Mindi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Godhong Mindi

Mindi ya iku tetuwuhan perdhu saka kulawarga Meliaceae. Wit iki ing basa Latin sinebut kanthi jeneng Melia Azedarach iki bisa tuwuh nganti dawa 20 mèter lan wujudé kanopi kaya payung mahkota. Godhong Mindi majemuk selang-seling kanthi dawa 15-25 cm. Anak godhong wujude lansét kanthi pinggiran mucuk eri. Godhongé werna ijo tuwa lan lunyu. Kembang Mindi majemuk werna ungu lan arum gandané. Woh Mindi kalebu woh wuni werna ijo enom utawa kuning.[1]

Ékologi[besut | besut sumber]

Woh Mindi asalé saka Amerikah lor. Banjur nyebar ing Amerika kidul tlatah Virginia, Texas Kulon nganti Pulo Hawaii. Nganti saiki. Wit Mindi kasebar ing Negara tropis saendhenging donya. Ing indonésia ditemokaké ing Pulo Jawa sing pigunané kanggo eyup-eyup ana pinggiring sawah utawa tegalan. Wit iki bisa tuwuh masiyo ing tlatah kang kurang udan utawa banyuné.

Kandhutan kimia[besut | besut sumber]

Kembang lan Woh Mindi

Godhong lan woh Mindi ngandhut melianone, melianidol, ohchinine lan ohchimol. Senyawa iki bisa mbebayani tumrap wong lan kéwan utamané sing mangan suket. Sepisanan ditemokaké nalika ana kéwan kang ora sengaja mangan godhong Mindi. Pratandha keracunan ya iku kéwan dadi ganas, lambé metu unthuké, kejang-kejang banjur mati. Menawa kepangan dening manungsa, pratandha keracunan ya iku mumet, kembung, muntah lan mencrèt.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. Widiyastuti, Yuli (2009). Mengenal Tumbuhan Berbahaya di Sekitar Kita. Tawangmangu, Karanganyar: Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Tanaman Obat dan Obat Tradisional. k. 45. ISBN 978-979-985722-4.