New York (negara bagéyan Amérika Sarékat)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
State of New York
Gendéra New York Sègel praja New York
Gendéra Sègel
Julukan: The Empire State
Motto: Excelsior (Latin)[1]
Ever upward
[[File:{{{Map}}}|center|270px||Petha Amérika Sarékat mawa New York kasentrong]]
Basa resmi None
Basa guneman English (only) 71.8%
Spanish 14.0%
Others 14.1%[2]
Dhémonim New Yorker
Kutha krajan Albany
Kutha paling gedhé New York City
Métro paling gedhé New York City Metropolitan Area
Wewengkon Urutan 27th
 • Gunggung 54,556[3] sq mi
(141,300 km2)
 • Amba 285 miles (455 km)
 • Dawa 330 miles (530 km)
 • % banyu 13.5
 • Lintang 40° 30′ N to 45° 1′ N
 • Bujur 71° 51′ W to 79° 46′ W
Cacah jiwa Urutan 3rd
 • Gunggung 19,570,261 (2012 est)[4]
 • Karapetan 412/sq mi  (159/km2)
Urutan 7th
Èlevasi
 • Titik paling dhuwur Mount Marcy[5][6][7]
5,344 ft (1628.85 m)
 • Rerata 1,000 ft  (304.8 m)
 • Titik paling isor Atlantic Ocean[6][7]
lumahing segara
Panampa ing Sarékat July 26, 1788 (11th)
Gupernur Andrew Cuomo (D)
Gupernur Litnan Robert Duffy (D)
Bebadan pranatan New York Legislature
 • Paheman luhur State Senate
 • Paheman asor State Assembly
Sénator AS Chuck Schumer (D)
Kirsten Gillibrand (D)
Pawakilan rakyat AS 21 Democrats,
6 Republicans (pratélan)
Zona wektu Eastern: UTC -5/-4
ISO 3166 US-NY
Singkatan NY
Sana jaringan www.ny.gov
Kanggo artikel ngenani kutha New York, pirsani New York.

New York iku salah siji saka 50 nagara bagéyan Amérika Sarékat, lan siji sing dadi nagara bagéyan asli (wiwitan). Jeneng iki padha karo jeneng kutha sing dumunung ing sisih kidul-wétan ya iku kutha "New York City".

Nagara bagéyan New York diwatesi déning Tlaga Ontario lan Kanada ing sisih lor, Tlaga Erie lan Kanada ing sisih kulon, Pennsylvania ing sisih kulon lan kidul, Vermont, Massachusetts, lan Connecticut ing sisih wétan, lan New Jersey ing kidul lan kuloné kutha New York City.

New York uga ndarbèni pulo, ya iku Long Island; Long Island iku sawijining pulo gedhé ing Samodra Atlantik sing dumadi saka dhaérah Queens lan Brooklyn. Bagéyan sing paling gedhé saka nagara bagéyan iki ya iku ing sisih lor lan wétan-loré New York City lan Long Island, biasa disebut minangka "upstate New York", lan dumadi saka kutha-kutha Buffalo, Rochester, Syracuse, lan kutha krajan nagara bagéyan ya iku kutha Albany.

Miturut Biro Sènsus AS, ing taun 2005, New York minangka nagara bagéyan paling padhet padunungé ing AS, sawisé California lan Texas. Padunung New York watara 19,297,729.[8]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ "New York State Motto". New York State Library. January 29, 2001. Diarsip saka sing asli ing 2007-06-08. Dijupuk 2007-11-16. 
  2. ^ . MLA Data Center – Languages http://www.mla.org/cgi-shl/docstudio/docs.pl?map_data_results; – Languages Priksa gandra |url= (pitulung). Dijupuk 2012-06-04.  |title= ora ana utawa kosong (pitulung)
  3. ^ Cacad sitiran: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng area
  4. ^ Cacad sitiran: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng PopEstUS
  5. ^ Cithakan:Cite ngs
  6. ^ a b "Elevations and Distances in the United States". United States Geological Survey. 2001. Dijupuk 2011-10-24. 
  7. ^ a b Elevation adjusted to North American Vertical Datum of 1988.
  8. ^ Factfinder