New York (negara bagéyan Amérika Sarékat)

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
State of New York
Gendéra New York Lambang New York
Gendéra Lambang
julukan: The Empire State
Motto: Excelsior (Latin)[1]
Ever upward
[[Image:{{{Map}}}|center|Péta Amérika Sarékat, kanthi New York ditandhani]]
Basa resmi None
Basa lokal English (only) 71.8%
Spanish 14.0%
Others 14.1%[2]
Ibukutha Albany
Kutha paling gedhé New York City
Metro paling gedhé New York City Metropolitan Area
Wewengkon  Peringkat 27th
 - Total 54,556[3] mil² (141,300 km²)
 - Amba 285 mil (455 km)
 - Dawa 330 mil (530 km)
 - % tlatah banyu 13.5
 - Lintang 40° 30′ N to 45° 1′ N
 - Bujur 71° 51′ W to 79° 46′ W
Pedunung  Peringkat 3rd
 - Total (2000) 19,570,261 (2012 est)[4]
 - Kapadhetan 412/sq mi 
159 jiwa/km² (7th)
Élevasi  
 - Titik paling dhuwur Mount Marcy[5][6][7]
5,344 ft  (1628.85 m)
 - Rata-rata 1,000 ft  (304.8 m)
 - Titik paling cendhèk Atlantic Ocean[6][7]
0 ft  (0 m)
Mlebu Uni  July 26, 1788 (11th)
Gubernur Andrew Cuomo (D)
Senator Chuck Schumer (D)
Kirsten Gillibrand (D)
Utusan Konggrès List
Zona wektu Eastern: UTC -5/-4
Cekakan NY US-NY
Situs resmi www.ny.gov
Kanggo artikel ngenani kutha New York, pirsani New York.

New York iku salah siji saka 50 nagara bagéyan Amérika Sarékat, lan siji sing dadi nagara bagéyan asli (wiwitan). Jeneng iki padha karo jeneng kutha sing dumunung ing sisih kidul-wétan ya iku kutha "New York City".

Nagara bagéyan New York diwatesi déning Tlaga Ontario lan Kanada ing sisih lor, Tlaga Erie lan Kanada ing sisih kulon, Pennsylvania ing sisih kulon lan kidul, Vermont, Massachusetts, lan Connecticut ing sisih wétan, lan New Jersey ing kidul lan kuloné kutha New York City.

New York uga ndarbèni pulo, ya iku Long Island; Long Island iku sawijining pulo gedhé ing Samodra Atlantik sing dumadi saka dhaérah Queens lan Brooklyn. Bagéyan sing paling gedhé saka nagara bagéyan iki ya iku ing sisih lor lan wétan-loré New York City lan Long Island, biasa disebut minangka "upstate New York", lan dumadi saka kutha-kutha Buffalo, Rochester, Syracuse, lan kutha krajan nagara bagéyan ya iku kutha Albany.

Miturut Biro Sènsus AS, ing taun 2005, New York minangka nagara bagéyan paling padhet padunungé ing AS, sawisé California lan Texas. Padunung New York watara 19,297,729.[8]

Referensi[sunting | besut sumber]

  1. ^ "New York State Motto". New York State Library. January 29, 2001. Archived from the original on 2007-06-08. Retrieved 2007-11-16. 
  2. ^ . MLA Data Center – Languages http://www.mla.org/cgi-shl/docstudio/docs.pl?map_data_results; – Languages Check |url= value (help). Retrieved 2012-06-04.  Missing or empty |title= (help)
  3. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng area
  4. ^ Cacad panyuplik: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng PopEstUS
  5. ^ Cithakan:Cite ngs
  6. ^ a b "Elevations and Distances in the United States". United States Geological Survey. 2001. Retrieved 2011-10-24. 
  7. ^ a b Elevation adjusted to North American Vertical Datum of 1988.
  8. ^ Factfinder