Mesozoikum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fosil tilaran zaman Mesozoikum

Mesozoikum (basa Yunani: μεσο, meso, "antara" lan ζωον, zoon, "kéwan" utawi tegesipun "kéwan pertengahan") inggih menika salah satunggaling saking era geologi ing eon Fanerozoikum. Mesozoikum inggih menika zaman gesang pertengahan ingkang lumampah udakawis 140 yuta warsa.[1] Zaman menika dipuntandhani kaliyan tuwuhipun jinis reptil raseksa, kadosta dinosaurus ingkang panjangipun 12 m kaliyan atlantasaurus ingkang panjangipun 30 m.[1] Kejawi menika, jinis peksi lan kéwan nyusoni ugi sampun ngrembaka ing zaman menika.[1] Kahanan iklim lan cuaca ing zaman mesozoikum sansaya dangu sansaya saé tinimbang zaman sadèrèngipun.[2]

Kahanan jaman[sunting | sunting sumber]

Mesozoikum dipuntandhani kaliyan kagiyatan tektonik, iklim, lan evolusi.[3] Benua-benua kanthi alon ngalami éwah-éwahan saking sami nyawiji setunggal kaliyan setunggalipun dados kadosta kahanan samenika.[3] Éwah-éwahan menika nuwuhaken spesiasi lan manéka werni pangembangan evolusi ingkang wigati sanèsipun. Iklim anget ingkang kadadosan ing sadangunipun periode ugi nyepeng peran wigati kanggé evolusi lan diversifikasi spesies kéwan énggal.[3] Ing pungkasanipun jaman menika, dhasar-dhasar pagesangan modern wiwit kawangun.[3] Mesozoikum kadadosan kirang langkung 180 yuta warsa dangunipun, antawisipun 251 ngantos 65 yuta warsa kepengker. Jaman mesozoikum dipunpérang dados tigang era, inggih menika Trias, Jura, lan Kapur.[3]

Ing jaman mesozoikum dipunprakirakaken wiwit gesang kéwan-kéwan amfibi kaliyan reptil.[4] Ukuran kéwan-kéwan menika ageng kadosta, dinosaurus, tyranosaurus, lan sajinisipun.[4] Dipunprakirakaken ugi, ing jaman menika dèrèng wonten tiyang ingkang gesang amargu kahanan alam ingkang dèrèng saé, saéngga tiyang boten saged tahan gesang ing jaman menika.[4]

Pamérangan Jaman[sunting | sunting sumber]

Mesozoikum kadadosan kirang langkung 180 yuta warsa dangunipun, antawisipun 251 ngantos 65 yuta warsa kepengker. Jaman mesozoikum dipunpérang dados tigang era, inggih menika Trias, Jura, lan Kapur.[3]

Zaman Trias[sunting | sunting sumber]

Zaman Trias lumampah wiwit 245 ngantos 208 yuta warsa kepengker. Nama Trias dipunusulaken déning F. Von Albertu, salah satunggaling ahli geologi saking Jerman. Nama Trias menika dipunpundhut saking parkembangan endapan Mesozoikum ingkang wonten ing cekungan Jerman, ingkang salajengipun dipunanggep minangka laladan tipe kanggé Sistem Trias'. Sanadyan wonten katrangan ingkang jangkep lan kathah ingkang ngandhut fosil malah dipuntemokaken ing Amerika bagéyan kilèn, Amerika bagéyan wétan, lan Kanada. Sistem Trias menika kapérang dados tigang bagéyan, inggih menika Trias ngandhap, Trias tengah, lan Trias inggil.[3]

Ing Indonesia bagéyan wétan ing jaman Trias kadadosan prastawa genang segara ing bagéyan ngandhap ingkang padatanipun kawangun saking watu klastik ingkang wonten butiran kasar. Antawisipun inggih menika breksi, konglomerat, watu pasir, serpih, napai, lan gamping. Saking prekawis ingkang sami Fasies watu Trias ing pulo-pulo Indonesia wétan menika saged dipunpundhut dudutan bilih pulo-pulo kasebat sabotenipun kalebet ing setunggal lingkungan sedimentasi ingkang ngalami pamudhunan utawi dipunwastani dhaérah pelamparan Geosiklin Banda. Geosiklin Banda menika manjang tumuju arah barat daya ingkag salajengipun nyambung kaliyan Geosiklin Westralia, déné ingkang tumuju arah kilèn nyambung kaliyan Geosinklin Danau.[3]

Zaman Jura[sunting | sunting sumber]

Zaman Jura lumampah wiwit 208 ngantos 145 yuta warsa kepengker. Nama Jura sepisanan dipunangem ing taun 1799 dening A. von. Humboldt, salah satunggaling ahli geologi saking Jerman. Panalitiyan kanthi intensif nalika menika dipuntindakaken ing Inggris. Nama sistem menika dipunpundhut saking nama Pegunungan Yura ingkang mbentang saking Perancis ngantos Swiss. Panggenan menika ingkang salajengipun dipunginakaken minangka dhaérah tipe kangge sistem Jura.[3]

Zaman Kapur[sunting | sunting sumber]

Zaman Kapur lumampah wiwit 145 ngantos 65 yuta warsa kepengker. Ciri zaman kapur inggih menika wontenipun satunggaling pengendapan susut segara - genang segara - susut segara. Sadangunipun zaman kapur ngrembaka manéka jinis pagesangan. Sawetawis minangka lelajenganipun saking zaman Jura, uga wonten pengembangan pagesangan ingkang énggal.[3]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c (id)Zaman Mesozoikum(dipunundhuh 2 Maret 2013)
  2. ^ (id)Sejarah Perkembangan Makhluk Hidup(dipunundhuh 2 Maret 2013)
  3. ^ a b c d e f g h i j (id)Masa Mesozoikum(dipunundhuh 3 Maret 2013)
  4. ^ a b c (id)Keberadaan Awal Manusia di Bumi(dipunundhuh 3 Maret 2013)


Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Mesozoikum ing Wikimedia Commons.

Skala wektu géologi: eon lan éra
(jroning yuta taun)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mesozoikum&oldid=880142"