Markisa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Markisa
Passionfruit and cross section.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Spermathopyta
Ordho: Malpighiales
Famili: Passifloraceae
Génus: Passiflora
Spésies: P. edulis
Jeneng binomial
Passiflora edulis
Sims

Markisa éwoning tanduran génus Passiflora, asalè saka laladan tropis lan sub tropis ing Amèrika lan akèh ditandur ing nagara Brazillia, Australia, Fiji, Kènya lan Afrika.[1] Ana ing laladan asalè markisa akèh urip ana ing alas-alas lan jinisè uga werna-werna.[2] Ing Indonèsia uga akèh ditandur ing laladan Sumatera Lor, Sumatera Kulon, Sumatera Kidul, Jawa Kulon, Sulawesi Kidul, lan ing laladan-laladan liyanè.[1] Ing Indonèsia ana rong jinis markisa ya iku markisa ungu passiflora edulis kang urip ana ing dataran dhuwur lan markisa kuning passiflora flavicarva kang urip ana ing dataran cendhèk.[3] Saliyané iku uga ana jinis markisa markisa konyal (Passiflora lingularis ) lan markisa erbis (Passiflora quadrangularis).[4] Laladan kang dadi sèntra produksi markisa iki kaya ta Sumatera Lor, lan Sulawesi Kidul.[3] Markisa kang diasilakèè ana ing Indonésia racaké kanggo digawè sirup markisa.[4] Sirup markisa iki duwè manfaat kanggo awak.[4]

Manfaatè[besut | besut sumber]

Markisa duwè khasiat kanggo tamba

Kandungan kang ana ing markisa uga bisa kanggo antioksidan kanker. Markisa iki uga apik kanggo tamba

Kejaba saka iku markisa uga bisa kanggo penenang saraf lan penyèhat piranti rèproduksi uga kanggo penambah stamina.[6]

Gladri[besut | besut sumber]

Markisa
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi 406 kJ (97 kkal)
23.38 g
Gula 11.20 g
Serat panganan 10.4 g
0.70 g
2.20 g
Vitamin
Pindhané vitamin A
(8%)
64 μg
Riboflavin (B2)
(11%)
0.130 mg
Niasin (B3)
(10%)
1.500 mg
Folat (B9)
(4%)
14 μg
Vitamin C
(36%)
30.0 mg
Mineral
Kalsium
(1%)
12 mg
Wesi
(12%)
1.60 mg
Magnésium
(8%)
29 mg
Fosforus
(10%)
68 mg
Potasium
(7%)
348 mg
Sèng
(1%)
0.10 mg

Kandungan ana ing Markisa.
Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Perbanyakan Tanaman Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  2. ^ Markisa : Buah Seksi Nan Ekonomis (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  3. ^ a b Sunarjono, Hendro. Berkebun 21 Jinis Tanaman Buah. Niaga Swadaya. ISBN 979-489-843-0. 
  4. ^ a b c Resep Olahan Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  5. ^ Khasiat Buah Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  6. ^ a b Menyesap Laba Sirup Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)