Michelia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Michelia
Michelia alba.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Magnoliales
Famili: Magnoliaceae
Subfamili: Magnolioideae
Génus: Michelia
L.
Spesies

sakiwa-tengené 50, lihat teks

Michelia iku génus tanduran ngembang saka suku Magnoliaceae. Genus iki duwé watara 50 spésies wité tansah ijo, semak-semak, sing tuwuh ing tlatah tropis lan subtropis ing Asia Kidul lan Asia Kidul-wétan sarta Tiongkok Kidul. Tanduran iki uga disebut Kembang Cempaka utawa Kembang Kanthil.

Kembang Michelia champaca.

Suku Magnoliaceae isih kalebu tanduran purba, minangka fosil sing urip lan asal-usulé bisa ditlusuri nganti 95 yuta taun kapungkur. Ciri khas tanduran iki ya iku godhong kembangé sing ora dumadi saka petal lan sepal, nanging dumadi saka tepal.

Godhong lan kembang Michelia isih mèmper karo godhong lan kembang Magnolia. Sanadyan kembang Michelia luwih kasebar ing sadawaning wit, déné kembang Magnolia mung tuwuh ing pucuk wit.

Sawetara spésies minangka pangasil kayu sing wigati. Déné sawetara spésies kaya Michelia champaca (ing Acèh dikenal minangka kembang jeumpa) lan Michelia doltsopa ditandur amarga kembangé. M. champaca uga dikembang-biakaké kanggo dijupuk lenga saka kembangé minangka bahan parfum. Sawetara spésies uga ditandur minangka tanduran pembatas dalan kaya M. figo, M. doltsopa lan M. champaca.

Spesies Michelia[besut | besut sumber]

  • M. aenea
  • M. alba (syn. M. longifolia). Cempaka putih, cendana putih, atau kantil.
  • M. angustioblonga
  • M. balansae
  • M. baillonii (syn. Aromadendron spongocarpum, Paramichelia baillonii)
  • M. braianensis
  • M. calcicola
  • M. caloptila
  • M. cavaleriei
  • M. champaca. Champak utawa Bunga Jeumpa. Asal saka India, pulo Jawa lan Filipina.
  • M. chapaensis (syn. M. constricta)
  • M. compressa (syn. M. formosana, M. philippinensis)
  • M. coriacea
  • M. crassipes
  • M. doltsopa (syn. M. manipurensis).
  • M. elegans
  • M. elliptilimba
  • M. faveolata
  • M. figo.
  • M. flaviflora
  • M. floribunda
  • M. foveolata
  • M. fujianensis
  • M. fulgens
  • M. fulva
  • M. fuscata
  • M. guangxiensis
  • M. hedyosperma (syn. M. hypolampra)
  • M. ingrata
  • M. insignis. Asal saka alas subtropis Meghalya.
  • M. iteophylla
  • M. kisopa. Asal saka alas subtropis Meghalya.
  • M. koordersiana
  • M. lacei (syn. M. tignifera)
  • M. laevifolia
  • M. lanuginosa (syn. M. velutina) Asal saka alas subtropis Meghalya.
  • M. leveillana
  • M. longipetiolata
  • M. longistamina
  • M. longistyla
  • M. macclurei
  • M. martini
  • M. masticata
  • M. maudiae
  • M. mediocris
  • M. microtricha
  • M. montana
  • M. nilagirica. Berasal dari India Kidul.
  • M. odora (syn. Tsoongiodendron odorum)
  • M. pachycarpa
  • M. platypetala
  • M. polylneura
  • M. punduana. Asal saka alas subtropis Meghalya.
  • M. rajaniana
  • M. salicifolia
  • M. scortechinii
  • M. sinensis (syn. M. wilsonii)
  • M. shiluensis
  • M. skinneriana
  • M. sphaerantha
  • M. subulifera
  • M. szechuanica
  • M. xanthantha
  • M. yunnanensis

Rujukan[besut | besut sumber]