Paleozoikum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fosil Trilobita, organisme kang ngrmbaka ing zaman Paleozoikum

Paleozoikum (basa Yunani: palaio, "tuwa" lan zoion, "kéwan", tegesé "kehidupan purba") yaiku era kapisan saka telung era ing eon Fanerozoikum. Era paleozoikum yaiku zaman purba kang lumaku watara 340 taun suwéné, yaiku watara 600 yuta taun utawa 230 taun kepungkur.[1] Ing zaman iki wis wiwit ana panguripan, yaiku diwiwiti kéwan cilik kang ora nduwé balung mburi, jinis iwak, amfibi, lan reptil.[2]

Pamérangan zaman[sunting | sunting sumber]

Zaman Paleozoikum dibagi dadi enem periode, kathi urut saka zaman kang paling tuwa yaiku Kambrium, Ordovisium, Silur, Devon, Karbon, lan Perm. Paleozoikum diterusaké kanthi era Mesozoikum.

Kambrium[sunting | sunting sumber]

Endapan kang kawentuk ing era Kambrium akèh ditemokaké fosil, saéngga akèh kang bisa dimangertèni babagan kahanan panguripan ing era iki. Era iki ditandhani déning anané endapan-endapan kang ngandhut jasad-jasad fosil kang wis tekan tinglat perkembangan kang dhuwur, yèn kabandhingaké karo apa kang ditemoni ing zaman Prakambrium. Kabèh isih urip kebates mung ing banyu. Mula, sisa-sisa paninggalané mung arupa jasad-jasad banyu, mliginé jasad-jasad samodra. Tuladhané yaiku archaecyata lan kéwan Trilobit Olenellus.[3]

Silur[sunting | sunting sumber]

Ing zaman Silur, panyebaran kéwan luwih amba tinimbang ing zaman Kambrium. Akè klompok kéwan anyar ing zaman iki. Sing wigati antara liya yaiku Vertebrata, kéwan kang nduwé balung mburi. Graptalit yaiku ciri fosil panuduh ing zaman Silur lan minangka kumpulan utawa kalori kéwan cilik kang diarani rabdosoma.[3]

Devon[sunting | sunting sumber]

Ciri saka zaman devon iki yaiku wiwit anané tetanduran dharat lan kéwan-kéwan kang nduwé balung punggung. Nanging, ing segara akèh ditemokaké perkembangan kang amba ing klompok-klompok kéwan kang ora nduwé balung punggung, kayata Amronit.[3]

Karbon[sunting | sunting sumber]

Zaman karbon ditandhani kanthi anané sawetara karbon bébas ing bagéyan-bagéyan donya. Karbon utawa Carbonium utawa areng ing mrabawani banget ing cuaca utawa iklim. Ing zaman Karbon iku kadadéyan prastawa kawentuké pegunungan.[3]

Perm[sunting | sunting sumber]

Ciri-ciri zaman perm yaiku bilih papan lapisan kang diskor lan ana ing ndhuwuré karbon ngandhut batu bara. Ciri liya yaiku ana panyimpangan kéwan segara saka 2 karbon fosil ing zaman Paleozoikum kang pungkasan. Ing Indonesia, paninggalan saka zaman Perm yaiku kang ditemokaké ing Timor ing lembah kali Noil, wesi ing Miaffo Timor barat daya kang arupa lava-lava bantal kang dikasilaké saka kagiytan vulkanik. Ing Sumatera, paninggalan zaman iki arupa gamping lan lenga, koalium, lempeng keramik, wesi, lan batu bara.[3]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Arti paleozoikum(diundhuh 5 Maret 2013)
  2. ^ (id)Pengertian Zaman Prasejarah dan Manusia Purba di Indonesia(diundhuh 5 maret 2013)
  3. ^ a b c d e Zaman Sejarah Pembentukan Bumi(diundhuh 5 Maret 2013)


Skala wektu géologi: eon lan éra
(jroning yuta taun)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paleozoikum&oldid=837016"