Sop saudara

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sop Saudara
Sop Saudara Makassar.jpg
Sak mangkok Sop Saudara
Jeneng liyanéJangan Sedulur
AjanganMangan Utama
Panggonan asalIndonésia Indonesia
Tlatah utawa prajaSulawesi Selatan
DigawéH. Dollahi
Hawa ajanganPanas
Woworan pokokIwak Sapi
Jae
Laos
Daun jeruk purut
Seré
Pala
Kayu legi
Katerangan liyanéDipangan karo sega putih lan iwak bakar
Buku masakan: Sop Saudara  Médhia: Sop Saudara

Sayur sedulur utawa sop saudara ya iku olah-olahan khas saka Provinsi Sulawesi Kidul minangka sajian duduh karo bahan dhasar daging sapi sing ramaké ditambah woworan tambahan kaya ta bihun, roti kenthang, jeroan sapi (kaya ta, paru goreng), lan endhog godhog .[1][2][3][4] Panganan iki racake dipangan bareng karo sega putih lan iwak panggang ( bandeng ).[2][5]

Sajarah[besut | besut sumber]

Sing nyataké, sop sedulur asale saka H. Dollahi sing dadi abdi H. Subair, yaiku bakul sop daging sing misuwur ing Makassar nalika jaman taun 1950-an. Loro-loroné ana warga Desa Sanrangan Pangkep sing ngeluhaké kekarepane kanggo terus urip kanthi mbukak kios panganan.

Sop sedulur karo sega lan iwak

Sawise 3 taun kerja sama, H. Dollahi ngupaya mbukak bisnis ing taun 1957 kanthi jeneng Sop Sop sing mbukak warung ing wilayah Karebosi, Makassar. Aneka manusane H. Dollahi nyatané bisa narik kawigatené para wong sing tresna marang kulinér kanggo wong pribumi lan imigran.

Jeneng Sop sing unik dipilih amarga iki diilhami kanthi jeneng "coto paraikatte" (umum digunakaké minangka jeneng toko sing ngedol Coto Makassar ). Ing basa Makassar "paraikatte" tegese "sadulur" utawa "sesama". Kanthi jeneng kasebut, H. Dollahi ngarepaké yèn saben wong sing mangan ing toko iki bakal rumangsa sedulur karo dhèwèké, punggawan lan para ahli connoisseurs sup sedulur.[6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Muhammad Nur Abdurrahman (21 Maret 2013). "5 Kuliner Paling Lezat dari Makassar". detikTravel. Dibukak ing 25 Juli 2013.
  2. a b Usman (23 Maret 2012). "Wisata Kuliner Makassar: Menikmati Sop Saudara Dan Ikan Bandeng Bakar Khas Pangkep". MakassaRTV. Dibukak ing 25 Juli 2013.
  3. Odilia Winneke (21 Mei 2012). "Konro Bakar Empuk Racikan Daeng Memang". detikFood. Dibukak ing 25 Juli 2013.
  4. "Sop Pakai Lombok". Sumut Pos. 9 November 2009. Dibukak ing 25 Juli 2013.
  5. "Menu Tradisional Bugis". Okezone.com. 15 November 2008. Dibukak ing 25 Juli 2013.
  6. "Cerita Menarik Seputar Sop Saudara Makassar". panduanwisata.com. Dibukak ing 2013-06-28.