Pambangunan Ekonomi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Pambangunan ékonomi prosès sing nimbulaké income per-kapita saka populasi tambah ing jangka kang dawa, diiringi karo owah-owahan saka ciri wigati masarakat, kaya ta owah-owahan ing teknologi lan penggalih masarakat lan kelembagaan.

Pambangunan ékonomi ora bisa dipisahake saka ékonomi wutah (wutah ékonomi); pembangunan ékonomi nyengkuyung ékonomi wutah, lan kosok balene, wutah saka ékonomi nglancarake prosès pambangunan ékonomi.

Ékonomi
GDP PPP Per Capita IMF 2008.svg
Kategori umum

Ékonomi mikro • Ékonomi makro
Sajarah pamikiran Ékonomi
Metodologi  • Pendekatan heterodoks

Bidang lan subbidang

Behavioral  • Budaya  • Evolusi
Pertumbuhan  • Pengembangan  • Sajarah
Internasional • Sistem Ékonomi
Keuangan lan Ékonomi kauangan
Masyarakat lan Ékonomi kasejahteraan
Kesehatan  • Buruh  • Manajerial
Bisnis Informasi  • Informasi • Game theory
Organisasi Industri  • Hukum
Pertanian  • Sumber daya alam
Lingkungan • Ekologis
Kutha • Pedesaan  • Kawasan
Peta Ékonomi

Teknik

Matematika  • Ekonometrika
Eksperimental • Neraca nasional

Dhaptar

Jurnal • Publikasi
Kategori • Topik • Ekonom

Portal.svg Portal Bisnis lan Ékonomi

Prabédan antarané loro iku ing wutah ékonomi sawijining sukses sipaté kuantitatif, ya iku anané paningkatan ing standar income lan tingkat output prodhuksi kang dikasilake, déné pambangunan ékonomi duwé sipat marang kwalitase, ora mung nambah prodhuksi, nanging ana uga owah-owahan ing struktur prodhuksi lan alokasi saka masukan ing warna-warna sektor ékonomi kaya ta ing institusi, kawruh, sosial lan technique.

Salajengipun, pambangunan ékonomi wis dikukuhaké minangka prosès sing nimbulaké per-kapita income saka populasi tambah ing jangka kang dawa. Kene sing telung unsur wigati related kanggo pembangunan ékonomi.

  • Pambangunan minangka prosès

Pembangunan minangka prosès, artine pambangunan sing pembangunan sing kudu tahan karo saben masarakat utawa bangsa. Contone, manungsa wiwit lair, ora énggal dadi diwasa, nanging kanggo dadi diwasa kudu pindhah liwat undhak-undhakane pertumbuhan. Kajaba iku, saben bangsa kudu ngalami orane tumrap sekolah pembangunan menyang kondisi adil, makmur, lan makmur.

  • Pambangunan minangka upaya kanggo nambah pendapatan per-kapita.

Minangka bisnis, pambangunan iku sawijining aktif tumindak sing kudu rampung déning nagara supaya kanggo nambah pendapatan per-kapita. Mangkono, akèh peran partisipasi masarakat, pemerintah, lan kabèh unsur sing ana ing nagara kanggo mèlu aktif ing prosès pambangunan. Iki wis rampung amarga munggah ing income per kapita nuduhaké asil dandan ing kesejahteraan masarakat.

  • Tambah ing income per kapita kudu njupuk panggonan ing jangka kang dawa.

Ékonomi bisa ditulis ing nagara develops nalika pendapatan per-kapita ing long term kamungkinan kanggo nambah. Iki ora ateges sing per-kapita income ngirim pengalaman kenaikanterus saya. Contone, nagara occurs saka bilai alam ataupunkekacauan pulitik, banjur asil ékonomi saka nagara wis ngalami setbacks. Nanging, kahanan iki mung sak wentoro kang paling wigati kanggo nagara kagiyatan ékonomi ing rata-rata tambah saka taun kanggo taun.

Faktor[besut | besut sumber]

Ana sawetara faktor sing mengaruhi wutah lan pembangunan ékonomi, nanging ing kasunyatan kuwi faktor bisa diklompokaké dadi loro, ya iku faktor ékonomi lan faktor noneconomic.

Ékonomi faktor sing mengaruhi wutah lan pembangunan ékonomi kang ana ing sumber daya alam, sumber daya manungsa, sumber daya ibukutha, lan expertise utawa entrepreneurship.

Sumber daya alam, kang kalebu tanah lan sumber daya alam kaya ta kesuburan lemah, nagara saka iklim/weather, alas, mine, lan segara produk, nemen pengaruhe wutah saka indhustri saka nagara, mliginé ing syarat-syarat panentu saka mentahan materi kanggo produksi. Sauntara kuwi, skills lan entrepreneurship needed kanggo prosès bahan mentahan saka alam menyang soko sing wis angka sing luwih dhuwur (uga diarani prosès produksi).

Sumber daya manungsa uga nemtokake sukses saka pembangunan nasional liwat nomer lan kualitas saka populasi. Sing ndunungi sing gedhé pasar potensial kanggo pasar produk saka produksi, nalika kualitas saka populasi nemtokake carane gedhé ing produktivitas.

Kangge, sumber ibukutha dibutuhake manungsa kanggo prosès bahan mentahan. Tatanan ibukutha lan investasi ngarahke kanggo njelajah lan cultivate kasugihan. Ibukutha sumber barang modhal dadi iku wigati banget kanggo pembangunan lan pangembangan gamelan saka ékonomi amarga barang ibukutha uga bisa nambah produktivitas.

Faktor noneconomic kalebu kondisi sosial budaya ing masarakat, nagara pulitik, lembaga, lan sistem sing berkembang lan aplikasi.

Prabédan ing Wutah Ékonomi lan Ékonomi Pembangunan[besut | besut sumber]

Wutah ékonomi[besut | besut sumber]

  1. Prosès rising produk per kapita ing long term.
  2. Ora mbayar manungsa waé kanggo distribusi imbang saka income.
  3. Ora mbayar manungsa waé kanggo wutah populasi
  4. Ora kudu bisa nambah standar urip masarakat.
  5. Wutah ékonomi ora kudu diiringi déning pembangunan ékonomi
  6. Saben input bisa gawé luwih output

Pembangunan Ékonomi[besut | besut sumber]

  1. Iku prosès terus-terusan owah-owahan menyang dandan, kalebu efforts kanggo nambah produk per kapita.
  2. Mbayar manungsa waé kanggo distribusi imbang saka income, kalebu pembangunan imbang lan asil.
  3. Mbayar manungsa waé kanggo populasi.
  4. Nambah standar urip masarakat.
  5. Pembangunan ékonomi tansah gegandhengan karo ékonomi wutah.
  6. Sembarang input ing kajaba iku kanggo ngasilaken luwih output uga dumadi owah-owahan lembaga lan engineering kawruh.

Positif lan Negatif merbawani saka Ékonomi Pembangunan[besut | besut sumber]

Pembangunan ékonomi sing njupuk panggonan ing nagara kanggo ngowahi impact, loro positif lan negatif.

Impact Positif Saka Ékonomi Pembangunan[besut | besut sumber]

  • Liwat ékonomi pembangunan, implementasine saka kagiyatan ékonomi bakal mbukak luwih lancar lan bisa kanggo akselerasi prosès wutah ékonomi.
  • Ing pembangunan ékonomi bisa digawe nitahaken saka kesempatan proyek needed déning masarakat, mangkono bakal ngurangi pengangguran.
  • Nitahaken saka jobs amarga ékonomi pembangunan bisa langsung nambah tingkat pendapatan nasional.
  • Liwat pembangunan ékonomi bisa digawe owah-owahan ing struktur ékonomi saka struktur saka agraris ékonomi menyang struktur ékonomi saka indhustri, supaya ékonomi aktivitas digawa metu déning nagara bakal luwih warna lan dinamis.
  • Pembangunan ékonomi mbutuhake apik kualitas sumber daya MANUNGSA supaya ing kasus iki, iku bisa ing ngèlmu kawruh lan teknologi bakal berkembang déning leaps lan wates. Mangkono, bakal luwih nambah kesejahteraan masarakat.

Rujukan[besut | besut sumber]