Suket lulangan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Infobox spesiesSuket lulangan
Eleusine indica
Eleusine indica, closeup.jpg
Status konsèrvasi
Spesies jroning kahanan aman
IUCN item=
Takson
UpadivisiSpermatophytina ·
-angiosperms ·
-monocots ·
-commelinids ·
OrdoPoales ·
KulawargaPoaceae ·
UpafamiliChloridoideae ·
TribusChlorideae ·
UpatribusEleusininae ·
GenusEleusine ·
SpesiesEleusine indica
Masalah skrip: Fungsi "linkWithParentLabel" ora ana.
Tata nama Pertal
Basionim Pertal Cynosurus indicus Pertal
Modifica les dades a Wikidata

Suket lulangan kang duwé jeneng èlmiyah Eleusine indica minangka jinis suket gulma kang kalebu kulawarga Poaceae utawa suket-suketan. Suket iki asring dipigunakaké kanggo pakan kèwan ingon-ingon kaya ta wedhus lan sapi. Suket lulang bisa tuwuh cepet lan ngrembaka ing pekarangan lan area tetanèn.[1]

Wedharan[besut | besut sumber]

Kembang suket lulang

Suket lulangan akèh ditemoni ing pinggir dalan, ara-ara, pinggir galengan sawah, lan kebon. Tethukulan iki kalebu tuwuhan monokotil.[2] Dawa godhongé bisa nganti 15 cm kanthi dawa udakara 8 mm. Godhong ijo senger lan bentuké V. Kembang kasususun gunggung 3-8. Wiji werna soklat kaabangan nganti ireng.[3] Dhèwèké tuwuh ing lemah dhataran cendhek nganti dhataran dhuwuré 2000 mèter sak dhuwuring samodra.[4] Suket iki minangaka terna taunan sing bisa tuwuh nganti 0,5 mèter kanthi cepet. Ngembang ing sasi Juli nganti sasi Agustus, banjur wijiné mateng ing sasi Agustus-Oktober.[5] Perangan saka tethukulan iki didhominasi werna ijo. Panyerbukan direwangi dening angin. Bisa tuwuh ing kahanan lemah apa waé kaya ta masir, liat, lan seneng ing lemah lembab. Tetanduran iki tuwuh ing tlatah tropis, subtropis nganti iklim sedhengan ing donya. Tethukulan iki bisa ditemoni ing Afrika, Asia, Australia lan Amèrikah[6] utamané ing tlatah kang akèh sunar srengéngé.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. Setiani, Dian; Endah Dwi Hastuti, Sri Darmanti (2019-02-01). "Efek Alelokimia Ekstrak Daun Babandotan( Ageratum Conyzoides L.) terhadap Kandungan Pigmen Fotosintetik dan Pertumbuhan Gulma Rumput Belulang (Eleusine Indica (L.) Gaertn)". Buletin Anatomi dan Fisiologi.
  2. "Plants Profile for Eleusine indica (Indian goosegrass)". plants.usda.gov. Retrieved 2020-07-21.
  3. "Eleusine indica (goose grass)". Invasive Species Compendium. Retrieved 2020-07-21.
  4. FB, URL PROFIL. "Mengenal gulma rumput Belulang (Eleusine indica L.)". Sampul Pertanian. Retrieved 2020-07-21.
  5. "Eleusine indica Wire Grass, Indian goosegrass, Yard Grass, Goose Grass PFAF Plant Database". pfaf.org. Retrieved 2020-07-21.
  6. "Eleusine indica - POACEAE". idao.cirad.fr. Retrieved 2020-07-21.