananging wiwit wulan desembet Australia pungkasanipun dherek seta meratifikasi protokol kasebut sampun dados pergantian pimpinaning nagara kasebut.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]