Naga Bonar

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Sampul pilem Naga Bonar
Naga Bonar
Gambar:Nagabonar-sampul.jpg
Juru arah MT Risyaf
Juru tulis Asrul Sani
Juru paraga Nurul Arifin
Deddy Mizwar
Wawan Wanisar
Roldiah Matulessy
Piet Pagau
Juru musik Frankie Raden
Suwé
95 menit
Nagara Flag of Indonesia.svg Indonésia

Naga Bonar inggih punika pilem komedi ingkang ngenyèk kapahlawanan kang mundhut latar jaman perang kamardikan.[1] Rikala saweg nglawan pasukan Walanda paska kamardikan ing tlatah Sumatera Utara.

Sinopsis[sunting | besut sumber]

Naga Bonar (Deddy Mizwar) inggih punika tiyang ingkang pakaryananipun dados copét saking Medan ingkang asring mlebet-medal penjara Jepang, piyambakipun reréncangan kaliyan tiyang ném asmanipun Bujang.[2] Sawangsulipun saking penjara, Bang Pohan (Piet Pagau) ngendikan babagan proklamasi kamardikan Indonésia kang sampun dipun proklamasikaken ing Jakarta, saha ing Medan ingkang déréng sempet dipun mardikakaken amargi kedah merangi Walanda ingkang sampun mlebet ing tlatah Indonésia kanthi maksud kanggé nguwaosi malih. Lumantar narator radio, dipun cariyosaken Dhokter Zulbi ingkang mbiyantu Naga Bonar rikala gerah, Dhokter Zulbi punika réncang Bang Pohan kang dipun perkirakaken mata-mata saking Walanda kang sajatosipun namung isu.[2] Naga Bonar dados tentara larik paling inggil wonten ing pasukan nglawan Walanda, sasampunipun pinten-pinten perlawanan kang sengit Naga Bonar dipun lampahaken saking markas kanggé mundhur amargi perundingan kaliyan Walanda ajeng dipun wiwiti.[2] Pindhahing pasukan saking désa wonten ing markas, ndamel Naga Bonar tresna kaliyan putrinipun Dhokter Zulbi, Kirana (Nurul Arifin), ugi kacariyosaken reréncanganipun Naga Bonar kaliyan Bujang (Afrizal Anoda) saha sikap ngrumati ing ibunipun (Roldiah Matulessy). Wonten ing perundingan Walanda kaliyan Indonésia, Naga Bonar ingkang dados sesulih Indonésia nedahaken Parit Buntar minangka tlatah tentaranipun (amargi Naga Bonar boten saged maos péta).[2] Juru serat pasukan, Lukman, ngendika menawi Parit Buntar punika papan ingkang sampun dipun lungguhi Walanda.[2] Sasampunipun, Naga Bonar milai nyaketi Kirana kanthi asil kang muasaken. Énjingipun Bujang ngasta ageman jenderal Naga Bonar saha tindak dhateng Parit Buntar kanggé nglawan Walanda, naas, piyambakipun pejah. Ingkang pungkasan, sesarengan kaliyan Kirana saha pasukanipun tindak dhateng Parit Buntar kanggé musnahaken markas Walanda, usaha punika kalaksanan kanthi gancar saha asil. Pilem punika dipun pungkasi kanthi orasi Naga Bonar saha Kirana dhumateng pemuda Indonésia.[2] Pilem Naga Bonar ugi wonten kalajenganipun, inggih punika Naga Bonar 2. Kahanan pilem ingkang sampun rusak dipun kemas langkung saé saha tata, pilem punika dipun rilis ing wulan mei taun 2008.

Cathetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id)Gegambaran pilem Naga Bonar (dipun unduh 15 Nopember 2012)
  2. ^ a b c d e f (id)Sinopsis (dipun unduh 15 Nopember 2012)

Pranala Jaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Naga_Bonar&oldid=1038439"