Prahok

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Prahok
Fried Prahok meal.jpg
Prahok dibungkus daun pisang, dibakar, dan disajikan dengan sayuran dan nasi putih
JinisIkan
Panggonan asalKamboja
Woworan pokokCacahan ikan fermentasi yang dibungkus dalam daun pisang
Buku masakan: Prahok  Médhia: Prahok

Prahok (ប្រហុក) minangka panganan khas Kamboja sing arupa iwak cincang (racaké iwak gabus) sing diuyahi, difermentasi, lan dibungkus godhong gedhang .[1] Prahok bisa digunakaké minangka lawuh, utawa minangka bumbu masak kaya trasi . Prahok minangka cara kanggo ngawètaké panganan nalika Kamboja mlebu wulan-mangsa katiga, nalika iwak seger sithik. Prahok racaké dipangan dadi suguhan utama, disuguhaké karo sega lan jejanganan kaya ta kacang lanjaran, timun, lan térong .

Amarga rasané asin lan kuwat, prahok umumé digunakaké minangka bumbu ing olah-olahan Kamboja, kaya ta ditambah sop utawa saos. Ukara Kamboja sing uniné, "tanpa prahok, tanpa uyah", nuduhaké panganan sing ora enak, ora enak utawa sepa, uga nuduhaké pentingé babagan prahok ing seni kuliner Kamboja. Amarga digawé kanthi proses fermentasi, prahok duwé ambu sing kuwat, sengak, lan ora enak, meh padha karo ambu udang ing Indonesia.[2] Ukara Kamboja; "prahok tutuk", nuduhaké wong sing seneng ngomong reged (rusuh), iki nuduhaké prahok sing pancèn mambu ora enak. Amarga gampang kanggo nyimpen lan awèt, jajan sing wis mateng racaké dadi pasugatan jatah panganan kanggo para korban bencana alam kaya ta banjir utawa kahanan garing. Prahok bisa dimasak kanthi diobong, kukus, nggodhok, utawa digorèng. Prahok arang banget disajèkaké mentah kanggo alasan kesehatan lan higienis - prahok masak iku bisa mateni mikroba sing mbebayani sing bisa tuwuh lan urip ing prahok. Kajaba iku, bahan mentah mentah ora tahan suwé, gampang bosok, lan gandané ora kepenak.

Jinis lan nggawé[besut | besut sumber]

Prahok digawé nganggo iwak giling fermentasi. Jinis iwak sing digunakaké racaké iwak segara kaya ta iwak gabus ( Channa spp.) Lan gurami ( Trichogaster microlepis ). Salah sawijining jinis prahok sing racaké nggunakaké iwak yaiku Prahok Kanthara lan disuguhaké ing Laos.

Prahok digawé kanthi ngrajang, nyusut, lan nggiling daging iwak seger, sawisé sisik sadurunge wis diresiki lan usus dicopot. Cara tradisional ing Kamboja kudu dipijak, nanging saiki umumé nggunakaké mesin penggiling. Sawisé lembut, daging iwak garing ing srengenge sedina, banjur diasini. Prahok ngalami proses fermentasi ing tembikar sing ditutupi pring sing dirajut. Sawise 3 minggu utawa 20 dina, proses fermentasi bisa dianggep jangkep, lan prahok bisa dikonsumsi kanthi masak dhisik. Nanging prahok kualitas utami racaké ngalami proses fermentasi sing luwih suwé, bisa tekan saben wulan utawa malah taunan.

Prahok gorèng[besut | besut sumber]

Prahok chien (ប្រហុក ជៀន) Biasané dicampur karo daging (daging sapi utawa daging babi) lan lombok abang, banjur digorèng utawa tumis ing lenga klapa panas. Uga bisa digunakaké minangka jinis sambel kanggo janganan sing padha karo lalab, kaya ta timun, terong, lan beras.

Prahok saka cedhak

Prahok wungkus[besut | besut sumber]

Prahok gop utawa Prahok ang (ប្រហុក កប់) utawa (ប្រហុក អាំង) Jinis prahok sing dibungkus godhong gedhang, biasane dimasak kanthi dicemplung ing watu sing dibakar, utawa dipanggang ing kompor kayu.

Prahok mentah[besut | besut sumber]

Prahok chao (ប្រហុក ឆៅ) Prahok mentah dicampur karo seré, jus jeruk, lombok abang, lan terong uga manèka jejanganan, dadi saus daging sapi. Saos iki uga bisa disuguhaké dadi sajian janganan lan woh.[1]

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. a b Prahok Just another wordpress weblong Prahok Accessed July 22, 2007
  2. Star Chefs Five main Cambodian ingredients Accessed July 21, 2007