Oomycota

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Oomycetes
Klasifikasi èlmiah
krajan: Protista
filum: Heterokontophyta
kelas: Oomycetes
Ordo

Lagenidiales
Leptomitales
Peronosporales
Pythiales
Rhipidiales
Saprolegniales
Sclerosporales

Oomycota ugi kawastanan jamur air inggih menika salah satunggaling filum saking Protista ingkang mèmper jamur.[1]. Nama Oomycota menika asalipun saking tembung oo ingkang tegesipun tigan (endhog) kaliyan tembung mycota ingkang tegesipun jamur.[1] Pramila, Oomycota ugi dipuntepang kaliyan peparab fungi telur. Peparab kasebat ugi nedahaken tumrap cara réprodhuksi Oomycota mawi seksual.[1] Tuladha saking filum Oomycota inggih menika jamur air (water mold), karat putih (white rust), kaliyan jamur berbulu halus (downy mildew). Déné tuladha spesiesipun inggih menika Saprolegnia.

Ciri-Ciri[sunting | sunting sumber]

  1. Benang-benang hofa boten nggadhahi sekat ingkang malang (senositik), sanégga ing salebetipun saged dipunpanggihi inti mawi gunggung ingkang kathah.[2]
  2. Dhindhing sèl kasusun saking selulosa.[2]
  3. Nindakaken réprodhuksi aseksual mawi mbenti zoospora ingkang nggadhaho flagela 2 kanggé nglangi ing salebetipun toya.[2]
  4. Nindakaken réprodhuksi mawi cara seksual, inggih menika mbentuk gamet (sel kelamin) sasampunipun fertilisasi bakal kawentuk zigot ingkang tuwuh dados oospora.[2]

Habitat[sunting | sunting sumber]

Oomycota saged gesang ing toya utawi panggénan-panggénan anyep lan nggadhahi oospora minangka kasil saking spora.[1] Spora ingkang dikasilaken déning zigot ingkang dhindhinipun kandel menika nggadhahi kagunan minangka pangayom. Ing kahanan tartamtu, spora tuwuh dados hifa énggal.[1] Sapérangan jamur toya menika minangka pengurai ingkang gesang wonten ing kempalan kapas.[1] Padatanipun, jamur menika dipuntemokaken ing badan kéwan utawi alga ingkang sampun mati, mliginipun ing toya tawar.[1] Oomycota menika pengurai ingkang wigati sanget ing ekosistem toya]].[1] Padatanipun Karat putih kaliyan jamur berbulu halus gesang ing siti minangka parasit ing tetanduran.[1]

Réprodhuksi[sunting | sunting sumber]

Oomycota nggadhahi teges telur jamur. Prekawis kasebat adhédhasar ing bentuk réprodhuksi seksual ing Oomycota.[3] Bentuk sèl endhog langkung ageng tinimbang spermanipun. Dhindhing sèl Oomycota kasusun kaliyan selulosa.[3] Wonten ing siklus gesangipun, mliginipun ing tahap réprodhuksi menika, Oomycota ngasilaken spora ingkang nggadhahi flagela.[3] Kathahipun anggota saking klompok Oomycota ngasilaken oogonia nalikanipun réprodhuksi.[3][4] Sawetawis réprodhuksi Oomycota sanèsipun mawi cara aseksual migunakaken zoospora.[3][4] Nalika prosès réprodhuksi menika, zoospora obah kanthi nglangi ingkang rikat. Prastawa menika kadadosan ing salebetipun toya.[3]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Tuladha Oomycota inggih menika Phytophthora, Saprolegnia, kaliyan Pythium.[5] Phytophthora inggih menika jamur karat putih ingkang gesang mawi saprofit utawi parasit. Jamur ingkang gesang kanthi cara parasit menika, tuladhanipun ing krambil (klapa,P. palmifera), mbako (P. nicotin), lan kentang (P. infestans).[5] Saprolegnia nggadhahi miselium kaliyan hifa minangka alat réprodhuksi. Jamur menika minangka saprofit ing kéwan toya ingkang sampun pejah.[5]

  • Saprolegnia sp, gesang mawi cara saprofit ing bathang srangga ingkang pejang ing toya.[5]
  • Phytopthora infestan, parasit ing taneman kentang.[5]
  • Phytopthora nicotinae, parasit taneman mbako.[5]
  • Phytopthora faberi, parasit ing taneman karet.[5]
  • Pytium sp, parasit ing taneman ingkang nembé nyambah.[5]

Peran[sunting | sunting sumber]

Oomycota menika nggadhahi peran kanthi ekonomi ugi ilmiah. Kathah anggptanipun ingkang dados patogen ing taneman ingkang mbebayani.[5] Phytophthora njalari penyakit layu bibit, hawar kentang, lan busuk akar. Pythium ugi maringi gejala penyakit ingkang sami.[5] Peronospora lan Peronosclerospora inggih menika organisme ingkang njalari penyakit bulai ing sawetawis serealia ingkang njalari karugian ngantos 100%.[5]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i Karmana, Orman. 2007. Cerdas Belajar Biologi untuk Kelas X. Bandung: Grafindo (kaca 66-67)
  2. ^ a b c d (id)Protista Mirip Jamur (dipunundhuh 8 Maret 2013)
  3. ^ a b c d e f (id)Protista mirip Jamur (dipunundhuh 8 maret 2013)
  4. ^ a b Oomycota(dipunundhuh 8 Maret 2013)
  5. ^ a b c d e f g h i j k Jamur Air Oomycota(dipunundhuh 8 Maret 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Oomycota&oldid=843261"