Pénjing

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Pénjing
BonsaiTridentMaple.jpg
Penjing ing modhél root-over-rock dipajang ing Koleksi Penjing Cina Bonsai Nasional lan Museum Penjing ing Washington, DC
Cina 盆景
Werdi literal tray scenery
Jeneng Cina liyané
Cina 盆栽
Werdi literal tray plant
Ginkgo kang digawé Penjing

Pénjing (Cithakan:Lang-zh) utawa penzai (Cithakan:Lang-zh) ya iku seni Cina kuno ing nandur wit utawa tanduran kang digawé supaya tetep duwé ukuran kerdil kanthi cara dikethok, tujuwané kanggo ngasilaké bentuk-bentuk kang nduwéni kriteria éstetika utawa kaéndahan.[1] Kanthi cara iki bisa digawé ilusi kang nggambaraké umuré tanduran.[1] Lumrahé penjing dibagi miturut telung kategori miturut subjékké ya iku penjing pohon (shumu penjing), penjing sesawangan/lanskap (shanshui penjing), lan penjing banyu ln lemah (shuihan penjing).[1] Seni bonsai Jepang kang sepisanan asalé saka penjing.[1]

Bedané bonsai lan pénjing bisa dideleng saka bentuké.[2] Bonsai luwih nduwéni bentuk-bentuk kang prasaja lan kethok luwih alus, gedhéné pang uga ngluwihi porsi, lan ditandur ing njero pot kang bentuke prasaja kanthi warna kang peteng utawa warna kang mirib lemah.[2] Ananging penjing digawé ing wujud kang luwih alasan lan bisa ditandur ing pot kang wernané luwih padhang utawa wujud-wujud liyané kang luwih kreatif.[2] Wong-wong kang seneng karo tanduran iki ing sanjabané Asia kerep nganggep padha antarané penjing lan bonsai kanthi tujuwan kanggo ngeksploitasi potensi tanduran lan bahan-bahan pot, lan kepéngin bébas saka gaya lan teknik tradhisional.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Ing taman-taman kang ana ing Cina klasik bisa tinemu miniatur tanduran lan ornamén watu kang diarani penjing.[1] Wit-wit kang dikethok kanthi teliti lan digawé karo watu-watu kanthi wujud saka ukiran barang urip utawa puisi tiga dimensi.[1] Komposisi seni iki nggambaraké semangat alam, lan mbedakake saka tanduran biyasa kang ditandur ing njero pot.[1]

Wadhah kang diarani pen (盆) asalé saka budaya Yangshao nalika periodé Neolitik Cina kang ngenal piring cendhek kang digawé saka lemah lempung lan ing ngisoré nduwéni sikil.[1] Barang iki banjur digawé saka perunggu kanggo piranti upacara ing pura lan ritual keagamaan nalika jaman Dinasti Shang lan Dinasti Zhou.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h Sejarah Penjing, Punsai, dan Bonsai bonsaiempire.com(dipunundhuh tanggal 1 Juli 2011)
  2. ^ a b c d Sejarah lengkap bonsai phoenixbonsai.com(dipunundhuh tanggal 1 Juli 2011)