Paléozoikum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Paleozoikum)
Fosil Trilobita, organisme kang ngrmbaka ing zaman Paleozoikum

Paléozoikum (basa Yunani: palaio, "tuwa" lan zoion, "kéwan", tegesé "kehidupan purba") ya iku era kapisan saka telung era ing eon Fanerozoikum. Era paleozoikum ya iku zaman purba kang lumaku watara 340 taun suwéné, ya iku watara 600 yuta taun utawa 230 taun kepungkur.[1] Ing zaman iki wis wiwit ana panguripan, ya iku diwiwiti kéwan cilik kang ora nduwé balung mburi, jinis iwak, amfibi, lan reptil.[2]

Pamérangan zaman[besut | besut sumber]

Zaman Paleozoikum dibagi dadi enem periode, kathi urut saka zaman kang paling tuwa ya iku Kambrium, Ordovisium, Silur, Devon, Karbon, lan Perm. Paleozoikum diterusaké kanthi era Mesozoikum.

Kambrium[besut | besut sumber]

Endapan kang kawentuk ing era Kambrium akèh ditemokaké fosil, saéngga akèh kang bisa dimangertèni babagan kahanan panguripan ing era iki. Era iki ditandhani déning anané endapan-endapan kang ngandhut jasad-jasad fosil kang wis tekan tinglat perkembangan kang dhuwur, yèn kabandhingaké karo apa kang ditemoni ing zaman Prakambrium. Kabèh isih urip kebates mung ing banyu. Mula, sisa-sisa paninggalané mung arupa jasad-jasad banyu, mliginé jasad-jasad samodra. Tuladhané ya iku archaecyata lan kéwan Trilobit Olenellus.[3]

Silur[besut | besut sumber]

Ing zaman Silur, panyebaran kéwan luwih amba tinimbang ing zaman Kambrium. Akè klompok kéwan anyar ing zaman iki. Sing wigati antara liya ya iku Vertebrata, kéwan kang nduwé balung mburi. Graptalit ya iku ciri fosil panuduh ing zaman Silur lan minangka kumpulan utawa kalori kéwan cilik kang diarani rabdosoma.[3]

Devon[besut | besut sumber]

Ciri saka zaman devon iki ya iku wiwit anané tetanduran dharat lan kéwan-kéwan kang nduwé balung punggung. Nanging, ing segara akèh ditemokaké perkembangan kang amba ing klompok-klompok kéwan kang ora nduwé balung punggung, kayata Amronit.[3]

Karbon[besut | besut sumber]

Zaman karbon ditandhani kanthi anané sawetara karbon bébas ing bagéyan-bagéyan donya. Karbon utawa Carbonium utawa areng ing mrabawani banget ing cuaca utawa iklim. Ing zaman Karbon iku kadadéyan prastawa kawentuké pegunungan.[3]

Perm[besut | besut sumber]

Ciri-ciri zaman perm ya iku bilih papan lapisan kang diskor lan ana ing ndhuwuré karbon ngandhut batu bara. Ciri liya ya iku ana panyimpangan kéwan segara saka 2 karbon fosil ing zaman Paleozoikum kang pungkasan. Ing Indonésia, paninggalan saka zaman Perm ya iku kang ditemokaké ing Timor ing lembah kali Noil, wesi ing Miaffo Timor barat daya kang arupa lava-lava bantal kang dikasilaké saka kagiytan vulkanik. Ing Sumatera, paninggalan zaman iki arupa gamping lan lenga, koalium, lempeng keramik, wesi, lan batu bara.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id)Arti paleozoikum(diundhuh 5 Maret 2013)
  2. ^ (id)Pengertian Zaman Prasejarah dan Manusia Purba di Indonésia(diundhuh 5 maret 2013)
  3. ^ a b c d e Zaman Sejarah Pembentukan Bumi(diundhuh 5 Maret 2013)

Skala wektu géologi: eon lan éra
(jroning yuta taun)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Paléozoikum&oldid=1054289"