Markisa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Markisa
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Spermathopyta
Ordo: Malpighiales
Kulawarga: Passifloraceae
Marga: Passiflora
Jinis: P. edulis
Jeneng binomial
Passiflora edulis
Sims

Markisa kalebu golongan tanduran genus Passiflora, asalè saka laladan tropis lan sub tropis ing Amèrika lan akèh ditandur ing nagara Brazillia, Australia, Fiji, Kènya lan Afrika.[1] Ana ing laladan asalè markisa akèh urip ana ing alas-alas lan jinisè uga macem-macem.[2] Ing Indonèsia uga akèh ditandur ing laladan Sumatera Lor, Sumatera Kulon, Sumatera Kidul, Jawa Kulon, Sulawesi Kidul, lan ing laladan-laladan liyanè.[1] Ing Indonèsia ana rong jinis markisa ya iku markisa ungu passiflora edulis kang urip ana ing dataran dhuwur lan markisa kuning passiflora flavicarva kang urip ana ing dataran cendhèk.[3] Sakliyane iku uga ana jinis markisa markisa konyal (Passiflora lingularis ) lan markisa erbis (Passiflora quadrangularis).[4] Laladan kang dadi sèntra produksi markisa iki kayata Sumatera Lor, lan Sulawesi Kidul.[3] Markisa kang diasilakèè ana ing Indonesia biasanè kanggo digawè sirup markisa.[4] Sirup markisa iki duwè manfaat kanggo awak.[4]

Manfaatè[sunting | besut sumber]

Markisa duwè khasiat kanggo tamba

Kandungan kang ana ing markisa uga bisa kanggo antioksidan kanker. Markisa iki uga apik kanggo tamba

Kejaba saka iku markisa uga bisa kanggo penenang saraf lan penyèhat alat rèproduksi uga kanggo penambah stamina.[6]

Galeri[sunting | besut sumber]

Markisa
Nilai nurtrisi per 100 g (Cithakan:Convert/oz)
Energi 406 kJ (Cithakan:Convert/kcal)
Karbohidrat 23.38 g
- Gula 11.20 g
- Serat pangan 10.4 g
Lemak 0.70 g
Protein 2.20 g
Vitamin A equiv. 64 μg (7%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.130 mg (9%)
Niacin (Vit. B3) 1.500 mg (10%)
Folate (Vit. B9) 14 μg (4%)
Vitamin C 30.0 mg (50%)
Calcium 12 mg (1%)
Iron 1.60 mg (13%)
Magnesium 29 mg (8%)
Phosphorus 68 mg (10%)
Potassium 348 mg (7%)
Zinc 0.10 mg (1%)
Kandungan ana ing Markisa.
Persèntase ngrujuk saka rékomendasi Amérika Sarékat kanggo wong diwasa.
Source: Sumberdata Nutrisi USDA
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Chatetan suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b (id)Perbanyakan Tanaman Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  2. ^ (id)Markisa : Buah Seksi Nan Ekonomis (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  3. ^ a b Sunarjono, Hendro. Berkebun 21 Jinis Tanaman Buah. Niaga Swadaya. ISBN 979-489-843-0. 
  4. ^ a b c (id)Resep Olahan Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  5. ^ (id)Khasiat Buah Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
  6. ^ a b (id)Menyesap Laba Sirup Markisa (Dipuntingali tanggal 23 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Markisa&oldid=1016675"