Musiyum Sanabudaya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Koordhinat: 7°48′07″S 110°21′52″E / 7.8019387°S 110.3644618°E / -7.8019387; 110.3644618

Musiyum Sanabudaya
Museum Sonobudoyo.JPG
Tetélan pokok
Cakrik yasanJoglo Limasan, Jawa
KuthaJl. Trikora No. 6, Yogyakarta
NagaraIndonesia
Diyasa kawit1934
Rampung1935
Technical details
Size7.867 m2
Rancangan lan yasan
ArsitèkIr. Th. Karsten

Musiyum Sanabudaya (cara Indonésia: Museum Sonobudoyo) inggih punika kalebet musiyum seni lan budaya ingkang paling pepak wonten ing Indonesia sasampunipun Musiyum Nasional Jakarta.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Kala rumiyin, musiyum Sanabudaya punika kalebet Yayasan wonten ing babagan kabudayan.[1] Namanipun inggih punika Java Instituut ingkang ngadeg ing Surakarta taun 1919.[1] Ancasipun Java Instituut inggih punika nglestantunaken budaya Jawa, Sundha, Madura, lan Bali.[2] Wonten ing taun 1924 yayasan punika ndamel musiyum Sanabudaya wonten ing Yogyakarta.[1] Arsitèkipun asalipun saking Walanda inggih punika Thomas Karsten.[2] Musiyum Sanabudaya dipunresmikaken kaliyan Sri Sultan Hamengku Bawana VII tanggal 6 November 1935.[1] Papanipun musiyum wonten ing yasan bekas kantor Schauten, sisih kilènipun alun-alun lèr Kraton Ngayogyakarta.

Sapunika Musiyum Sanabudaya dipunpérang dados kalih unit inggih punika unit I wonten ing laladan Alun-alun Lèr Ngayogyakarta ingkang gadhah yasan utami, griya joglo gagrag Masjid Karaton Kasepuhan Cirebon, lan unit II wonten ing laladan Wijilan.[1]

Ruang Bali

Pratélan Kolèksi[3][besut | besut sumber]

  • Kolèksi Géologika
  • Kolèksi Biologi
  • Kolèksi Étnografika
  • Kolèksi Arkéologika
  • Kolèksi Historika
  • Kolèksi Numismatika
  • Kolèksi Filologika
  • Kolèksi Keramologi
  • Kolèksi Seni rupa
  • Kolèksi Téknologika

Pratélan Ruang[3][besut | besut sumber]

  • Ruang Pamèran
    • Ruang Pendhapa
    • Ruang Pengenalan
    • Ruang Prasajarah
    • Ruang Klasik lan Islam
    • Ruang Batik
    • Ruang Wayang
    • Ruang Topeng
    • Ruang Jawa Tengah
    • Ruang Bali
    • Balai/Banjar Pertemuan
    • Ruang Emas
  • Ruang Auditorium
  • Ruang Storage kolèksi
  • Ruang Perpustakaan
  • Ruang Laboratorium
  • Ruang Preparasi

Ruang Pendhapa[besut | besut sumber]

Pola yasan Musiyum Sanabudaya adhedasar kaliyan pola yasan tradhisional Jawa.[3] Peresmianipun pendhapa tanggal 6 November 1935, bentukipun pendhapa inggih punika limas lambang tumpang sari mèh sami kaliyan Masjid Kanoman Cirebon, Jawa Kulon.[3] Munpangatipun pendhapa inggih punika ruangan kanggé nampi tamu ingkang kathah.[3] Nanging sapunika dinggé saperangkat gamelan kuna Cirebon Kyai Mega Mendhung wonten ing sisih kilèn, lan kalih perangkat gamelan sléndra lan pélog gagrag mataraman Kyai lan Nyai Riris Manis ingkang taksih dipuntabuh.[3]

Pirsani[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f www.jogjatrip.com(Kaundhuh tanggal 10 Juni 2012)
  2. a b wisata.kompasiana.com(Kaundhuh tanggal 10 Juni 2012)
  3. a b c d e f Pérangan Proyek Pembinaan Permuséuman DIY. 2001. Musiyum Negeri Sonobudoyo Yogyakarta. Yogyakarta.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

http://www.sonobudoyo.com/

Cithakan:Musiyum ing Yogyakarta Cithakan:Musiyum ing Indonésia